GRİP AŞISININ ÖNEMİ VE KİMLER YAPTIRMALI?

Prof. Dr. Köksal, grip aşısının özellikle risk grubundaki kişiler için ciddi komplikasyonları önlemede hayati önem taşıdığını ifade ederek, “65 yaş ve üzeri kişiler, kronik hastalığı olanlar (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları gibi), bağışıklık sistemi zayıflamış bireyler, hamileler, sağlık çalışanları, küçük çocuklar (6 ay ile 5 yaş arası) ve uzun süreli bakım evlerinde yaşayanlar grip aşısı olmaları gereken öncelikli gruplardandır,” dedi. Aşı sonrası yaygın görülen yan etkilerin genellikle hafif olduğunu ve kısa sürede geçtiğini belirten Prof. Dr. Köksal, ciddi yan etkilerin nadir olduğunu vurguladı.

Prostat Yaşamı Tehdit Ediyor! Prostat Kanseri ve Riskleri Hakkında Uyarılar Prostat Yaşamı Tehdit Ediyor! Prostat Kanseri ve Riskleri Hakkında Uyarılar

“GRİP AŞISI GRİP YAPMAZ”

Halk arasında sıkça merak edilen “Grip aşısı grip yapar mı?” sorusuna da yanıt veren Prof. Dr. Köksal, “Grip aşısı canlı virüs içermediği için grip yapmaz. Ancak, aşıdan hemen önce veya hemen sonra grip olan kişiler, bunu aşının yan etkisi olarak algılayabilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için geçen sürede virüsle temas etmiş olabilirler. Aşının zamanlaması bu nedenle büyük önem taşır,” dedi. Aşının, grip virüsünün yol açabileceği ciddi komplikasyonları ve hastaneye yatma riskini önemli ölçüde azalttığını, toplumsal bağışıklığa da katkı sağladığını belirtti.

Kaynak: İHA