FAİZ ORANLARI VE MALİYETLER

Konut kredilerinde faiz oranları hızla yükselirken, geri ödeme tutarları da astronomik boyutlara ulaştı. İktidarın para politikaları sonucunda konut kredisi faizleri artarken, 1 milyon TL’lik konut kredisinin geri ödemesi 5 milyon 193 bin TL’yi buluyor. Bu kredi için aylık taksit tutarı ise ortalama 43 bin 179 TL’ye yükseldi.

EN DÜŞÜK FAİZ ORANLARI

Piyasada en düşük yüzde 3.5 aylık faiz oranıyla çekilen 1 milyon TL’lik konut kredisinin aylık taksidi 31 bin 352 TL oldu. Bu kredinin toplam geri ödemesi ise 3 milyon 781 bin TL’yi aşıyor. Aynı kredinin, ev alacak kişinin şartlarına uygun olmaması durumunda ise en düşük faiz oranıyla çekilen bir başka kredinin aylık ödemesi 32 bin 187 TL’ye çıkıyor ve toplam geri ödemesi 3 milyon 822 bin TL’yi aşıyor.

İPOTEKLİ SATIŞLARDA DÜŞÜŞ

Canlı yayında kötü haberi verdi! Ekim ayında resmen başlıyor Canlı yayında kötü haberi verdi! Ekim ayında resmen başlıyor

Merkez Bankası’nın verilerine göre, konut kredi faizleri Mayıs ayında yüzde 44.98’e kadar yükseldi. Faizlerdeki bu artış, ipotekli satışların azalmasına neden oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Mayıs ayında toplam 110.588 konut satıldı. Kredili konut satışları ise 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 63.9 azalarak 9 bin 909 adet oldu. Bu rakam, kredili satışlarda son 11 yılın en düşük Mayıs ayına işaret ediyor.

ORTA VE DÜŞÜK GELİRLİLER İÇİN ZORLAŞAN DURUM

Dar ve orta gelirli vatandaşlar için kredi ile konut almak artık neredeyse imkansız hale geldi. Bankalarda ortalama 1 milyon TL’lik konut kredisine 12 ay vade ile ödenecek aylık taksit tutarı 69 bin 921 TL’ye kadar çıkıyor. Aylık faizi yüzde 6.99’a ulaşan bu konut kredisinin toplam geri ödemesi ise 8 milyon 401 bin TL’yi aşıyor. Bu kredide toplam faiz oranı 7 milyon 390 bin 527 TL’yi buluyor, ve aylık taksit tutarı 17 bin 2 TL’lik asgari ücretin 4 katını aşıyor.

Konut kredilerindeki bu dramatik artış, vatandaşların ev sahibi olma hayalini ciddi şekilde zora sokuyor ve konut piyasasında büyük bir belirsizlik yaratıyor.

Kaynak: KARAR