Giresun’da Kuşdili Festivali coşkuyla gerçekleşti Giresun’da Kuşdili Festivali coşkuyla gerçekleşti

Saruhan, 1912 yılında Trabzon'dan İstanbul'a Gülcemal gemisi ile yola çıkan ve geri dönmeyeceklerini bile bile savaşa katılan 511 gönüllü kahramanın hikayesinin kendisini derinden etkilediğini söyledi. Bu kahramanlardan 509'unun Çanakkale'de şehit olduğunu, sadece 2 kişinin Trabzon'a geri dönebildiğini ifade etti.

Bize Her Yer Trabzon

Sebahattin Saruhan, "Bize her yer Trabzon" sözünün bu gönüllü kahramanlar için en güzel örnek olduğunu belirterek, "Şehit olacağını bile bile torununu, evladını, eşini, işini bırakarak gidiyorlar. Gönüllü vatandaşlarımız, Çatalca sırtlarına Bulgarların yaklaştığını duyunca Harbiye nazırlığına telgraflarla 'İstanbul'un savunmasında yer almak istiyoruz' diyor. 1912'de Ganita'da şenliklerle yakınlarını yolcu ediyor ve Gülcemal gemisi ile İstanbul'a gidiyorlar" dedi.

Yardıma Koşan Trabzonlular

Saruhan, Balkan Harbi'nin Osmanlı Devleti için en hazin sayfalardan biri olduğunu ve Osmanlı'nın Balkan coğrafyasını terk edişinin tescili olduğunu vurguladı. Bulgar ordusunun Edirne'yi işgal edip İstanbul üzerine yürümesi, ülkenin her yerinde olduğu gibi Trabzon'da da şok etkisi yaratmıştı. Trabzonlu bir grup gönüllü, kendi donanımlarını hazırlayarak bir tabur oluşturdu ve Gülcemal vapuruyla Karadeniz’e açıldılar.

Bu gönüllüler, Türk savunma hattının en kritik bölgesine, Çatalca sırtlarına mevzilendi ve Bulgar taarruzunu göğüslerini siper ederek durdurdular. Ancak, gönüllü taburun tamamına yakını Çatalca sırtlarında can verdi. Saruhan, bu zorlu savunmaya katılan Trabzon Gönüllülerinden sağ olarak geriye dönen bir gazinin kaleme aldığı savaş öyküsünün ellerindeki kitapta yer aldığını belirtti.

Bu program ve anlatılan hikayeler, Trabzon Gönüllülerinin unutulmaz kahramanlıklarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenmeye devam edecek.

Muhabir: BİROL SANCAK