Trabzon’da Arapları isteyen kadar istemende var. Trabzon halkı Araplar konusunda ikilemde kaldı.

Yaz başlangıcı ile Arap turistler Trabzon’a akın etmeye başlamıştı. Trabzon’u ekonomik ve turistik yönden iyi etkilerken, halkı hem iyi hem kötü etkilediğini söyleyenler de var. Taka’da sizler için Arap turistlere karşı neden kötü bir algı olduğunu Trabzon vatandaşlarına sordu.

Trabzon halkı ‘ Arap turistler çok pis, her yeri satın alıyorlar, mekanlar da oturacak yer bulamıyoruz. Arap turistler Trabzon ekonomisine katkı sağlıyor. Arap turistlere kötü gözle bakmamak lazım, turistleri ürkütüp kaçırmamız lazım’ diyen vatandaşlar ikiye bölündü.

ARAPLAR BİZİ KÖTÜ ETKİLİYOR

Aynur Adanur,“Araplara yoğun bir ilgi olduğu için olabilir. Araplar geldikten sonra Trabzon halkına ilgi azaldı. Arapların yoğun bir şekilde Trabzon’a gelmesi etkiliyor” dedi.

Ekonominin yüzünden olduğunu düşünen Nurgül Korkmaz,” Araplarda para olduğu için esnaf zengin oldu. Halkında alım gücü olmadığı için dışarı çıkmayı tercih etmiyor. Dolmuş olmuş 15 lira her şey ortada “ ifadelerini kullandı.

Ekin,”Araplar bizi kötü etkiliyor. Trabzon kendi yerimizden daha çok onların yeri haline geldi. Bir yönden de turizmi etkiliyor ama bizi kötü etkiliyor” açıklamasında bulundu.

ARAPLARA FARKLI FİYAT POLİTİKASI UYGULANIYOR!

Zafer,”Araplar pis oldukları için Trabzonlular da kötü gözle bakıyor olabilirler. Umursamaz ve rahat insan oldukları için üst üste geldikleri için artık empati kuramıyoruz. Bizim halkımızın yaptığı yanlışlardan biride iş yerlerinin Araplara farklı fiyat politikası uygulaması, bu yüzden de Arapların büyük bir memnuniyetsizliğini duyuyoruz. Bizim insanımızın bakış açısı da çok önemli, yanlış bakıyorlar onlarda insan bizde insanız. Kapalı oldukları için kötü gözle bakıyorlar çok yanlış, iyi açıdan bakıp yaklaşmamız daha doğru olur“dedi.

Araplara kötü göz ile bakmadığını söyleyen Mehmet Karpuz,”Kültür farklılığından dolayı olabilir. Bizim kültürümüze uymuyorlar. Türkiye genelinde Arapları istemiyorlar ama esnafın memnun olması lazım. Bir yerde oturmak için yer bulamıyorum ama yinede Araplara karşı gocunmuyorum. Arap Trabzon’a geliyor para ve döviz bırakıyor” ifadelerine yer verdi.

ARAPLARI DIŞ GÖRÜNÜŞLERİ İLE YARGILAMAMAK LAZIM!

Arapları görünüşlerine göre yargılanmaması gerektiğini ifade eden Tuncay Tuncer,”Arapların Trabzon’da olması herkes için faydalı bir şey, belki görüntülerine göre yargılıyorlar, insanların görünüşlerine saygı göstermek lazım. Trabzon’un ekonomisine Arapların çok büyük faydası oldu. Bizde Araplardan ekmek yedik başkaları da yedi, yiyemeyenler de kötü gözle bakmış olabilir. 3 aydan beri Arap turizminde çalışıyorum, ufak tefek sorunlar var tabi ki ama insanların dedikleri kadar aşırı değil, insanlar bazı şeylere uzanamadığı zaman bazı şeyleri kötü gösteriyorlar“ açıklamasında bulundu

Osman Fırıncı,”Arapların bize karşı kötü bir davranışı mı var? Bir zararı mı var? 50 yıldır Trabzon’dayım kötü bir davranışlarını görmedim. Hangi yöre hangi ırk olursa olsun her bölgenin iyisi kötüsü vardır ama toplumu bu şekilde yargılamamak lazım“ dedi.

ARAPLARI ÜRKÜTÜP KAÇIRMAMAMIZ LAZIM!

Faik Keleş,”Trabzon halkının Arapları sevmemesini çekememezliğe bağlıyorum. Araplar çok fazla para harcıyorlar, her istediklerini yapıyorlar. Onların parasına ihtiyacımız var. Arabistan’a da gittim abartıldığı kadar kötü bir toplum değiller. Bizim Müslüman olarak kabullenmemiz lazım, Hıristiyanlar buraya geldiği zaman döviz bırakmadan gidiyorlar, Araplar ise döviz bırakarak gidiyorlar“ dedi.

Arapların Trabzon ekonomisi için önemli olduğunu söyleyen Hasan Demir,” Arapları bu kadar ürkütmemek lazım. Geçmiş zamanda Ukrayna, Rusya’dan gelen turistleri nasıl ürküttüysek şimdide Arapları ürkütüp kaçırmamamız lazım. Herkesin kurallara uyup kurallar çerçevesinde hareket ederse Trabzon’da bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Yılsonunda zaten birçok turist gidiyor, bu bölge için turizm çok önemli, turizm bu bölge için bir gelir kaynağı başka bir geliri yok. İnsanlar ve esnafın turistlere çok dikkat etmesi lazım. Esnaflar fiyat konusunda uçmasınlar” ifadelerini kullandı.

ARAPLAR ELLERİ İLE YEMEK YİYORLAR

Arapların Trabzon’da istenmemesinin birçok sebebi olduğunu ifade eden Furkan Çırak,” En temel sebebi kültürel farklılıklarımız, kalabalık bir yerde dikkat ettiğiniz de elleri ile yemek yemeleri söz konusu, otel odasında çalışan arkadaşım var. Diğer insanlara oranla odaları çok pis ve kirli bıraktıklarını söylüyorlar. Bununda yanında inanılmaz bir kalabalıktalar, tüm mekanlar da onları görüyoruz. Bizim insanımız lüks sayılmayan basit harcamaları bile yapamazken Arapların yapması insanları da rahatsız ediyor. Bu durum Araplar ile alakalı olmasa da ülkenin ekonomik sıkıntısını ile alakalı olsa da burada günah keçisi Araplar oluyorlar. En temel sebebi de onların burada mekan satın almaları birçok yerin ne yazık ki para uğruna Araplara satılması, bizim köyümüze kadar çıkmışlar. Yomra baya bir Arabistan oldu. Bütün bu şeyler bir araya gelince göze batıyor. İnsanlar ne yazık ki ne ev alabiliyor ne de para kazanabiliyor. Araplar tüm bunları yaptıkları için çok dikkat çekiyorlar. Batması da lazım neticede biz Türk’üz, Türkler ve Araplar başkadır. Burada dini ve diyaneti bir kenara bırakıyorum. Biz Türk’üz Arap değiliz, Türk ülkesinde Arap değil Türk vatandaşı önceliklidir. Diğer insanlarda ona göre hareket etmelidir” dedi.

GELECEK SENE ARAPLAR TRABZON’A ZOR GELİR!

Gelecek sene Araplarda düşüş yaşanacağını söyleyen Yaşar Bayramoğlu,”Gelecek sene buraya gelen Arapların yüzde 40’ı Trabzon’a zor gelir. Ben Arap taşıyorum, Araplardan buraya bir gelen bir daha gelmek istemiyor. Araplar 4 tane balık yediler 10 bin lira hesap ödettiler. Ne oldu, işletmelerin bazıları kapandı, ceza yediler yazık günah değil mi hakkın ne ise onu al, bir dahaki sene zor görürler turistleri, turizme baya bir yansıyacak, ayvayı yiyecekler “ ifadelerine yer verdi.

İbrahim Karabaş,“Arapların Trabzon’da sevilmeme nedeni millet açılıktan ölürken onların zengin olması, lokantalara baktığımız zaman hep Araplar oturuyor. Ben emekliyim 7 bin 500 lira maaş alıyorum ben niye orada oturamıyorum. Bende kötü bakıyorum onlara yapacak bir şey yok. Onlar kebapları yemekleri yiyor bizde buradan bakıyoruz onlara” açıklamasında bulundu.

ARAPLARI MÜSLÜMAN OLDUKLARI İÇİN İSTEMİYORLAR!

Hatice Taşçı,”Araplar çok kalabalıklar, başka yönden bir sıkıntımız yok. Ekonomik açıdan bize katkı sağlıyorlar. Arapları isteyende istemeyende var. Çoğu istemiyor çoğu da istiyor. Trabzonlular bu konu da ikiye ayrılmış “ dedi.

Sadece Trabzon’da Türkiye genelinde böyle bir sıkıntı olduğunu söyleyen Mehmet Aşan,”Trabzon artık turizmden payını yüksek bir şekilde almaya başladı bunu da çekemeyen taraflar var. Bu ülkeyi isteyen kadar istemeyen insanlarda var. İnsanlar Arapları Müslüman oldukları için istemiyor. Paranın Müslüman’ı, Yahudisi’si, Hıristiyan’ı olmaz. Birbiri ile çelişkili ülkeler bile menfaati uğruna birbirinden faydalanmaya çalışıyor. Her gelen turist bacasız sanayidir. Turistleri ürküteceğimize sahip çıkmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Vatandaş,”Arapları Allah ıslah eylesin, biz ülkemizde artık yaşayamıyoruz. Havaalanına gittim yüzde 80’i Arap, indim yüzde 90’ı Arap Trabzon’un içinde ama Trabzon’a gelir lazım. buradaki insanlar rant ve gelir uğruna Arapları el üstünde tutuyorlar” açıklamasında bulundu.

AYŞE SANCAK