Türkiye’de ev sahibi-kiracı çekişmeleri son dönemde yerini kavgaya bıraktı. Trabzon’da halka durumu sorduk.

Trabzon’da sokakta vatandaşlara mülk sahibi ile kiracılar arasında yaşanan atışmaları sorduk. Kirada ikamet edenlerin çoğunluğu ev sahibinden şikayet ederek, bir yılda kiralarına iki kez zam yapıldığını söyleyen de oldu. Vatandaşlar, “Hukuk tam anlamıyla işlediği zaman kavgalar son bulacaktır. Devletimizin bir an önce bu duruma bir el atması gerekiyor” dediler.

KİRA KAVGALARI ARTACAK!

Güner Yamiç,”Kendi evimde yaşıyorum. Kiralar çok pahalandı kiracılar ödeyemiyor. Her şey çok pahalı bu yüzden kavgalarda artacak“ifadelerine yer verdi. 

Ali Usta,”Kirada yaşıyorum yaşanan cinayetleri görüyoruz iyiye gitmiyor. Ev sahibi ile bir sorunum yok ama bu duruma bir el atılması lazım, bu gidişat iyi değil “ dedi. 

Reyhan Yıldırım,”Kirada yaşıyorum ev sahibi ile sorun yaşıyorum Allah sonumuz hayır etsin. Eski ev sahibim senede 2 defa bu zam yaptığı için ev bile değiştirdim” açıklamasında bulundu. 

KİRALARIN ARTIŞI DEVLETİN SUÇU!

Ömer Kayıkçı,”Kiracılar için yüze 25 zam sınırı konuldu ama mal sahibini bu yüzde 25 kurtarıyor mu onu sorgulamak lazım. Ev sahibi ve kiracı arasında çarpıklık oluyor. Ev sahibi yüzde 25’i az buluyor haklı olarak çünkü piyasayı görüyoruz. Adam belki de geçimini sadece ev üzerinden kazanıyor. 2 bin liralık eve de 10 bin lira almaları da yanlış o ayrı bir konudur. Kiraları kontrol eden kimse olmadığı için böyle şeyler yaşanıyor. Herkes kendi doğrultusunu yaşıyor herkes kafasına göre hareket ediyor, kural varsa takibi de yapılsın” dedi.

Ramazan Kahraman,”Kiraların artışı devletin suçu kimsenin değil kiralara bir sınır koyulacak, herkes kendi kafasına göre bir fiyat koyuyor. 20 senedir kiracım evimizde oturuyor kendi kafasına göre kira veriyor, verdiği paraya kimse karışmıyor “ ifadelerine yer verdi. 

İNSANLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

Yaşar Koç, “Burada ki sıkıntı kiraların çok artması. Yani 5 liralık yer 15 lira olmuş günahtır ya yani buna devletin bir el koyması lazım. Böyle kiracıyla ev sahibini bu şekilde yüz yüze getirmek yanlış. O yüzden bunlara tez zamanda çözüm bulunması lazım ki insanlar rahatlasın yoksa daha büyük şeyler olacak. Çünkü insanlar sıkılmış. Bir de fiyatlarla zamlarla insanların psikolojisi bozuldu. O yüzden ben diyorum ki bu durumun biran önce önüne geçilsin. İnsanlarda birbirine girmesin. Ben tabi ki memnun değilim cinayetlerden ama bu cinayetler ne yazık ki daha da artacak. Çünkü insanların geçinememesi, sıkıntılar, kiraların artması. Bu tür sorunlar cinayeti de beraberinde getiriyor. Allah hepimizi kurtarsın iyi bir hayat yaşamamızı Rabbim nasip etsin.” ifadelerinde bulundu.

İĞNEDEN İPLİĞE HEP ZAM!

Hamık Karadeniz, “Herkes kendine göre hareket ediyor. Yapacak bir şey yok ne diyorlarsa vermek durumundayız. İğneden ipliğe hep zam yapıldı. Daha diyecek konuşacak bir şey yok. Herkes sürekli zam yapıyor.” dedi.
Fethiye Çakır,”Ev sahipleri biraz haksızlık yapıyor. 2 milyondan 3 milyona bir anda artırıyorlar her iki tarafta mağdur oluyor. Ev sahiplerine de hak vermek lazım her şey pahalı oldu. Elektriği, ev kirası, suyu herşey pahalı onları da düşünmek lazım” ifadelerini kullandı.
BİROL SANCAK