Araklı Belediye Başkanı Dr. Hüseyin Avni Coşkun Çebi, 6 aylık sürede yaptıklarını ve yapmayı planladıklarını TAKA gazetesine anlattı.

‘TEKSTİL KENT İŞSİZLİĞİN PANZERİHİ OLACAK’

Yeni Belediye Binasında gerçekleştirilen röportajda Genel Yayın Yönetmenimiz Yusuf Turgut ve Muhabir Tuğba Öztürk’ün sorularını cevaplandıran Başkan Çebi, turizmden alt yapıya kadar çok önemli projelerinin olduğunu anlattı.Çebi, ‘İlk hedefimiz İşsizliğin panzeri olacak Tekstil kent’i hayata geçirmek. Çok önemli gelişmeler var. Yapılacağı yer belli’ dedi.

Başkan Çebi, ‘İlçede alt yapıda ciddi eksikliklerimiz var. 50 yıllık bir alt yapı, buralara girmek istiyoruz. Şu anda Araklı’nın 50 mahallesinde çalışma devam ediyor’ dedi.

ELEKTRİKLİ OTOBÜS GELECEK

Başkan Çebi, Araklı-Bayburt-Erzurum yolu tamamlandığında Belediye olarak elektrikli otobüs alarak bu kentlerle araklı arasında  yolcu taşımayı planladıklarını söyleyerek, ‘Bayburt’taki Erzurum’daki insanlarımız sabah gelecek Araklı’da denize girecek alışverişlerini yapacak ve tekrar akşama evlerine dönebilecek’ diye konuştu.

İşte Başkan Çebi’ye sorularımız ve cevapları:

TAKA: Başkanım siyasete ısındınız mı, nasıl gidiyor, nasıl başladınız ?

KADERE KARŞI DURAMADIM

COŞKUN ÇEBİ: Öncelikle bana bu görevi veren sayın Cumhurbaşkanımıza buradan şükranlarımı sunuyorum. Tabi belediye başkanlığı görevi yerelde gerçekten çok onurlu bir görevdir, aynı zamanda sorumluluk isteyen bir görevdir. Bana ilk teklif edildiğinde belediye başkanlığı adaylığı önce sıcak bakmadım. Daha sonra ısrarlar artıncakadere karşı durmak gibi geldi. Araklı’da uzun yıllar ailemin hizmetleri vardır, kader bağımız var ilçe ile düşündüm taşındım neler yapa bilirim diye ve bana gerçekten ihtiyaç olduğu hissine kapıldım. Önemli işler yapacağımı düşündüm ve hayaller kurdum. 

SORUMLULUĞUMUZ BÜYÜK

Araklı zenginlik potansiyeli olan bir yer. Sadece kendi için değil, Erzurum, Bayburt, Erzincan, Sürmene ve Arsin ilçelerine de direk katkısı olan bir yerleşim alanı. Bütün bu saydığım il ve ilçelere karşı bizim sorumluluğumuz var. Artı şehir dışında ülke dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımıza karşı da sorumluluğumuz var.Göreve geldiğim günden itibaren Araklı’da yaşamı değiştire bilecek projeler ile yola çıktım.

TAKA: Araklı’da devam eden projeler var, bunlara ek olarak ilçeye kazandıracağınız gelecek projeleriniz neler olacak?

ARAKLI BAYBURT YOLU DEVASA ÖNEME SAHİPTİR

COŞKUN ÇEBİ: Araklı Bayburt Yolu Projesi benim için ve bölge için çok büyük bir öneme sahiptir.Araklı’nın 70 km içerisinden geçtiği önemli bir yoldur.Bizim bütün mahallelerimizi sıyırarak geçiyor. Gümüşhane sınırından başlıyor, Araklı Samayer mevkiine kadar geliyor. Tahminen yol bittiğinde senede 1 milyon araç buradan geçecek.Bu yol Araklı’nın Erzurum’un, Bayburt’un, Erzincan’ın Sürmene’nin ve Arsin’in 65 yıldır beklediği tarihi yoldur. Belediye olarak elektrikli otobüs alarak bu kentlerle Araklı arasında  yolcu taşımayı planlıyoruz. Bayburt’taki Erzurum’daki insanlarımız sabah gelecek, Araklı’da denize girecek alışverişlerini yapacak ve tekrar akşama evlerine dönebilecekler.

TAKA: Ulaştırma Bakanı, Araklı-Bayburt yolu için büyük şans değil mi?

TEŞEKKÜR EDİYORUM

COŞKUN ÇEBİ: Ben buradan Araklı’dan elini çekmeyen her daim bizi destekleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız AbdulkadirUraloğlu’na çok teşekkür ediyorum. Çok ciddi çalışmalar yaptık ve bu dönemin sonunda Araklı Bayburt Yolunu bitireceğimize dair bizlere söz verdi.Yine bizden desteğini esirgemeyenAk Parti Genel Başkan Yardımcısı AR-GE Eğitim Başkanı ve Trabzon Milletvekili Mustafa Şen’e, Trabzon Milletvekilimiz Adil Karaismailoğlu’na, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç’e, Milletvekillerimiz Vehbi Koç ve Yılmaz Büyükaydın’a, AK Parti Trabzon İl Başkanımız Sezgin Mumcu’ya çok teşekkürlerimi iletiyorum. Şunu da belirtmek isterim Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı AR-GE Eğitim Başkanı ve Trabzon Milletvekili Mustafa Şen, bütün meselelerimiz ile yakından ilgilenen bir vekilimizdir. 6 ay oldu ben göreve geleli kısa zamanda çok iş başardık. 5 ayda 4 defa ilçemizi ziyaret etti ve her gelişinde bir sorunumuzu çözdük. Bize katkıları için kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum.

TAKA: Tekstil kent geliyor mu?

İŞSİZLİĞE BALTA VURACAĞIZ

COŞKUN ÇEBİ: Yakında ilçemizin ve ilimizin işsizlik oranına büyük bir darbe vuracak bir adım atacağız. OSGB ‘de 17 adet Tekstil Fabrikası olacak. Gurbet hayatını bitireceğiz ve göçü engelleyeceğiz. Hem sosyal hayatı, hem ticari hayatı değiştirecek önemli işlere imza atacağız. Araklı’yı bir ticari merkez haline getireceğiz. 
Vatandaşımızı rahatlatacağız bizim için en önemli madde vatandaşımızın konforudur. 

TAKA: Sahil yolu geçti, plajlar kayboldu, neler yapacaksınız?

MAVİ BAYRAKLI PLAJIMIZ YOLDA

COŞKUN ÇEBİ: Samayerde alt yapısı tamamlamak üzere bir proje başlattık. Bütün Trabzon’a hatta Karadeniz’e hitap eden harika bir mavi bayraklı plaj hazırlıyoruz. Şuan altyapısını oluşturuyoruz, Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç ile beraber soyunma kabinleri, duş alanları, restoran gibi alanları oluşturup sezona hazırlamayı planlıyoruz. 

TURUP TURİZM ALANI OLACAK

Turup turizm merkezimiz mevcuttur. Yeni bir ihale yapıldı, eksikler tamamlandığında bütün Türkiye’ye hitap eden turizm alanı inşa edeceğiz. Hem dinlenme, hem eğlenme, hem de sportif faaliyetlerin olduğu bir alan oluşturacağız. İlçe merkezimize 15 dk mesafede ve sahil ile arasında 5 dereceye yakın ısı farkı mevcut. Turup çamlar ile kaplı doğa harikası bir yer. 

TAKA: Sanayi Sitesi var, Tekstil kent var, bir de OSB düşünüyorsunuz, yeri var mı?

ORGANİZE SANAYİ SİTESİ YAPACAĞIZ

COŞKUN ÇEBİ: Organize sanayi sitesi talebimiz var. Tespit ettiğimiz ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı AR-GEEğitim Başkanı ve Trabzon Milletvekili Mustafa Şen ile incelediğimiz buraya bunu mutlaka yapacağız dediğimiz konumda organize sanayi sitesi yapacağız. Çalışmalarını yapıyoruz ve planlamada 35 fabrika var. Bunun yanında sahillerimizi de düzenlediğimizde Araklı’da işsizlik sıfırlanacak. Komşu ilçelerden de mutlaka göç olacak. 

TAKA: Kentsel dönüşüm ve millet bahçesi projeniz de var..

MİLLET BAHÇESİ KURACAĞIZ

COŞKUN ÇEBİ: Karadeniz sahil yolu maalesef ilçemizin denizle bağlantısını kesti. Bu bizim hem ekolojimizi hem psikolojimizi bozdu. Mutlaka ilçemizi denizle buluşturmak istiyoruz. Allah nasip ederse Karadere köprüsünden batıya doğru 65 dönümlük dolgu imar planı hazırlayacağız. Türkiye’nin en güzel millet bahçesini oraya kuracağız. Araklımız kaplıcası olan bir ilçe olacak. 

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BAŞLATACAĞIM

İkinci dönem nasip olurda seçilirsem, Araklı’da büyük bir kentsel dönüşüm projesi başlatacağım. Deprem ülkemizi çok etkiledi. TOKİ şuanda kaynaklarını deprem bölgesine aktarıyor. Bir süre sonra inşallah her şey daha da güzel olduğunda kentsel dönüşüme gireceğiz. Dönüşümü inşallah, Sahil mahallemizden başlatacağız.İşsizliği olmayan, gelecek kaygısı olmayan herkesin spor yaptığı, mutlu insanların yaşadığı, herksin müzik dinlediği, güzel bir turizm destinasyonunun olduğu bir Araklı olacak. Sağlıklı güvenli konutlara kavuşturacağım vatandaşımızı. 

YILDIZ BİR İLÇE OLABİLİRİZ

TAKA : Araklı son 10 yıl içinde siyasette, bürokraside güçlü hale geldi. Her anlamda güçlenen bir Araklı var. Önümüzdeki süreçte siz bunu nereye taşımayı hedefliyorsunuz? Cumhurbaşkanımızın gönlünde farklı olan yerler vardır ve bunlardan biri de Araklı’dır, değil mi?

COŞKUN ÇEBİ: Cumhurbaşkanımız Araklı’nın adayını bizzat kendisi belirliyor. Çok önemsiyor,bu toprakları bizde Sayın Cumhurbaşkanımızın önemsediği gibi çok önemli bir ilçe haline getireceğiz. Araklı’da bu potansiyel gerçekten var, yıldız bir ilçe olabiliriz. Erzurum’un, Erzincan’ın, Bayburt’un denize kavuşacağı bir ilçeyiz. Bu vatandaşları mutlaka denize kavuşturacağız. Buradaki bereketten komşu illerimiz de istifade edecekler. 

İKİNCİ BİR TÜNEL 

Hepimizin bildiği gibi Güney Çevre Yolu Projesi var. Çalışmalar Mersin’den başladı ve proje Kalecik’e kadar gelecek şekilde güncellendi.Yani kalecikten yola çıkan bir sürücü 20 dakika sonra Akçaabat’ı çıkmış olacak. Bizim buradaki sorunumuz şu, mevcut Mersin-Kalecik projesini, faaliyette olan tünelimize sokmak istiyorlar. Biz buna müsaade etmedik. İkinci bir tünelle bir koldan Bayburt’a, bir koldan da Sürmene üzerinden devam etmesini istiyoruz. Siyasi büyüklerimizden bu konuda da destek isteyeceğiz. 

ARAKLI HEYECANLI

TAKA: Deniz dolgusu, Tekstil kent, Araklı Bayburt Yolu, Sanayi bölgesi gerçekten büyük projeler, büyük düşünüyorsunuz, tebrik ediyoruz. Araklı geçmişte işsizlik sebebi ile çok sıkıntılar çekti o nedenle bu alana ilave olarak çalışmalarınız neler olacak?

COŞKUN ÇEBİ: Pazarcık müthiş bir turizm alanı haline gelecek. Uzungöl kadar olmasada oraya anternatif bir alan olacak. Pazarcık’ın ulaşımı çok kolay, uluslar arası yolun ortasında konum olarak da yer alıyor. Giderken uğraya bileceğiniz, ziyaret edebileceğiniz bir doğa harikası yer. Araklı bu dönem şanslı ve ilçede büyük bir heyecan gözlemliyorum. 

2025 YILINDA PROGRAMA ALINACAK

Binbeşyüz kişilik bir cezaevi kompleksi projemiz var. Yer temin edebilirsek 2025 yılında mutlaka programa alınacak. 750 açık 750 kapalı cezaevi gelecek, bu da ilçemize büyük bir hareketlilik getirecek. Ufak tefek sorunlar var onları da çözdüğümüzde hayata geçecek bir projemiz olacak. 

EN CAZİP İLÇE OLACAĞIZ

TAKA: Bir seçim döneminden çıktınız. Kırgınlıklar, küslükler oldu mu?

Gönül kırgınlığım yok. Biz görev aşkı ile buraya geldik. Bütün muhalif arkadaşlar ile görüşüyoruz, konuşuyoruz, sohbet ediyoruz. Ufak tefek şeyler olur arada onları da çözüyoruz. Biz şuanda roketin hedefine kitlendiği gibi büyük projelerimize kitlendik. Takip ederseniz göreceksiniz 5 yıl sonra çok farklı şeyleri konuşuyor olacağız. Araklı Trabzon’un en cazip ilçesi olacak. 

TAKA: Başkanım Araklı’ya eğitim alanında bir dokunuşunuz olacak mı?

FEN LİSEMİZ OLACAK

COŞKUN ÇEBİ: Araklıspor’a çok önem veriyoruz. Buranın insanı çok sportif, yakında spor yapmayan vatandaş kalmayacak. Eğitim kurumlarımızı güçlendireceğiz. Bir Fen lisemiz yok. Gerekirse boş bir arsayı ücretsizvereceğiz ve gelip burada Fen Lisesi açılmasını sağlayacağız. Eğitim göçünün önüne geçeceğiz. Desteklendiğinde çok iyi öğrenciler çıkarabilecek bir kapasiteye sahibiz. 

TAKA: Şehirde Kültür Yolu Festivalleri ile Trabzonlular doyasıya eğlendi. İlçe olarak ayrıca bir festival programınız olacak mı?

ZAMANI GELİNCE FESTİVALLERDE OLACAK

COŞKUN ÇEBİ: Festival yapmak istedim fakat bu yıl işsizliğin tavan yaptığı bir dönem oldu. İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamazken eğlence düzenlemek istemedim. Buraya vereceğim enerjiyi çocuklara kırtasiye malzemesi, ev kirasını ödeyemeyenlere destek olarak kullandım. İşsizliği daha aza indirgediğimizde festivalleri kalıcı hale getireceğim. 


NARİN BİZİ DERİNDEN YARALADI

TAKA:Türkiye’nin konuştuğu Narin Güran cinayeti ile ilgili düşünceleriniz neler?   

COŞKUN ÇEBİ: İnsanların artık kimyaları değişti. Bu tür şeyleri bizim gençlik dönemlerimizde asla duymazdık. Yüce dinimiz bütün insanlığa huzur getirecek bir dindir. Fakat buna uygun yaşamıyoruz. Kapitalist sistemin hırsına yenik düşüyoruz. Bu hırs dargınlıklara, küskünlüklere, çok büyük olumsuzluklara sebep oluyor.Narin kızımızın cinayeti hepimizi derinden yaralayan, hepimizi depresyona sokan vahşet bir olay oldu. Şiddetle kınıyorum, insanlık dışı bir vahşettir.