BALIKÇILARDAN ERKEN TUZLAMA ÖNERİSİ

Trabzon’da balıkçı esnaflarından Ahmet Çoğalmış, bu yıl palamudun bol olduğunu ancak bu bolluğun ne kadar süreceğinin belirsiz olduğunu belirtti. Çoğalmış, “Bu sene palamudun bol olacağı görüntüsü var. Vatandaşların balığı erken tuzlaması önemli çünkü palamut her an kaybolabilir. Palamut, hızlı bir balık; bugün bol, yarın yok olabilir. Bu nedenle tüketiciler, balığı tuzlayarak ilerleyen günlerde de keyifle tüketebilirler” dedi.

BALIK FİYATLARI DÜŞÜŞTE

Çoğalmış, palamudun bol olmasının diğer balık fiyatlarını da düşürdüğünü ifade ederek, “Palamudun bolluğu diğer balık çeşitlerinin fiyatını da aşağıya çekti. Şu anda mezgit 100 TL’ye, istavrit ise 50 TL’ye kadar geriledi. Geçtiğimiz günlerde bu balıkların fiyatı 250 TL’ye kadar çıkabiliyordu. Sezonun en uygun fiyatlarını yaşıyoruz” dedi.

“HAMSI AZALABİLİR” UYARISI

Bir başka balıkçı esnafı Mehmet Örseloğlu ise palamudun bolluğunun hamsi miktarını etkileyebileceğini belirterek, “Bu sene palamut bol, inşallah böyle devam edecek. Ancak palamudun bol olduğu yerde hamsi az olur. Bugün var, yarın olmayabilir” diye konuştu.

PALAMUT TUZLAMA İÇİN ALTIN TAVSİYELER

En Etkili Bilim İnsanları Sıralaması Açıklandı: GRÜ’den 7 Duayen Listede En Etkili Bilim İnsanları Sıralaması Açıklandı: GRÜ’den 7 Duayen Listede

Balıkçılar, palamutun uzun süre tüketilmesi için tuzlamanın önemine vurgu yaparken, tuzlama işlemi için balığın taze olması gerektiğini hatırlatıyor. Palamutların kılçıkları temizlenip bol tuzla ovularak kavanozlarda saklanması, uzun süre bozulmadan tüketilmesine olanak tanıyor. Özellikle bu sene bol bulunan palamudu değerlendirmek isteyenler, tuzlama yaparak bu lezzeti kış aylarında da sofralarına taşıyabilir.

Kaynak: İHA