Trabzon’da gün geçtikçe trafik yoğunluğu da artmaya devam ediyor. Trafiğin artışı da zaman zaman kazaların yaşanmasına sebebiyet veriyor.

Biz Taka’da Trabzon halkına yaşanan trafik yoğunluğunu ve yoğunluğun önüne geçmek için neler yapılması gerektiğini halktan dinledik.

Trafikten yakınan Trabzon halkı ‘ trafik çoğunlukla yaz dönemi oluyor gelen turist, gurbetçiler ve yol çalışmaları nedeniyle trafik sorununun önüne geçilemiyor ama buna bir çare bulunması gerekiyor ‘ diyerek yetkililerden yardım istediler.

TRAFİĞİN AZALMASI İÇİN YOLLARIN ARTMASI GEREKİYOR

Trafiğin artmasını yaz döneminde gurbetçilerin Trabzon’a gelmesinden dolayı kaynaklandığını söyleyen Ahmet Turan,”Bir iki ay boyunca trafik sıkıntısı yaşanacak gibi duruyor. Onun dışında herhangi bir trafik sıkıntısı yaşanmıyor. Yabancıların gelmesinden ve yol yapım çalışmalarının artışından dolayı trafik sıkıntısı yaşanıyor. Yol çalışmalarının yaz gününe gelmesinden dolayı bu tür sıkışıklıklar meydana geliyor. Trafiğin azalması için yolların artması gerekiyor “ dedi.

Alihan Bereket, ”Araplar araba filan kiralıyorlar ondan dolayı yoğun bir şekilde trafikte artış oluyor. Trafik polisleri de görevlerini yapmıyorlar, polislerin sadece gidip gelmemeleri lazım sadece taksiler ile uğraşıyorlar. Ben buraya arabamı çektim ama bana bile müsaade etmemeleri lazım ama bana bir şey demedikleri için bende işim olduğunda arabamı buraya çekiyorum“ ifadelerine yer verdi.

Vahat Sadıklar,”Yaz döneminde gurbetçiler buraya geliyor. Şuanda herkes tatil yapmak için Trabzon’da, bakıyorum her kapıda iki araba ondan da kaynaklanıyor. Trafiğin rahatlaması için yapılan yeni tünellerin açılması gerekiyor“ ifadelerini kullandı.

5 DAKİKADA GİDİLECEK YOLU YARIM SAATE GİDEMİYORUM

Özel araçlara kimsenin müdahale etmediğinden yakınan Adnan Durak,” Başka yerlerde millet yol yapar bizim insanımız olmayan yollarımızı kapatıyor. Bütün Trabzon’u postaneden geriye çevirdik. Trafiği postaneden çevirince, özel şahsi araçlar orada sağlı sollu park ediyor. Kimsede ağzını açıp tek bir kelime etmiyor. Neden özel araçlara bu kadar serbestlik tanınıyor? Ben postaneden Varlıbaşa yarım saate gidemiyorum. Biz dolmuşçuların isteği şehir içinde özel araçlar girsin ama park yapmasın. Önüne gelen herkes aracını kenara çekip 4’lülerini yakıyor arabayı orada bırakıp gidiyor. Bir Allahın kulu da o arabalara hiçbir şey demiyor, o araç orada akşama kadar duruyor. Biz kenarda 5 dakika beklesek 300 lira 400 lira ceza yiyoruz. 5 dakikada gidilecek yolu yarım saate bile gidemiyorum. Postaneden valiliğe kadar bu durum böyle, kaldırım kimler için yayalar için ama Trabzon’da kaldırım araçların otoparkı olmuş, burada yayalara yazık. Yetkililer bu özel araçlara bir el atmalı. Eğer trafiğin normal bir hale gelmesini istiyorsalar özel araçlara bu durumlarda müsaade etmeyecekler” açıklamasında bulundu.

TRABZON’DA DEVAMLI BİR YOL ÇALIŞMASI VAR!

Güngör Aksoy,”Trabzon’da araba kullanmayı bilmedikleri için bu kadar yoğunluk oluyor. Duruyorlar, devam etmiyorlar, sağa çekiyorlar araba geçmiyor araba kullanmayı beceremiyorlar. Herkes araba kullanmayı bilse aralardan geçer giderler “dedi.

Trafik yoğunluğunun sebebini yanlış bir yol dizaynına bağlayan Ramazan Kılıç,”Yaz aylarında yoğun şekilde turistler geliyor bu da trafiği dolayısıyla etkiliyor. Gelen turistlere uygun bir altyapı yok, burada belediyenin büyük bir eksikliği var. Bizim insanımız da trafikte aşırı derecede sabırsız bu da trafiği etkiliyor. Yazın turistler geldiği zaman yol çalışmaları başlatıyorlar, geciken bir çalışma şekilleri gibi durumlar uzayıp gidiyor. Gazipaşa Caddesi kapandığı zaman giriş ve çıkışlarda sıkıntı oluyor. Bu seferde yoğunluk içeriye yansıyor ve bizim çalışma şeklimiz kısıtlanıyor. Kışın yol çalışmalarına hız verilip yazın turistler geldiği zaman yoğunluğu en aza indirilebilir. Trabzon’da devamlı bir yol çalışması var” açıklamasında bulundu.

HERKES KENDİ KURALLARINI KENDİ BELİRLİYOR

Plansız yol yapımı ve çalışmalarının trafiği etkilediğini söyleyen Mehmet Yıldız,” Trafik polislerinin meydana araç çekip sadece oturmaları, yukarıdaki trafik ile ilgilenmemeleri, hatalı park asla müdahale etmemeleri, yol sıkışıklıkları, zamansız yol çalışmalarından dolayı bu tür trafik sıkışıklıkları medyana geliyor. İnsanlar sadece ışıklara göre hareket ediyor.  Trafik polisleri orada oturup sadece etrafı izleyip çay içiyorlar. Meydanda trafik sıkıştı diyoruz, tamam ilgileneceğiz diyorlar ama hiçbir müdahale etmiyorlar. Meydana giriş zaten dar, dolmuşçularda köprü altında sıkışıyorlar. İlgilenen yok, sadece bakanlar ve cumhurbaşkanı geleceği zaman bu tür şeyler yaşanmıyor. Turist yoğunluğundan da trafik sıkışıyor tabi ki ama herkes görevini yapsa bu tür şeyler yaşanmayacak“ ifadelerine yer verdi.

Kimse kurallara uymadığını ifade eden Murat Fettahoğlu,”Herkes kendi kurallarını kendi belirliyor. Trabzon’u dolmuş, taksi şeyleri bile başlı başına bir facia zaten, herkesin şuan bir arabası var. Önceden herkesin eşeği atı vardı şimdi herkesin arabası var. Herkes ekmek almaya bile araba ile çıkıyor. Yurt dışından gelen gurbetçiler var, bir sürü araç kiralayan kişiler var ama bunları karşılayacak yolumuz yok.  Yol güzergahları da net değil ama her şeyden önemlisi kimsenin kimseye saygısı yok“ dedi.

Ayşe Sancak