Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ortahisar ilçe Başkanı Fatih Suat Oyman, Trabzon ve ülke gündemi ile ilgili Taka Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Göreve geldiği ilk günden beri sahada çalışmalarına ara vermeden devam eden Oyman, dedesi eski Başkan Suat Oyman’ın mirasını yaşatmak için, yaşadığı Ortahisar’a hizmet yapmak istediğini söyledi. Oyman, “Cumhuriyet Halk Partisinde önemli bir sorumluluğu taşıyan bir kişi olarak. Gerçekten bu kentte hizmetler yapmak istiyorum. Bu her alanda gerçekleşebilir. Benim gönlümde her türlü hizmet etmek var ve her türlü hizmet etmeye de hazırım” dedi.

DESTEK OLUYORUZ

Oyman, konuşmasında şöyle devam etti: “ Biz şuan karar merci değiliz halkımızın takdiri ile seçilmiş belediyeler var bizde güçlü Belediye Meclisi üyelerimizle birlikte elimizden gelen tüm gayreti gösterip yanlışlar varsa yanlışları dile getiriyoruz. Herhangi bir destek gerekiyorsa destek vermek noktasında hiçbir şekilde çekinmiyoruz. Bizim için önemli olan şehrin gelişmesi ve burada halkımızın huzurlu, mutlu bir ortamda yaşaması için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

KENTİMİZİN SESİ OLDUK

TAKA: Şuan da kongre sürecindesiniz. İlçe başkanlığında bir dönem doldurdunuz. İkinci dönem için planlarınız neler?

 

FATİH SUAT OYMAN: Seçimlerden hemen sonra hızlı bir şekilde kongre sürecine başladık. Temmuz ayı sonu itibariyle delege seçimlerimiz sona erdi. Artık önümüze ki günlerde tüm ilçelerle başlayan kongreler hepimize hayırlı olsun. Uzun bir dönem geçirdik çünkü yaklaşık 3 buçuk senedir görevdeyiz. 2020 Ocak ayında seçilmiştik. Hemen sonrasında hepimiz çok ciddi bir süreç geçirdik. Pandemi süreciyle karşı karşıya geldik. Ardından bu sürecin bahanesine sığınmadan dilimiz döndüğünce birçok şeyi dile getirmeye çalıştık. Zaten şuan geriye dönüp baktığımız zaman 3 buçuk sene içerisinde gerek Trabzon’la alakalı, gerek ülkemizin genel durumuyla alakalı birçok şeyi dile getirdiğimizi gerçekten ses olduğumuzu gördük. Zaten bizim ilk başta sloganlarımızdan bir tanesi de Ortahisar’ın en güçlü sesi Cumhuriyet Halk Partisi şeklinde bir fikrimiz vardı. Dolayısıyla bunu yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Şimdi yeni bir kongre süreci var. Bu kongre sürecinde de yine Ortahisar nezdinde ve yaklaşan yerel seçimlerin önemi bilincinde ona göre yeni bir hamle yaparak yeni bir adım atılarak güzel bir enerji depolayarak önümüzde ki süreçte yine güzel bir şekilde milletimizin sesi Cumhuriyet Halk Partisi’nin Ortahisar’da en güzel temsiliyeti olmak adına çalışmalarımıza devam edeceğiz.

CHP ÜYESİ HER DAİM SORGULAYANDIR

 

TAKA: Delege seçimleri tamamlandı. Delegelere ne mesaj vermek istersiniz?

FATİH SUAT OYMAN: Burada her mahallede delege seçimleri yapıldı. Yoğun bir tempoda 27 gün içersin de 86 mahallemizin delege seçimleri yapıldı. Önemli bir süreçti. Delegelerimiz seçildi. Hepsine hayırlı olsun diyorum. Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde üye olmak bunu taşımak ve bu süreçte delege olmak önemli bir sorumluluk çünkü bizim tabanımız Cumhuriyet Halk Partisi üyesi her daim sorgulayandır. Dolayısıyla önümüzde ki süreçte hem partimizin hem şehrimizin geleceği adına en önemli karara imza atmak için elinden gelen her şeyi yapacağına inanıyorum. Bu süreç hepimize hayırlı olsun diyorum.

10 EYLÜL İTİBARİ İLE BAŞLIYOR

TAKA: İl kongresi ile ilgili düşünceleriniz nedir?

 

FATİH SUAT OYMAN:  İl kongresiyle alakalı prosedür gereği önce ilçe kongreleri tamamlanacak. 10 Eylül itibari ile ilçe kongreleri bittikten sonra il kongreleri takvimleri başlayacak. Bu nokta da Trabzon’da önemli işlere imza atacak diyorum çünkü seçimlerden sonra yapmamız gereken daha geriyi düşünerek neler yapmadık, neler yapabildik bunları da tartarak önümüzde ki süreçten en güçlü şekilde çıkmak adına ilçelerle birlikte en iyi koordineyi sağlayabilecek güçlü bir fikir, güçlü bir yönetim, güçlü bir üretim anlamın da o süreçte de en iyisi olacağına, delegelerimizle beraber kontrol edeceğimize inanıyorum.

TAKA: Büyük kurultay ile ilgili ne söylemek istersiniz?

GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARMALIYIZ

 

FATİH SUAT OYMAN:  Kurultay tarihimiz henüz netleşmedi. Bizim için burada önemli olan şey geçmişin tahlilini yaparak, onlardan ders çıkartarak aynı hataları yapmadan önümüz bakabilmek. Gücümüze güç katarak önemli bir süreci götürmek zorundayız. Kurultayımızla alakalı gündemde birçok şey konuşuluyor. Ama bizim için önemli olan şeylerden bir tanesi de tüzüklerde yapılması gereken değişiklikler. Hem üyelerin daha katılımcı olabileceği, eksiklerin tamamlanabileceği önemli bir tüzük çalışmasına gidilmesi gerektiğine inanıyorum. Bunla birlikte hem bu yenilenme çalışmalarına güç katacak bir değişim ya da yenilik anlamında taşıyan bir şey değil ayrıca gelişmeye ’de ihtiyacımız olduğunu bu tüzükte yapılacak değişikliklerinde çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun içinde önemli adımlar atmak için gerek burada da çalışmalar yapıp ona göre raporlarımızı sunarak gereken desteği vermeyi planlıyoruz.

YANLIŞLARI DİLE GETİRİYORUZ

TAKA: Trabzon’da belediye ve ilgili kurumların çalışmasının kısaca değerlendirmesini yapar mısınız?

 

FATİH SUAT OYMAN: Biz şu an karar merci değiliz, halkımızın takdiri ile seçilmiş belediyeler var bizde güçlü belediye meclisi üyelerimizle birlikte elimizden gelen tüm gayreti gösterip yanlışlar varsa yanlışları dile getiriyoruz. Herhangi bir destek gerekiyorsa destek vermek noktasında hiçbir şekilde çekinmiyoruz. Bizim için önemli olan şehrin gelişmesi ve burada halkımızın huzurlu, mutlu bir ortamda yaşaması için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Yerel seçimlerde de olsa hangi mahallede neler yapılması gerektiğine dair elimizde hem veri var hem de kafamızda fikirlerimiz var. Belediye’nin bu anlamda adım attığı, destek vermemiz gereken, teşekkür etmemiz gereken şeyler için teşekkür ediyoruz ama ne yazık ki gün geçtikçe Trabzon’un refaha kavuşması gerekirken daha karmaşık hale gelmesi hepimizi üzüyor. Daha geçmiş dönemlerde ‘Trabzon’a milyarlarla yatırım yapıldı’ denilen kentimizde ne yazık ki hala sorunlar konuşuyoruz. Planlama sorunlarını, kentleşme sorunlarını, trafik sorunlarını, yatırım yapılması gereken şeylerin tam olarak yapılmadığını, verilen vaatlerin yerine getirilmediğini dile getiriyoruz. Bunlardan bir tanesi raylı sistem. Bu en önemli vaatlerinden bir tanesi ama yerine getirilmedi. Trabzon’ planlaşma, kentleşme ciddi problemlerimiz var. Bununla ilgili yeni yeni çalıştay yapmalarına rağmen bu şekilde ortak aklın çok işlemediğini ne yazık ki görüyoruz. Ortak akılla çıkan sonuca hiç kimse itiraz etmez ama kendi başınıza karar aldığınız zaman burada sorunların en büyüklerinden bir tanesi başlar. Bizim için önemli olan ortak aklın işlemesi.

TURİZM YAZIN OLMAMALI

TAKA: Turizm sezonundayız. Trabzon turizmden hak ettiği yatırım ve değeri alabildi mi?

 

FATİH SUAT OYMAN: Yatırım konusunda bir şey göremiyorum. Evet, bazı yatırımlar projeler düşünülüyor fakat planlama yanlış, zamanlama yanlış. Daha farklı yatırımlara ihtiyacımız var. Bu şehirde sadece yazın belli başlı bir turizm planı yapmaktansa 12 Ay’a yayabileceğiniz bu şehrin bir sürü imkânı var. Bu imkânları kullanmaktansa nedense daraltılmış turizme yaklaşım oluyor. Geçtiğimiz günlerde turizm değerlendirme toplantısı yapıldı daha turizm sezonu bitmemiş Temmuz ayının sonunda turizm değerlendirme toplantısı yapılıyor. Bu toplantıda Ak Partili milletvekilleri var. Katılımcılık anlamın da turizm sektöründe dile getirilmesi gereken sorunları getirmesi gerekenlerin azlığını görüyorsunuz. Bu bir turizm değerlendirme toplantısı değil. Turizm değerlendirme toplantısını turizm sezonu bittikten sonra ki dönem eksikler varsa nasıl tamamlarız. Geliştirmek adına neler yapabiliriz’i değerlendirmek için yapılması gerekir. Fakat her sene aynı hatayı yapıyorlar ve bunu her seferinde dile getiriyoruz. Şuan turizm amaçlı yapılacak birçok fikir var uygulanması gerekirken hep eksikleri konuşuyoruz. Kaçak turizmi engelleyemiyorsunuz. Şuan fiyatların artışına herhangi bir denetleme daha yeni yeni yapabiliyorsunuz. Trabzon turizm için önemli turizm Trabzon için önemli bir değer. Bunu değerlendirmemiz lazım. Trabzon’un kaynağı önemli, ciddi kaynaklar var ve bunu sunabiliriz. Fakat bunu sunabilmek için turizm konusunda etkin yönetimlere ihtiyaç var. Turizm İl Müdürlüğünü hiç göremiyoruz. Çalışıyor mu çalışmıyor mu ondan da haberimiz yok. Twitter’dan sadece birkaç paylaşım görebiliyoruz. Turizme katkı sağlamak adına ne yazık ki hiçbir şeyini göremiyoruz. Bu şekilde Trabzon’da turizm hiçbir şekilde yürümez.

TAKA: Ülkemizde her gün hayat pahalılaşıyor. Bu pahalılığın sonu ne zaman gelecek?

MÜCADELEYE DEVAM

FATİH SUAT OYMAN: Ne zaman yönetimsel anlamda, hükümet anlamında bir şeyler değişecekse o zaman bir şeyler değişebilir. Çünkü aynı fikirle aynı adımlarla aynı kişilerle beraber bir şeyleri değiştiremezsiniz. Şuan çözüm üretme yetisini kaybetmiş yönetimlerle karşı karşıyayız. Seçim öncesi daha farklı tozpembe şeyler söyleyip seçimlerin hemen sonrasında bir ay geçmeden zam yağmuruna tutarsanız bu milleti burada zaten gerçek yüzlerini görmüş oluyoruz. Şuan tepeden tırnağa kullandığımız her şey, yaşam alanımızı etkileyen her şeyde bir zam bir pahalılık söz konusu. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan asgari ücret şuan yoksulluk sınırının altında. Demek ki bir şeyler tozpembe değil artık. Gerçekleri görmek adına yaşam alanlarımızda huzurlu bir yaşam istiyorsak burada bir hatanın olduğunu ve bir şeylerin değişmesi gerektiğine artık karar vermeliyiz. Biz bunun için çok mücadele ettik, birçok şeyi dile getirdik fakat milletimiz Mayıs ayında ki seçimlerde bu şekilde takdir etti. Fakat biz mücadeleye hiçbir zaman ara vermeyiz mücadelemize devam edeceğiz gerçekleri anlatmaya, ifade etmeye devam edeceğiz. Ekonomik anlamda da ne çözüm üretilmesi gerekiyorsa bunları da dile getirmeye devam edeceğiz.

HALK MUTSUZ

TAKA: Ev sahipleri ile kiracılar kira artışı nedeni ile kavga halindeler. Barış olacak mı? Yüzde 25 kira artışını nasıl değerlendirirsiniz?

FATİH SUAT OYMAN:  Barış sağlanması için insanların huzurlu olması lazım ama insanlar şuan mutsuz. Çünkü ekonomik durumdan bahsettiğimiz üzere ekonomi de ciddi sıkıntılar var. Ve insanlar hayatlarını idame ettirebilmeleri için önemli bir gelir seviyesine ihtiyaçları var. Çünkü giderler çok arttı. Bu nokta da ev sahipleri ve kiracılar arasında ki bu kavgalar kaçınılmaz oldu. Enflasyon orta da gelir ortada giderler orta da ev sahipleri bir şekilde evlerine zam yapmak istiyor. Fakat kiracı zaten giderlerle uğraşıyor. O da karşılaştığı bu zamla zor duruma düşüyor. Aslında iki tarafta kendince haklı. Fakat buluşma noktasında yapılması gereken şey kendi aralarında olmamalı. Bu kavgalar ölümle bile sonuçlanmaya başladı bu durumun önüne geçebilmek ekonominin düzelmesiyle mümkün.

BEN HAZIRIM

TAKA: İsmini taşıdığınız dedeniz Suat Oyman, belediye başkanı olarak kente büyük hizmetler yaptı. Torunu Fatih Suat Oyman olarak Mart ayında yapılacak yerel seçimlerde aday olmayı düşünüyor musunuz? Düşünürseniz hangi belediyede?

FATİH SUAT OYMAN:  Tabi ki ismini taşıdığım böyle bir değerin olması benim için bir gurur. Dolayısıyla bu gururu onurla taşımaya çalışıyorum. Belediyecilik anlamında bu kentin birçok sorununu dile getirdik ve fikirler üretmeye çalışıyoruz. Yaşadığımız çevreyi güzelleştirmek adına elimizden gelen ne varsa yapmaya çalışıyoruz. Düşünüyoruz zaman ayırıyoruz, neler yanlış onları tespit ediyoruz. Ciddi çalışmalarımız var. Belediyecilik anlamında hem bir mühendis olarak hem de bu şehri gerçekten seven bir arkadaşınız olarak ve önemli bir Cumhuriyet Halk Partisinde önemli bir sorumluluğu taşıyan bir kişi olarak. Gerçekten bu kentte hizmetler yapmak istiyorum. Bu her alanda gerçekleşebilir. Benim gönlümde her türlü hizmet etmek var ve her türlü hizmet etmeye de hazırım. Belediyecilik anlamında şuan önümüzde ki kongre sürecinde ilçe başkanlığı konusunda bir girişim var. Belediyecilik anlamında da ilerleyen süreçlerde ne değerlendirmek gerekiyorsa üyelerimizle birlikte ona göre hareket edeceğiz. Maksadımız Ortahisar’ın ve Trabzon’un en güzel şekilde görünüme ve yaşam alanına kavuşmasını istiyoruz. Bunun için gerek meclis üyelerimizle gerek yönetimde ki arkadaşlarımızla birlikte adımlar atmak istiyoruz.