İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI HIZLI MÜDAHALE DÖNEMİ
Meclis Çevre Komisyonu, bu hafta iklim kanunu teklifi görüşmelerine başlayarak kuraklık, afet, gıda güvenliği ve olağanüstü hava olayları gibi sorunlara karşı daha hızlı müdahale edilebilmesi için yeni düzenlemeleri masaya yatıracak. Yeni yasa kapsamında, kamu kurumları arasındaki işbirliği artırılacak, risk değerlendirme sistemleri güçlendirilecek ve erken uyarı mekanizmaları genişletilecek.
AFET YÖNETİMİ TEK MERKEZDEN YÜRÜTÜLECEK
İklim değişikliğinin neden olduğu afetlerin azaltılması için bütünleşik afet yönetimi modeline geçilecek. Afetle mücadele süreci tek merkezden yönetilecek, böylece kriz anlarında koordinasyon daha etkin hale getirilecek.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI HIZ KAZANACAK
İklim değişikliğinin yarattığı rüzgar ve deniz akıntılarındaki değişimlerin ekonomik fırsatlara dönüştürülmesi hedefleniyor. Rüzgar enerjisinin daha verimli kullanılması sağlanırken, döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu yenilenebilir enerji kaynakları artırılacak.
KORUNAN ALANLAR GENİŞLETİLECEK
Kanun teklifiyle çevresel sürdürülebilirlik çerçevesinde doğal alanların korunması için yeni adımlar atılacak. Doğal kaynakların korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak için korunan alanların genişletilmesi planlanıyor.
Yeni yasa teklifi, iklim değişikliğiyle mücadelede daha etkin adımlar atılmasını, afet yönetiminin hızlandırılmasını ve yenilenebilir enerjiye daha fazla yatırım yapılmasını sağlayacak.