Rahmi Üstün soruları yanıtlayarak Sürmene ilçesi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgiler verdi.

Değişen ve güzelleşen Sürmene için Başkan Üstün, “Sürmene çay ve fındığın geçiş noktası. Gelen yaklaşık 30 bin turun 10 bini Sürmene’ye uğruyor.” Diyerek turizm açından avantajlı bir ilçe olduklarını vurguladı:

TAKA: Geçtiğimiz dokuz seneyi özetler misiniz? Yapılan çalışmalar nelerdir?

Rahmi Üstün “Okulların yenilenmesi, altı yeni okul yaptırdık. Doğalgaz yaptırdık ilçemize doğalgaz geldi. Öğretmen evi yaptırdık. Emniyet Müdürlüğü binası yaptırdık, yüzme havuzu yaptırdık. Yürüyüş yolu, plaj gibi çalışmalar yaptık.” dedi.

TAKA: Bir turizm sezonunu geride bıraktık. Sürmene turizmden beklenilen verimi alabildi mi?

 Rahmi Üstün “Sürmene sanayi ilçesi değil, tarım ilçesi de değil çayın ve fındığın geçiş noktası, geriye bir tek turizm ve eğitim kalıyor. Turizmde de iyi şeyler yaptık. Çamburnu’nda yeni tesisler, Zara Dağı’nda bungalov evler yapıyor vatandaşlar bizde onlara yardımcı oluyoruz. Mesela turlar geliyor Doğu Karadeniz’e. Yaklaşık 30 bin otobüs geldiği söyleniyor bunların yaklaşık 10 bin tanesi Sürmene ilçesine uğruyor. Ya bıçak almak için uğruyor, pide yemek için uğruyor çay fabrikalarına uğruyor çay almak için. İhtiyaçlarını gidermek için. Bu bakımdan avantajlı bir ilçeyiz. Mesela Araklı’ya böyle turlar uğramaz, bize uğradığı kadar. Of’ada uğramaz. Uzungöl’e geçer Yomra’ya hiç uğramaz Trabzon’un doğusunda bu konuda en şanslı ilçelerinden bir tanesi biziz.” dedi

TAKA: Çamburnu’nda bir tersane alanınız var. Oradaki durum nedir? Orada kaç kişiye istihdam sağlanıyor? Deniz Üstü projenizi gerçekleştirdiniz mi?

 Rahmi Üstün “Deniz üssü kuruldu zaten tahsisini yaptı bakanlık. Deniz üssüne zaman zaman gemiler geliyorlar ihtiyaçlarını gideriyorlar bir iki gün kalıyorlar. Bazı günler halka ziyarete açıyorlar bizde vatandaşı araçlarla oraya taşıyoruz. Tersane konusuna gelince Osmanlı Dönemi’nde de Osmanlı’ya gemi yapılırdı bizim Çamburnu’nda, sonradan bu sac tekneye döndü. Yurtdışında balıkçıların teknelerini Çamburnun’da yapıyorlar. Tersanecilik sürmene için ekonomik olarak iyi gelir sağlayan sektörlerdendir. Tabi bunun yanında çay da var.” dedi.

TAKA: 2014’ten bugüne geçen yaklaşık on senede Rahmi Üstün olarak, projesini hazırladım, yaptım ve halka sundum dediğiniz sizi en çok mutlu eden çalışmanız hangisi?

Rahmi Üstün “Okullarla ilgili yaptığımız çalışmalar. Şuan yeni bir engelliler okulu yapılıyor daha öncede bir engelliler okulu yaptırmıştık bir hayırseverle. Eğitime yapılan yatırımlar beni çok mutlu ediyor. Şimdi inşaatı devam eden kaymakamlık ve belediye binamız var hemen şu karşı tarafta bir de yurt binamız var bunu da kız yurdu olarak planladık ikisini de İç İşleri Bakanlığı üzerinden yaptırıyoruz. Burada tabi Süleyman Soylu’nun çok büyük katkıları var. Sadece bu iki binada değil yapılan bütün hizmetlerde mutlaka Süleyman beyin katkıları var. Trabzon milletvekillerinin katkıları var, bakanların katkıları var. Ben hepsine çok teşekkür ediyorum Sürmeneliler adına. Yapılacak tabi çok daha iş var zaman ilerledikçe ihtiyaca göre işler de değişiyor bugün şu işe ihtiyaç var diyorsun ama aradan bir sene geçiyor farklı şeyler çıkıyor. Teknoloji çağında yaşadığımız için her şey çok hızlı değişiyor.” dedi.

TAKA: Üniversite konusunda bir tek Abdullah Kanca meslek Yüksekokulu var. Başka bir girişiminiz var mı?

Rahmi Üstün “Deniz Bilimleri Fakültesi var. Projemiz vardı,mesela Çaykur binasını kaldıracaktım onun yerine, bizde imar planlarında fakülte olarak tahsis edilmişti. Orasını bir fakülteye verecektik ama Çaykur binasını kaldıramadığımız için, daha doğrusu taşıyamadığımız için o projemizi gerçekleştirmedik. Aslında en büyük projelerimizden biri de oydu ama maliyeti çok yüksek olduğu için bu projemizi gerçekleştiremedik.” dedi.

TAKA: Geleceğe yönelik planlarınız nelerdir?

Rahmi Üstün “Geleceğe yönelik planlar var tabi. Ama bunlar biz planlayıp yapana kadar. Az öncede ifade ettiğim gibi teknoloji çağında yaşıyoruz ya hızlı değişen şeyler var mesela düşüncelerin içerisinde her mahalleye çocuk oyun parkları yapmak var. Ama maliyetler çok yüksek olduğu için otuz yedi mahalleye yapamıyorsun. Bir de tabi öyle mahalleler var ki şimdi mahalle diye geçiyor beldeydi önceden oranın en az beş altı mahallesi var bir yere yaptığınızda öteki dört veya beş mahallesine de yapmak zorunda kalıyorsunuz bunları da ekonomik olarak kaldırmak zor.” dedi.  

Sürmene Belediye başkanı Rahmi Üstün röportajının son sözleri olarak “Gelecekle ilgili vatandaşların sorunları ne ise biz onları çözmeye çalışacağız, gayret ediyoruz, işimiz o.” İfadelerini kullandı.

EDA ALEMDAĞ