Trabzon’un Ortahisar ilçesi tarihi Kemeraltı Caddesindeki esnaflar, markların avukatları ve emniyet müdürlüğü ekipleri tarafından denetlendi. 

Taklit ürün satıldığı iddiası ile denetlenen esnafların ürünlerine el koyuldu, tutanak tutuldu. Esnaflar, “Bu ürünler İstanbul’da üretiliyor. Hiç adını duymadığımız firmalar, patent almışlar esnaf avına çıktılar. Avukatlar aracılığı ile tutanaklar tutuluyor. Geçmişte de yaşadık. Sonradan avukatlar arayıp davadan vaz geçilmek adına para talep ediliyor” dedi.

ESNAF BİTİRİLİYOR

25 yıllık esnaf Erhan Berber, “Firma avukatı esnaf üzerinden rant sağlamaya çalışıyor. Sonradan arkadaşlarımıza telefon açıp para karşılığı anlaşma sağlamak isteyecekler. Tamamen esnafın bitirilmesine yöneliktir. Bu rant haline geldi. Zor geçinen küçük esnafı bitirmek için çaba sarf ediyorlar. Hiç duymadığımız isimler marka oluşturup patent almışlar. Çoğunun marka olduğunu da bilmiyoruz. Bir çok markanın ismini bile duymadık. Esnaf mağdur oluyor” dedi. 

ÜRÜNLERE EL KONULUYOR

20 yıllık esnaf Davut Gülen, “İmitasyon ürün sattığımız için avukatlar gelip ürünlere el koydu. Biz burada yasaklı ürün satmıyoruz. Sattıklarımız ortada. Bu işin ana yeri İstanbul Merter. Orada üretilen ürünlere kimse bir şey demiyor. Yılanın en dip deliğinde bize geliyorlar. Bu ürünler yurt dışına gidiyor. Gümrüklerden geçiyor. Bizim ürünlerimize el konuluyor. Avukatlar da bizden para talep edip dosyayı kapatmak için uzlaşmak istiyor” diye konuştu.
BİROL SANCAK