Trabzon ve çevre illerde son dönemlerde artış gösteren intihar vakaları bitmek bilmiyor.

İntihar vakalarında not bırakma, ayağına çapa bağlayıp denizin derin sularında boğulma, kafadan silah ile kendini vurma gibi birçok olay ile gerçekleşen intihar vakalarının ardı arkası kesilmiyor. 

Son zamanlarda artış gösteren intihar vakalarının önüne geçmek için nasıl önemler alınmalı? 

Nasıl bir tedavi yöntemi izlenmeli? 


İntihara meyilli bireyler neden son seçenek olarak intiharı tercih ediyor?

İntihara kalkışabilecek birini önceden nasıl anlayabiliriz?

Taka sizler için uzman görüşü olan Psikolog  Merve AK’a sordu.

Taka: Sizce gençleri intihara sürükleyen şeyler nelerdir? 

Psikolog Merve Ak, Son zamanlarda modern hayatında baskısıyla birçok faktör bulunabiliyor. Bu konuyu iş problemleri, maddi faktörler, aile içi problemler, madde kullanım bozukluğu, stres, sosyal izolasyon, sosyal medyanın yarattığı yetersizlik faktörleri gibi çeşit çeşitli faktörler mevcuttur. 

Taka: Sizce intihar vakaları daha çok ekonomik açıdan mı oluyor? 

Merve Ak,Yapılan son çalışmalara göre ekonomik belirsizlikler sebebiyle intihara meyilli olmanın arttığını görmekteyiz. Ülkemizde özellikle son zamanlarda bu yüzden artış görülmektedir.

Taka: İntihar eden bireyler neden arkasında not bırakıyor? 

Merve Ak, İntihar eden bireylerin arkasında not bırakmalarında ki sebep öncellikle anlaşılamamak, giderken kendisi son defa ifade edebilmek, unutulmamak ve bir iz bırakmak istemek.

Taka: Psikolojik hastalıklarda intihar nasıl görülüyor? 

Merve Ak, İki farklı intihar türü olarak ele alabiliriz. Öncelikle daha ağır ve psikotik vakalar dediğimiz kişilik bozukluğu ve şizofreniye bunu örnek verebiliriz. Şizofreni hastasının gerçeklik algısı bozulduğu için camı bir kapı olarak görüyor ve oradan kendini bırakılıyor aslında amacı intihar değil. 

Diğeri ise majör depresyon intiharı çok riskli ve dikkat edilmesi gereken bir durum, hastalığın seyrettiği sırada o gücü kendinde bulamaz ama intiharı o zamanlarda planlar biz bu tür vakalarda tedavi sürecine başladığımız zaman çok dikkat etmemiz gerekiyor uzmanlar olarak çünkü bu gücü kendisinde bulduğu  zaman yani iyileşmeye başladığı zaman intiharı gerçekleştiriyor. Yani bilinçli ve bilinçsiz olmak üzere 
ayırabiliriz. 

Taka: İntiharı son seçenek olarak görmelerinde ki sebep ne? 

Merve Ak,İntihar eden bireyler yaşadıkları problemler ile başa çıkamayacağını düşünüyor artık umutlarını kaybetmek intihara sürükleyen başlıca sebeplerdir. 

Taka: Nasıl bir tedavi yönetimi izlenmeli? 

Merve Ak, İntihar düşüncesinin tedavi edilebilir olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor. Asla umutsuzluğa düşmemek gerekiyor. Bilinçli biri olarak o kişi psikologlara ve tedavi alabileceği kişilere yönlendirmemiz gerekiyor. Gerekli çalışmalar ile bu düşünceden vazgeçirebilmek bizim elimizde 

Taka: Neden daha çok gençler intihara kalkışıyor?

Merve Ak, gençlerde gelecek kaygısı çok fazla olduğundan gençlerde daha sık rastlanıyor. Arkadaş problemleri, ilişki problemleri ve sosyal medyanın bize dayattığı güzellik algısı, ideal kişi olma, orada yaşanan mutlu hayatlar insanları bazen umutsuzluğa sürükleyebiliyor çünkü insanların beklentileri çok fazla artıyor. Bunlarda depresyon ve anksiyete
yaşamalarına sebep oluyor. 

Taka: İntihara kalkışan bireyleri intihardan vazgeçiren şey ne? 

Merve Ak, Birçok intihar vakalarında ilgiyi kendilerine çekmek için yaptığını gözlemliyoruz. Asıl amacı intihar etmek değil ilgi çekmek ve kısa yoldan çözüme ulaşmak diyebiliriz. İntiharı gerçekten düşünen 
bir insan gerçekten geri dönmeyi ve o fikirden vazgeçmeyi asla düşünmez. 

Taka: Ailelerin böyle bir durum ile karşılaşmaması için ne yapılmalı? 

Merve Ak, Ailelere önerim çocukları ile sürekli iletişim halinde olmalıyız. Günümüzde anne ve çocuk ilişkisinin yetersiz olması aslında çocuk anlaşılamadığını düşünüyor, kendisini yalnız hissediyor bu yüzden intiharı bir çıkış yolu olarak düşünüyor. Ebeveynin ve çocuk ilişkisi ne kadar düzenli olursa çocuğun yaşadığı problemin o kadar erken farkına varır ve gerekli müdahaleleri alırız.