Yaz başlangıcı ile başlayan Arap turizmi, Trabzon halkını hem iyi hem de kötü etkilemeye devam ediyor.

Esnaf halkı Arap turistlerden memnunken Trabzon halkı ise Arap turistlerden illallah etmiş durumda, Taka Gazetesi’de Trabzon sokaklarında Trabzon esnafı ve halkına Arap turistleri sordu. 

Trabzon halkı ‘ Her yerde Arap görmekten bıktık, her yerde Araplara öncelik veriliyor kendi ülkemizde yabancı olduk’ derken Trabzon esnafı ise ‘ Arap turistler Trabzon’a döviz bırakıyor, birçok esnaf Araplardan geçimini sağlıyor’ şeklinde konuştular. 

ARAPLAR SENEYE GELMESİNLER!

Şafak Hacıhasanoğlu,”Trabzon halkı Araplara karşı nasıl davranıyor bilmiyorum ama Arapları çokta istediğimiz söylenemez, burada olmalarında çokta memnun değiliz. Arapların görsel olarak da hoş görüntüleri yok, duyduğumuz kadarıyla da iyi insanlar olmadığını düşündüğüm için burada olmasını da istemiyorum.  Dövizden, paradan daha önemli şeyler olduğunu düşünüyorum. Araplara yapılan fahiş fiyatları doğru bulmuyorum. Seneye tekrar gelmelerinden yana değilim, gelmesinler “ dedi.

TRABZON’DA ARAPLARA ÇOK KÖTÜ DAVRANIYORLAR

Sezai Alemdağ,”Trabzon’da Araplara çok kötü davranıyorlar, Arap turistler olmasa bu caddede bulunan mağazalar da bu kadar satışlar olacak mı? Araplar olmasa Trabzon’da kim alışveriş yapacak, Arapları biraz daha kazanmamız lazım. Önceden Trabzon’da bavul ticareti vardı Ruslar bavul ticareti yapardı şimdi Ruslar neden yok, Ruslara yaptıkları gibi Araplara da yaparsalar aynı duruma düşecekler. Trabzon’da bu kadar fahiş fiyat olamaz. Trabzon halkı Arapları dolar olarak görüyor, fiyat artışlarını Araplara göre ayarlıyorlar, Araplar gittikten sonra fiyatları tekrar aşağıya çekiyorlar. Bizim insanımız Araplara karşı biraz nankör, esnaf arkadaşlarımıza döviz bırakıyorlar, yeter ki esnaf ayakta dursun” ifade etti.
 
TRABZON’DA ARAPLAR VAR DİYE BİRÇOK YATIRIM YAPTIM

Ramazan Kaygısız,”Trabzon’da parfüm imalatında bir yıldır yatırımcıyım, Trabzon’un birçok noktasına bayilik açtım ama Araplar olduğu için bu kadar yatırım yaptık. Trabzon’da gördüğümüz kadarıyla Araplara çok iyi davranılmıyor, Arapça bir yazıda bile çok tepki alıyoruz, İngilizce, Türkçe ve Arapça olmak üzere üç dil ile fiyat etiketi sağlıyoruz. Burada gördüğümüz İngilizceye kimse bir şey demezken Arapça yazıya karşı Trabzon’da bir alerji oluşmuş durumda, çok karşı çıkıyorlar. Arapların Trabzon ekonomisine çok büyük bir faydası var, bunun değerlendirilmesi lazım, bence kış turizmi ile Arap turizmi 12 aya çıkarılmalı. 

FAHİŞ FİYATLAR YÜZÜNDEN SENEYE GELMEZLER
 
Muhammet Çehapoğlu,”Bu sene fiyatlar aşırı derecede fahiş fiyatlar oldu. Trabzon halkı bu sene Araplar konusunda ümitliydi, daha fazla Arap geleceğini ümit etmişlerdi ve beklenilen olmadı. Fiyatlar fazla olduğu için seneye geleceklerini sanmıyorum, Trabzon’a seneye çok az turist gelecek, turizm işi yapan herkes Arapların dövizinden faydalanıyor. Araplar bu sene hem kötü muamele hem de fahiş fiyat uygulandı” şeklinde konuştu.

TRABZON ESNAFINA DÖVİZ BIRAKIYORLAR

Nihat Engin,“Araplara Trabzon’da çok iyi davranılıyor çünkü ülkemize döviz bırakıyorlar ama ülkemizin pahalılığından dolayı onlar bile şikayet etmeye başladılar. Geçen seneye oranla bu sene daha az Arap geldi önümüzdeki sene çok daha az geleceklerine inanıyoruz. Ülkemize ve özellikle Trabzon esnafına büyük ölçüde döviz bırakıyorlar. Yine kazanç sağlanıyor ama bu kazanç her sene onların azalması ile azalacak bu durumu da ülkenin pahalılığına bağlıyorum. Trabzon’da ödenen kiraların hepsi ödeniyorsa bu Araplar sayesindedir ve bu durum sadece iki ay için geçerli geri kalan on ayda bu kiralar nasıl karşılanacak ama vatandaşta da para yok. Seneye Arapların daha da azalacağını düşünüyorum Türkiye’de ki pahalılık onlara da pahalı gelmeye başladı, geçen sene indirim talebinde bulunmayan Araplar bu sene indirim talebinde bulunmaya başladı. Araplar her üründe indirim istemeye başladılar” dedi.
 
ARAPLARI SEVMESEK DE İYİ DAVRANIYORUZ

Hacer Arslan,”Arapları Trabzon’da çok istememize rağmen yinede onlara iyi davranıyoruz. Araplar yüzünden kendi memleketimizde yabancı olduk, gittiğimiz her yerde Arap var. Dağlara kaçıyoruz orada bile Arap var ve çok fazla var. Araplardan çok çektik bu yüzden karşıyım, çok pisler gelmesinler. Oturduğum bir mekan da Arap benden sonra geldi, oturdu, yedi, içti ve gitti garsonlar bize bakmadılar bile en son kavga edip çıktım oradan” açıklamasında bulundu. 

İŞLETMELERDE ARAP TÜRK AYRIMI VAR 

Gonca Çolak,”Araplar şehrimizi kendi şehirleri gibi kullanıyorlar, kendi işletmem var turistlere karşı kötü davranmıyoruz ama Araplar kendi dillerini konuşarak sanki onların dillerini bilmek zorundaymışız gibi davranıyorlar, kendi dilerlide konuşuyorlar anlamayınca, google translate başvuruyoruz kızmaya başlıyorlar. Ben onların dilini bilmiyorum bilmek zorunda da değiliz, işletmecilerde Arap Türk ayırımı var. Arap turistlere her zaman her yerde öncelik veriliyor, Araplar paralarını konuşturup üstünlük taslıyorlar ben işletmemde asla böyle bir şeye izin vermiyorum, bu yüzden de hiçbir Türk müşterimi kaybetmedim, Arap turistleri çok fazla sömürdüler. Araplarda para veriyorsam sonuna kadar kullanırım moduna girdiler bunu da çok kazıklanmalarına bağlıyorum. Arap turistler bu sene geçen seneye göre yüzde elli düştü. Her sene düşeceğini düşünüyorum, gelecek seneye gelenlerin buradan mal mülk alanlar olduğunu düşünüyorum. Benim görüşüme göre en fazla iki sene içerisinde Trabzon’da Arap turizmi tamamen bitecek çünkü Arap turistleri kaçırdık. Döviz bıraktıkları için gelmelerinden yanayız, Trabzon’un tüm esnaf halkı da bu dövizden yararlanıyor” ifade etti.
 
ARAPLAR YÜZÜNDEN YÜZÜMÜZE BAKMIYORLAR!

Serpil Emirzaoğlu,“Trabzonluyum Samsun’da yaşıyorum, buraya geldiğim zaman özgürce gezemiyorum, alışveriş yapamıyorum. Mağazada çalışan kişiler Araplar yüzünden yüzümüze bile bakmıyor. Arapların ülkemizden gitmelerini istiyorum. Araplar yüzsüzler seneye yine gelirler, artık Ordu tarafına doğru kaymaya başladılar. Ülkemizde bu turizm taşımacılık olduğu sürece buradan çıkmazlar sürekli gelirler. Türkiye’ye döviz bırakıyorlar ama dövizin bana bir katkısı yok sadece esnaflara katkısı var” dedi. 

ARAPLARIN TÜRKİYE’YE SAYGILARI YOK!

 Hasan Basri Hoş ,”Araplar çok fazlalar ve pis insanlar, yemek yiyorlar ellerini yıkamıyorlar, Türkiye’ye o kadar gidip geliyorlar ama saygıları yok. Araplar kazıklanıyor ama yine gelirler, Trabzon’a iyi para bırakıyorlar, burası da onlara hitap ettiği için yine geleceklerini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
ARAPLARDAN BİR TÜRLÜ KURTULAMADIK!

Miraç Ataman,”Bir ay büyük bir firmada çalıştım Araplar oraya çok geliyorlar, çok pis insanlar kurumsal bir firmada bile indirim talebinde bulundular, çalıştığım yerde çok pis durumlar ile karşılaştım yakında gitmelerini istiyorum, bize getirdikleri dövizler umurumda bile değil, tekrar gelirler Araplardan bir türlü kurtulamadık. Ben artık yürürken Arap görmekten bile bıktım, Trabzon’da Arap görmekten artık Türk göremiyoruz” açıklamasında bulundu. 

BURASI ARAP CUMHURİYETİ DEĞİL!

Bilge Naz Akyazı,”Araplar ile bizim yaşam tarzımız çok farklı genel olarak baktığımız zaman şikayetçiyiz ve şikayetçi olamaya devam edeceğiz. Bir ortama girildiğinde nazik ve temiz olmalıyız, bizim insanlarımızdan görüp onlarda yerlere çöp atıyor, bunları yapmamaları gerekiyor. Yapmamaları konusuna gelince bedensel olarak ifade etsek de anlamıyorlar, yinede yapıyorlar. Trabzon’a eğer geliyorsalar temelli olarak kalmamaları gerekiyor, bulunduğu yeri kirletip gitmemeleri gerekiyor. Burası bizim ülkemiz Türkiye Cumhuriyetinde yaşıyoruz, burası Arap Cumhuriyeti değil, kendi yerlerinde yaşasalar da buraya uygun davranmaları gerekiyor. Gelmeyecekler söylentisini her sene söylüyorlar ve her senede gelmeye devam ediyorlar. Fahiş fiyat konusu ise yapılmaması gereken bir davranış sonuçta aynı yemeği yiyoruz aynı parayı vermemiz gerekiyor “ dedi