Karadeniz Teknik Üniversitesi rektörlüğüne Ağustos ve Eylül aylarında atama yapılmaması ve sürecin uzaması acaba farklı bir rektör ataması mı olacak,  Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı dönemi sona mı erecek kulis konuşmalarını gündeme getirmişti.

Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı görev yaptığı 4 yıl içinde bilimde başarılı oldu ise de bazı yakın çalışma arkadaşları kendisi ile ilgili ‘Yola çıktıklarını yolda buldukları ile değişti’ eleştirilerini yaptılar.

Bu eleştirilerin en önemli sebebi ,bireysel taleplerde rektör Çuvalcı’nın dengeleri koruma içgüdüsü adına temkinli davranmasıydı.

Soruşturma açması gereken bazı konuların üzerine gitmediği, siyasetçilerin taleplerinin bir kısmına geçit vermediği, Vakıf ve Sendikalara karşı  adaylık sürecinde farklı, rektör atandıktan sonra farklı davrandığı eleştirileri yapılmıştı.

Prof .Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın artıları da vardı. Makine Mühendisi olması ve Milli Sanayi de Üniversitelere önemli rol verilmesi onu rakiplerinden bir adım öne taşıyordu.

Özellikle Teknofest kulüplerini desteklemesi veya yerel yöneticilerden destek alması önemli idi.

Bana göre atanmasının kriterlerinden birisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanı seçildiği yıllardan yani 1995’lerden itibaren KTÜ’de yaşananlardır.

 1990 ve 200 3yılları arasında 1 3yıl süreyle Karadeniz Teknik Üniversitesinde Milli görüş ve muhafazakarlar baskı altında kaldı.

O isimlerden birisi de Makine Bölümü öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı idi.

Hamdullah  Çuvalcı’nın asistan olduğu dönemde lojmanda otururken, türbanlı eşinin ekmek almak için markete gittiği ve dönüşte güvenlikçe kapıdan içeri alınmadığı, bu nedenle lojmandan çıkmak zorunda bırakıldığı bilgisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gitmiştir.

Çuvalcı’nın llk atanmasında da Erdoğan, 28 Şubat sürecinde Profesörlük kadrosunun uzun süre verilmediğini bilmekte idi.

Erdoğan, KTÜ’deki diğer adayları çok yakınen tanımıyordu. Favori isimlerden Prof. Dr. Şeref Oruç konusunda MHP istekli idi ama çok bastırmadılar..

Erdoğan, Trabzon’da  kendisine yakın isimlerin önerdiği, arkasında durduğu  Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’yı yeniden atadı.

Şimdi, diyeceksiniz ki, yeni dönem nasıl olacak?

Bana göre daha güzel olacak.

Şunun için, atama sürecinde Prof.Dr.Çuvalcı büyük stres yaşadı. Hatta makamından bazı eşyalarını da her ihtimale karşı topladı.

Sıkıntı çekti.

Sonuçta atandı.

Yaşamda şunu biliriz, stres ve sıkıntı insanı yorar. Ama stres ve sıkıntı insanı aynı ölçüde de olgunlaştırır.

Bundan sonra hem iç huzur anlamında ‘bana ne’ demeyecek, hem de siyaset kurumundan, Trabzon’dan, STK’lardan ve iş dünyasından gelecek olan taleplere daha titiz bakacak.

Kuşkusuz bu tür atamalarda kritik rol oynayan isimler vardır.

Onlar pek bilinmez. Ama bazı ayrıntılar da gözden kaçmaz.

Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı  ilk atandığında  KTÜ’ye konferans için ilk gelen isimlerin başında Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisi  Av.Şeref Malkoç olmuştu..

Rektörün 2.kez atanmasından önce Külliye'de kim vardı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Av.Şeref Malkoç bir saat ne konuştular.

Bir saatte KTÜ’ye sıra gelmedi mi sanıyorsunuz.

Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Avukatlık yıllarından itibaren KTÜ’deki her gelişmeyi yakından takip eden Malkoç’un da fikrini almıştır.

Tanıdığım Şeref Malkoç da devamdan yana tavrını koymuştur.