Prof. Dr. Demircioğlu, sosyo-ekonomik zorluklar, sosyal dayanışmanın azalması ve yalnızlaşmanın şiddet eğilimine zemin hazırladığını belirtti. Şiddeti artıran unsurlara dair yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:

“Vicdan duygusunun azalması ve empati yoksunluğu, şiddeti besliyor. Medyada yer alan olumsuz örnekler, oyun bağımlılığı ve şiddet içerikli kontrolsüz internet kullanımı gençlerdeki şiddet eğilimini artırıyor.”

Demircioğlu, bu eğilimlerin eğitim sistemi aracılığıyla önlenebileceğini belirterek, sosyal empati kavramının müfredata dahil edilmesinin önemini vurguladı.

Sosyal Empati Eğitimiyle Vicdanlı Nesiller Yetiştirmek

Sosyal empatiyi, bireyin sosyal eşitsizlik ve zorluklar karşısında başkalarının hislerini anlayabilme becerisi olarak tanımlayan Demircioğlu, bu eğitimin erken yaşlarda verilmesi gerektiğini belirtti:

“Sosyal empati, öğrencilerin vicdan ve hoşgörülerini geliştirecek önemli bir araçtır. İlköğretimden itibaren Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler derslerinde sosyal empatiye yer vererek, öğrencilerin empati yeteneği kazanmalarını sağlayabiliriz. Bu sayede geleceğin yetişkinleri olacak gençlerin daha vicdanlı ve anlayışlı bireyler olarak yetişmelerini sağlarız.”

Eğitimde Empatiye Yer Vermek Şiddeti Azaltabilir

Demircioğlu, özellikle gelişmiş ülkelerde 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sosyal empatiye dayalı eğitim modellerinin müfredata girdiğini hatırlatarak, bu yaklaşımın vatandaşlık, sosyal bilgiler ve tarih gibi derslerde uygulanabileceğini ifade etti. İyi kurgulanmış empati eğitimlerinin, öğrencilerde şu becerileri geliştireceğini belirtti:

Sosyal uyum ve sağlıklı iletişim
Başkalarının bakış açısını anlayabilme
Halden anlama, anlayışlı olma ve yardımseverlik
Sorunları konuşarak çözebilme
Vicdan gelişimine katkı sağlama

“Ortak Değerler Eğitimle Kazandırılmalı”

Eğitim, okul ve ortak kültürel değerlerin toplumdaki şiddeti azaltmadaki önemine dikkat çeken Demircioğlu, şu mesajla konuşmasını tamamladı:

Karın Ağrısı Şikayetiyle Gelen Hastanın Karnından 26 Kilogramlık Tümör Çıkarıldı! Karın Ağrısı Şikayetiyle Gelen Hastanın Karnından 26 Kilogramlık Tümör Çıkarıldı!

“Sosyal empatiye dayalı eğitim faaliyetleri sayesinde öğrencilerimiz hem vicdan sahibi hem de toplumla uyum içinde bireyler olarak yetişecektir.”

Demircioğlu’nun önerileri, toplumdaki şiddet olaylarının önlenmesinde eğitim temelli çözümler sunarak, geleceğin daha bilinçli ve hoşgörülü nesillerini yetiştirmeyi hedefliyor.

Muhabir: BİROL SANCAK