1 Eylül balık sezonunun açılmasıyla birlikte balıklar, balıkhanede tezgahları süslemeye başladı.

Geçen seneki palamut bolluğunun yerinin bu sene hamsi aldı. Palamudun olmayışından yakınan balık satıcıları ise, “Bu sene palamuttan verim alamadık, hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte belki de palamudu tekrar tezgahlarda görebiliriz, bu sene hamsi bolluğu var herkes hamsiye doyacak” şeklinde konuştular.


BALIKLAR TEZGAHLARI SÜSLÜYOR AMA VATANDAŞ YOK


Balık Satıcısı Mehmet Can Örseloğlu,“Öncelikle yeni sezon herkese hayırlı olsun, istavrit, mezgit, hamsi tezgahları süslemeye başladı. Palamudun olmayışıyla birlikte farklı balıklara yönelme başladı. Sezon açılalı 6 gün olmasına rağmen tezgahlar da güzel bir bolluk yaşanıyor. Vatandaşın balığa karşı şu anlık pek bir ilgisi yok, balıklar tezgahları süslüyor ama vatandaşlar süslemiyor.  Bu durumları hava sıcaklığına bağlıyoruz, havalar biraz daha soğursa herkes de memleketine dönmeye başlayınca şuan ki durgunluğun yerini hareketlilik alacak diye tahmin ediyoruz. İnşallah on gün için tam bir bolluk yaşanacağını bekliyoruz.  Halk şuan cebini düşünerek hareket ediyor, halk tarafından hamsi revaçta onun akabinde istavrit halk tarafından daha çok tercih ediliyor. İnsanlara önerim vitamin ve sağlık bakımından özellikle bu sıcak havalarda balıkları bol bol tüketmeleri lazım.  Bu sezonda istavrit ve palamut denizden daha çok çıkardı ama palamuttan istenilen verimi şuan alabilmiş durumda değiliz, palamut’un yerini hamsi almış durumda şuan palamut yok diyoruz ama on gün sonra ne olacağı belli olmaz, önümüzdeki günlerde bakacağız ” dedi.


DENİZDE HAMSİ BOLLUĞU VAR


Balık Satıcısı Cem Yazıcı, “Bu sezonda verimi yavaş yavaş alıyoruz, geçen seneki gibi palamut bolluğu bu sene maalesef yok, bu sene palamuttan verim alınamadı, havalar soğudukça verimi daha çok artacağını düşünüyoruz. İnsanlarımız palamut, hamsi, mezgit, istavrit daha çok tercih ediyor.  Denizde hamsi bolluğu var diyebiliriz. Geçen sene palamut’a doyduk bu sene hamsiye doyacağız. Hamsi 75 lira, istavrit 75 lira, mezgit 100 lira, barbun 100 lira, levrek ve çupra 150- 160 lira arası standart fiyatta, denizden verim alındıkça fiyatlarda düşecek. Havalarda soğudukça denizdeki verimin artacağına inanıyoruz, balık fiyatları halka biraz pahalı geliyor. Hamsi 30 lira olsa tabi ki daha çok talep olur, alan adam en fazla 1,5 kilo alabiliyor, daha ucuz olsa tabi ki daha çok alırlar” şeklinde konuştu.


C VİTAMİNİ BALIK VE HAMSİDEN ALIN!


Balık Satıcısı Gökmen Aydın, “Hava sıcak olduğu için vatandaşın balığa çok bir ilgisi yok, hava soğudukça balıklarda artacak o zaman vatandaşın ilgisinin de artacağını düşünüyorum, fiyatlar da fena değil istavrit 80 lira, hamsi 60, mezgit 75- 100 lira civarında, hava sıcaklıklarından dolayı balık çok ilgi görmüyor. Hamsi, balık tavuktan daha ucuz, balıkların boyutuna göre fiyatlar değişiyor. Ekonomi yukarı gittikçe vatandaşta balık alamıyor. Denizden en çok hamsi, istavrit, mezgit ve barbun çıkıyor, palamut şuan gözükmüyor inşallah olurda vatandaşlarda bu sene palamut yer, hava soğuyunca çıkabilir. Bu sene en çok hamsi ile istavrite ilgi var, balık sezonu açıldığı zaman her zaman hamsi ve istavrit bolluğu olur. Hava soğuk olduğu zaman istavrit daha çok ilgi çoğalıyor. C vitamini balık ve hamsiden alın” ifadelerine yer verdi.


HAMSİ VE İSTAVRİT DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR


Balık Satıcısı Ahmet Çoğalmış, “Bu sene güzel bir verimlik alındı hamsi, mezgit, barbun, istavrit çeşitleri göründüğü gibi tezgahlarda yoğun bir şeklide yerini aldı. Trabzon’da hamsi ve istavrit daha çok tercih ediliyor. Hamsi ve istavrit denizden daha çok çıkıyor, ilerleyen zamanlarda verimliliğin artması ile bollukta artacak. Fiyatlar 100 liradan başladı, 70-60 liraya kadar düştü, verimlilik arttıkça fiyatlarda daha çok düşecek. Fiyatlar balıklar kıt olduğu zaman çıkar bol olduğu zaman düşer, bu sene hamsi bolluğu gözüküyor. Trabzon’da balık olur da halkın ilgisi olmaz olur mu? Balıklar çoğaldıkça halkın ilgisi de çoğalıyor. Tavuğun 100 lira olduğu, etin 400 lira olduğu yerde hamsi 60 lira zaten beklenen üründe hamsi bu yüzden halk tarafından da oldukça çok tüketiliyor” ifadelerini kullandı.


VATANDAŞ BALIK YEMEYİ ÖZLEMİŞ


Balık Satıcısı Buğra Katırcıoğlu, “Sezonu bismillah diyerek başlattık, 6 gün oldu ilerleyen zamanlarda daha çok verim alacağız. Şuan ki ilgiden de gördüğümüz kadarıyla vatandaş balık yemeyi özlemiş, ilginin daha da artacağını düşünüyoruz. Şuan istavrit revaçta hamsiyi soran çok oluyor, Karadeniz hamsisi çıktığı zaman hamsi başrolü kapıyor. Geniş kapsamda istavrit çok tutuluyor, mezgit her dönem oluyor fiyatları da boyutlarına göre değişiklik gösteriyor. Fiyatlar 100 liradan başlıyor 75 liraya kadar düştüğü oluyor, 10-15 gün içerisinde verimin de artmasıyla birlikte fiyatlarda düşecek” açıklamasında bulundu.


DENİZDE MEZGİT VE HAMSİ BOLLUĞU VAR


Balık Satıcısı Adem Kaygısız,“Yeni bir sezon başladı herkese hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Hamsi, istavrit ve mezgitten başladık, geçen seneki palamut verimliliği olmadığı için tezgahlarda bol çeşitte hamsi, istavrit ve mezgit göreceğiz. Sezon yeni açıldığı için şuan da en çok istavrit, hamsi ve mezgit tüketiliyor. Hava sıcaklıklarından dolayı istavritte az oluyor, mezgit ve hamsi yoğun bir şekilde çıkıyor. Hamsi 50 liradan başlıyor 75 liraya kadar çıkıyor. Hamsinin boyutu ve kalitesine göre fiyatlar değişiklik gösteriyor. Şuan tezgahlarda istavrit, mezgit, levrek, çupra, somon ve hamsi var. Denizden daha iyi randıman alınması için ekimin başı ya da sonunda sezon açılırsa kayıkçılarda balıktan randıman alır, satıcıda, alıcıdan üründen daha fazla randıman alır” dedi.


DENİZDEN BABAMIZ ÇIKSA YİYEMEYİZ!


Emine Ertuğral, “Hamsi aldık, hamsiler çok güzel, fiyatlardan memnunuz ama Karadenizli olduğumuz için fiyatların biraz daha düşük olması gerekliydi ama ne yapalım bu fiyata da şükür” ifadelerine yer verdi.


Hayati Çizmecioğlu, şöyle devam etti: “Denizden babam çıksa yeriz dedik ama şuan babayı da yiyemiyoruz, balık fiyatları ortada, bir balıkçı teknesi sabaha kadar balık tuttuğunda 14 bin lira yakıyor. Biz buradan nasıl balık alalım, buradan sadece balıkları izliyoruz, alamıyoruz. Mahallede balıkhane kedilerini geçtik.”


25 LİRALIK HAMSİ 75 LİRA


Seyfi Gesim, “Hamsi almayı düşünüyoruz, Karadenizli olduğumuz için hamsi bizim için önceliklidir, İstanbul’dan geldik bir hamsi yiyip döneceğiz. 25 liralık hamsi 75 lira fiyattan memnun olmak mümkün değil ama alıp yemek mecburiyetindeyiz” diye konuştu.


Hacer Bürselim, şu şekilde konuştu:  “Balıklardan 2’şer kilo aldım, fiyatlardan memnunuz daha yeni çıktılar, yeni çıktıkları için bu fiyat bence normal, balık çok güzel bir yiyecek, eşim ile balık yemeyi seviyoruz. Balıklarda çok güzel o yüzden fazla fazla aldık.”
AYŞE SANCAK