AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı, 25 ve 26. dönem Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu, seçim sürecini değerlendirerek aday adaylığı hakkında açıklamalarda bulundu.

İşte Köseoğlu’nun o açıklamaları:

TAKA: Sayın Köseoğlu, öncelikle bugün yeniden göreve talip oldunuz.  Neden aday adayı olduğunuz konusunda bir değerlendirme yapar mısınız?

AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Ben siyasete 2003 yılında AK Parti’de başladım. Teşkilatlarımızın hemen her kademesinde görev aldım, hiçbir görevden de kaçmadım. Rabbim nasip etti, 2015’te üçüncü kez milletvekili aday adayı oldum ve 25 ve 26. Dönemde Trabzon milletvekili seçilerek ülkeme ve şehrime hizmet etmeye çalıştım. 2016 yılında Partimizin en üst organı olan MKYK’nın üyesi seçildim. Milletvekilliğinden ayrıldıktan sonra da her daim teşkilatımın emrinde ve yanında oldum. Milletvekilliğim dönemimde Van ve Hakkari il koordinatörlüğü yaptım. 19 Nisan 2021 tarihinden bu yana da Sayın Mehmet Özhaseki bakanımızın teklifi ve Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmekteyim. Doğu’da özellikle çalışmayı talep ettim. Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkâri, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin’de yerel yönetimlerle ilgili teşkilat ve alan tarama çalışmaları yapıyorum. İki yıldır başkan yardımcısı olarak o bölgede en az bir ile 5-6 kez gittim. Bütün ilçelerine ve beldelerine varıncaya kadar gezdim. Bu çalışmalar sayesinde yerel yönetimler konusunda oldukça büyük bir tecrübeye de sahip oldum. Trabzon’un sorunlarına en çok vakıf olan isimlerden biriyim. Hem mesleki ve sosyal hem siyasi anlamda yılların birikmiş bir tecrübesi oluştu. Ben teşkilatları teşkilatlar da beni çok iyi tanıyor. İletişim ve diyalog noktasında hiçbir sıkıntımız yok. Bu ülke için, bu şehir için katkı verebileceksem ve doğru insan ben isem bu şehir için bu tecrübelerle yapabileceğim çok daha fazla şey olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla geldiğimiz bu süreçte hem Türkiye’nin bulunduğu bu ortamda hem de Trabzon özelinde tecrübemle sorumluluk almak istiyorum. Bu nedenle de yeniden AK Parti’den milletvekili aday adayı oldum.

TAKA: Sizin de bahsettiğiniz gibi iki dönem milletvekilliği yaptınız. Bu size bir şey kattı mı?

AYŞE SULA KÖSEOĞLU: 2007 ve 2011 aday adaylığım bana yerel bazda bir şeyler kattıysa da 2015 yılında milletvekili olmak bana ulusal bazda ciddi tecrübe kazandırdı. 25 ve 26. Dönemlerde ülkenin en zor zamanında milletvekilliği yaptım. Vekillik sürecimde 3 genel başkan değişikliğine tanıklık ettik. AK Parti’nin de kendi içinde ki dinamiklerinin hareketli olduğu bir zamandı. Vekilliğim döneminde bir darbe gördük, Meclis bombalandığında oradaydım, en zor sürecin en yakın şahidiydim. Sistem değiştiren bir Anayasa değişikliği yaptık. Kısa zamanda çok şey yaşadık. Ama o hareketli dönem içerisindeki birikim de farklıydı. Milletvekili olmak bana çok şey öğretti ama olmamak daha çok şey öğretti. Vekillik sonrası dönem içerisinde hem kendime, hem yaşadıklarımıza, etrafımızdakilere sakince bakmak, sorgulamak hem de beklentileri daha iyi görmek, dışarıdan bakmak anlamında çok ciddi katkılar sağladı. 2019 yılında Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığım söz konusu oldu. Daha sonra yukarıda da bahsettiğim gibi  Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı olduk. 2 yıl hem Türkiye’nin farklı bölgelerinin nabzını tuttuk. Doğu’da, Batı’da, ülkenin dört bir yanındaki belediyelere de gittik. Türkiye’nin hemen hemen her tarafında bu anlamda çalışma yaptım. Bu süreçte de hem yapılan hizmetleri ve çalışmaları yerinde görmek hem de her gittiğim ilde insan kaynağı anlamında da çok ciddi kazanımlarım oluştu. Aldığım tüm görevlerden edindiğim tecrübe, bilgi ve birikimi bu ülke yararına özellikle Trabzon yararına kullanmayı arzu ediyorum.

TAKA: Sayın Köseoğlu, tam seçimlere gidilirken büyük bir facia yaşadık. Depremler büyük bir yıkıma sebep oldu. Bu yaşananlar 2023 seçimlerini nasıl etkiler?

AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Her şeyden önce şunu belirtmeliyim ki 6 ve 7 Şubat tarihlerinde, asrın felaketi olarak nitelendireceğimiz Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından büyük bir acı yaşadık. 11 ilimizi etkileyen depremde on binlerce vatandaşımızı kaybettik. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Halen hastanelerde yatan on binlerce yaralımız var. 200 bini aşkın vatandaşımızı Türkiye’nin çeşitli illerinde misafir ediyoruz. Öncelikle depremin hemen akabinde devletimiz ve milletimiz elindeki bütün imkanları seferber ederek bir yandan kurtarma çalışmalarını diğer yandan ise hayatta kalanların barınma ve gıda ihtiyaçlarını gidermeye çalıştı. Ben de deprem bölgesine iki kez gittim. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla kalıcı konutlar için hemen çalışma başlatıldı. Ortada bir gerçek var. “Yaparsa AK Parti yapar” sloganı sıradan bir cümleden ibaret değildir. Türkiye’nin bugün yapımını gerçekleştirdiği projelere bakıldığında; bu depremin üstesinden gelecek olan da yine AK Parti kadrolarından başka kadrolar değildir. Seçim çalışmalarını yaparken deprem bölgesini asla unutmayacağız. Hükümetimiz zaten çalışmalarını başlattı ve büyük bir hızla yürütüyor. Yine bölgeden ayrılan insanlarımızın oy kullanması noktasında yaşanabilecek sorunlara karşı da önlemler alınmış durumda. Dolayısıyla seçim sürecindeki gündemimiz yine deprem, depremin yol açtığı maddi ve manevi kayıpların telafisi olacaktır.

TAKA: Peki, 2023 seçimlerinin önemi nedir size göre?

AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Şunun altını çizmekte fayda var. Biz 2023 seçimleri yüzyılın seçimidir diyoruz. Türkiye Cumhuriyetinin Kuruluşunun 100. Yılında gerçekleşecek 2023 seçimi belki de bu güne kadar yaşadığımız en önemli seçim ve aynı zamanda tarihi bir dönüm noktası olacaktır. Yeni bir yüzyılın, ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak adlandırdığımız bir dönemin başlangıcında, Türkiye’nin dünya liginde tam egemenliğini, yeniden kurtuluşunu simgeleyen tam bağımsızlığını, vesayete karşı özgürlüğünü ifade eden tarihi anlamı olan bir seçim. Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzyıllık siyasi yaşamının 5’te 1’inde ülkeyi yöneten bir iktidarın ülkeyi yeni yüzyıla hazırlayan adımlarını sağlamlaştırmak adına çok önemli bir seçim. Ülkeyi yeni yüzyıla hazırlayacak olan ekip yine bu ekiptir.

TAKA: Türkiye de dünya ülkelerinde olduğu gibi bir ekonomik sıkıntı yaşıyor. Seçimlerden sonra Sayın Erdoğan yeniden seçilirse bu sıkıntılar gidecek mi?

AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Dünyayı etkileyen bir fırtınadan biz de nasibimizi alıyoruz. Fırtınalı bir okyanusun ortasında gemiyi güvenli bir limana götürme noktasında acemi, sürekli bir taraftan çekiştiren, yol ve rotaları farklı 6 kişiye mi teslim edersiniz yoksa 20 yıllık tecrübesi ile her türlü sıkıntıyı yaşamış, aşmış, tecrübeli bir kaptana mı teslim edersiniz? Ben ülkenin sorması gereken ana sorunun bu olması gerektiğini düşünüyorum. Sağ duyulu düşünen herkes Yaşadığımız bu zor ve fırtınalı süreçte içinde bulunduğumuz gemiyi güvenli limanlara götürmek için tecrübeli kaptana destek vereceğine inanıyorum. Yaşadığımız her türlü sıkıntıya rağmen gemiyi sağlıkla limana götürecek olan kaptan hepimizin inandığı, güvendiği, dünyanın güvendiği lider Recep Tayyip Erdoğan’dır. Bu gerçeği unutmamamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bazı şeylerin telafisi yok. Keşke demenin de bir anlamı yok. Senden benden öte bu ülkenin istikrarının devam etmesinin çok anlamlı ve kıymetli olduğunu düşünüyorum. Avrupa’da Tayyip Erdoğan düşmanlığı vardı ama Rusya ve Ukrayna savaşından sonra bu hayranlığa dönüştü. Çünkü kimsenin başaramadığını uluslararası alanda tüm bu koşullara rağmen bir liderlik örneği ortaya koyarak başaran bir lider var. Bu seçimler önemli, kritik seçimler. Elbette ki ekonomik anlamda bizi zorlayan seçimler. Bütün bunların yanında bizim kazandığımız artıları da çokça dikkate almamız gereken seçimler.

TAKA: Yukarıda da bahsettiğiniz oldukça yorucu bir göreviniz de var, Güneydoğu illerinin yerel yönetimlerinden sorumlusunuz. Diğer aday adayları gibi Trabzon’da çalışmak yerine tam da temayül öncesi Ağrı’da bir kriz yönetmek durumunda kaldınız. Savcı Sayan’ın istifası sonrası Ağrı’daki krizi nasıl yönettiniz?

AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Bildiğiniz gibi Ağrı Belediye Başkanımız Sayın Savcı Sayan, milletvekili aday adayı olmak üzere istifa etmişti. Doğal olarak yerine Meclis içerisinden bir belediye başkanı seçmek gerekiyordu. Bu nedenle Trabzon’daki çalışmalarımızı acilen iki güne sığdırdık ve hemen Ankara’ya ardından da Ağrı’ya geçtik. Burada da 3 gün boyunca gerekli istişareleri tamamladıktan sonra Genel Merkezimizin belirlediği adayı belediye başkanı olarak seçilmesini sağladık. Biraz yorucu oldu ama Ağrı’da sorun kalmadı.

TAKA: Geçtiğimiz hafta sonu teşkilat temayülü yapıldı. Şimdi de Ankara’da Genel Merkezde milletvekili aday adayları için yapılan mülakata katıldınız. Neler söyleyeceksiniz?

AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Genel merkez şuan illerin ve ilçelerin nabzını tutuyor. Bunun yanında teşkilatın nabzı da tutuluyor. Temayül de bu yollardan biri. Ben yukarıda da bahsettiğimiz gibi teşkilatlardan gelen bir insanım. Teşkilatların önemini bilen birisiyim. Ağrı’daki görevimizi tamamlar tamamlamaz, Trabzon’a dönüp teşkilat temayülüne katılıp teşkilatlarımızın yanında olmak istedim. Teşkilatlar beni tanıyordu ama yine de Trabzon’da olmak istedim. Bunun için oldukça yorucu bir yolculuk yaptım ama değdiğine inanıyorum. Orada teşkilatlarla bir kucaklaşma ortamı oldu, adeta bir bayram havası yaşandı. Bunun bir parçası olmak insana mutluluk veriyor. Şimdi de Genel Merkez’de mülakatlar yapılıyor. Bu işler aday adaylığı sürecinin rutinleri. Genel Merkezimiz bütün değerlendirmelerini yapıp Trabzon için en doğrusu ne ise ona karar verecektir. Ben buna inanıyorum.

TAKA: Son olarak neler söylemek istersiniz?

AYŞE SULA KÖSEOĞLU: Bu seçim çok önemli. İlla ben olayım, şu olsun diye değil en doğru insanların, en çok oy getirecek insanların listede olması gerekiyor. Ben inanıyorum ki kadirşinas milletimiz yetkiyi yine Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a verecek. Ama sadece Cumhurbaşkanımızın seçilmesi yetmez. Orada güçlü bir parlamento ekibinin de olması lazım.  Eğer parlamentoda farklı bir mozaik olursa Cumhurbaşkanımızın bu ülke için rahat çalışma imkanı olmayacak,  Türkiye Yüzyılının etkin bir şekilde hayata geçmesi mümkün olmayacak.

AYŞE SULA KÖSEOĞLU KİMDİR?

9 Eylül 1969'da Trabzon’un Maçka ilçesinde doğdu.

1981 yılında Trabzon Kurtuluş İlkokulu’ndan, 1988 yılında Akçaabat İmam Hatip Lisesi’nden 1992 yılında da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi AUZEF Sosyoloji Bölümü son sınıf öğrencisidir.

Avukatlık Stajını Trabzon’da tamamlayan Köseoğlu, 1994 yılından bu yana Trabzon’da ortağı olduğu hukuk bürosunda serbest avukatlık yapıyor.

Siyasi yaşamına AK Parti’de başlayan Köseoğlu, 2003-2015 yılları arasında, AK Parti’nin Trabzon teşkilatlarında çeşitli görevlerde bulunan Köseoğlu,

7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Partiden 25. ve 26. Dönem Trabzon Milletvekili seçildi.

Milletvekili olduğu süreçte Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ( KEFEK) yanı sıra çeşitli alt komisyonlarda da görev alan Köseoğlu, Türkiye-Fas Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı da yaptı.

22 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilen 2. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağanüstü Kongresi'nde MKYK üyesi seçildi.

Yine 2017-2018 yıllarında AK Parti Teşkilat Başkanlığı bünyesinde Van ve Hakkâri İl Koordinatörü olarak görev yaptı.

Siyasi yaşamını AK Parti’de sürdüren Köseoğlu, 19 Nisan 2021 tarihinden bu yana AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkâri, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin görev yaptığı illerdir.

Köseoğlu, mesleki çalışmalarının yanı sıra Trabzon’da Medya ve STK çalışmalarında da bulundu. 1994 yılında Trabzon’un ilk yerel televizyonu olan Gökkuşağı TV’nin Kurucu Yayın Yönetmeni olarak görev yaptı. 2005 yılında MÜSİAD Trabzon Şubesinin kurucularından ve Türkiye’deki ilk kadın yöneticilerinden oldu. Yine 1994’te Mazlum-Der Trabzon Şube kurucularından ve yöneticilerinden biri oldu. Trabzonspor Kulübü Kadın Komisyonu üyesi olarak çalıştı. 1997’de Aktif Hukukçular Derneği adında yerel hukuk derneğinin Kurucusu ve Başkan Yardımcısı olarak çalıştı. Trabzon İmam Hatip Mezunlar Derneği Başkan Yardımcılığı, Maçkalılar Derneği Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Halen Kireçhanespor Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Çaykaralılar Derneği, KADEM, İnsan Hakları Derneği Trabzon Şubesi, Tüm Kadınlar Derneği ve Trabzonspor Kulübü üyesidir.

Köseoğlu evli ve iki kız çocuğu annesidir.