CHP Trabzon Milletvekili Adayı Av. Sibel Suiçmez TAKA Gazetesini ziyaret ederek seçim süreci ile ilgili değerlendirdi. Trabzon’u arşınlıyor, herkesi dinliyor.

Suiçmez, sahada çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini ifade etti. Milletvekili Adayı Suiçmez, gittikleri yerlerde yoğun ilgi ile karşılaştıklarını ve sorunları dinlediklerini kaydetti. Suiçmez’in değerlendirmeleri şu şekilde:

SEÇİMİN ADİL OLMASI GEREKİYOR

TAKA: İkici sırada Ahmet Kaya var, listeyi nasıl değerlendiriyorsunuz? Çalışmalar nasıl sürüyor?

 

SİBEL SUİÇMEZ: Bilinen, tanınan ve sevilen isimler. Hiçbir şey belli olmaz, bazı yıllar milletvekilliği sayısına ulaştı bazı partiler. Diğer partiler kamu kurum ve kuruluşlarının tüm gücünü kullanıyorlar. Hiç olmaması gerektiği gibi, etik değil. Seçimin aynı zamanda adil olması gerekiyor. Hem siyasi partilerin hem de adayların aynı şartlarda yarışması gerekiyor. Onu göremiyoruz. Bakan bütün olanakları kullanıyor. Geçmişte istifa ediyorlardı. Normalde etik olarak istifa edip milletvekilliği yarışına girmesi gerekiyor. Bu gerçekleşmedi. Her yerde kamu binalarında pankartlarının asıldığını görüyoruz. Meydan parkına Ulaştırma Bakanlığının tırını çekmişler. Bizim onlar kadar kamusal gücü kullanmamız mümkün değil doğru da bulmuyoruz.

HALK ONLARIN TAHMİN ETTİĞİ GİBİ DÜŞÜNMÜYOR

TAKA: Sahada çalışmalar nasıl gidiyor, izlenimleriniz neler, halk ne diyor, talepler neler?

 

SİBEL SUİÇMEZ: Biz de halkla buluşuyoruz, gönlümüz var, inancımız var. Bire bir iletişim kurarak bu haksız rekabeti bertaraf etmeye çalışıyoruz. Halk hiç onların tahmin ettiği gibi düşünmüyor. Özellikle gençler bu güç gösterisine itibar etmiyor. Esnafın yanına gidiyoruz, işler nasıl diyoruz. Kötü olduğunu söylüyor. Başka bir şey de soramıyoruz. Herkes işsizlikten, pahalılıktan, liyakatsizlikten bahsediyor. Özgürlüklerinin kısıtlanmış olmasından son derece rahatsızlar. Boğuluyoruz kurtarın bizi diyorlar. Bir de adaletsizlik var. Bütün isteklerin başında adil bir düzen kurulmasını istiyorlar.  Adalet yok diyor herkes. Biliyor ki çocuğu okusa işe giremiyor. Bundan daha acı bir şey olabilir mi? Bizim yörenin de çocukların okuması üzerine özverili davrandığını biliyoruz.

 

İŞSİZLİK ORANI ÇOK YÜKSEK

Trabzon’da işsizlik oranı Türkiye’de çok fazla. Trabzon’da üniversite mezunu işsizlik oranı arttı. Bu durum ailelerin psikolojik yapılarını bozuyor. Genç, üniversite bitirmiş olması nedeniyle de her işi kabul edecek durumda değil. 1-2 sene bekliyor sonra çocukların psikolojik durumu bozuluyor, bu aileye de yansıyor. Türkiye’nin bu plansız üniversiteleri açması, eğitim sisteminin ters düz edilmesi gerçekten işsiz üniversite mezunlarını ortaya çıkardı. Çok kötü bir durum. Bu oran Trabzon’da da çok arttı. Çeşitli kurumları gezdik, onların da verileri elimizdeki verilerle uyuşuyor. En çok üniversite mezunu işsiz olan bölgeden biriyiz.

YARGININ ÇİVİLERİ ÇIKMIŞ DURUMDA

TAKA: Türkiye Barolar Birliği’nin süreçle ilgili tavrı ne yönde? Destekliyor mu sizi?

SİBEL SUİÇMEZ:  Baronun bir siyasi destekleme içerisinde bulunması mümkün değil. Doğru da olmaz zaten. Ben onların içerisinden gelmiş onları temsil eden biriyim. En çok hak, hukuk, adalet özleminin duyulduğu bir dönemdeyiz. Özlemden de öte yargının çivileri çıkmış durumda. Tekrar yargıyı bağımsız ve tarafsız hale getirmek için çalışacağız. Onarlın sesi olacağım mecliste. Hem Türkiye Barolar Birliği ile hem de 81 il barosu ile çok sıkı ilişkilerde olacağız. Çünkü gerçekten ortak akılla yönetilmiyor bu ülke. Dolayısıyla iktidara geldiğimiz de yapacağımız ilk iş vatandaşın adalet duygusunu örseleyen bozuk adli sistemi düzeltmek olacak. Sadece Trabzon Barosunu değil; tüm baroların desteği üzerimde olacaktır diye düşünüyorum.

O GÜN ALANLARDA OLACAĞIZ

TAKA:  Trabzon’da sandık güvenliği ile ilgili herhangi bir çalışma yapıyor musunuz?

SİBEL SUİÇMEZ: Sandık güvenliği ile ilgili çalışmalar seçim döneminde başlamadı. Onun çok öncesinden beri sandık görevlilerinin eğitimini CHP yapıyor. Zannediyorum ki diğer partilerde bu hazırlık içerisinde bulunuyor. Onun dışında Türkiye Barolar Birliği de seçim güvenliği komisyonu kurdu. 81 ilde de barolar bunlardan biri de Trabzon Barosu seçim güvenliği komisyonlarını oluşturdular. O gün alanlarda olacağız. Trabzon’da partilerimiz de yine avukatlar düzeyinde ayrıca seçim komisyonlarını oluşturdular. Her zaman olduğumuz gibi bu sefer daha eğitimli ve planlı bir şekilde hem Avukatlar hem de sandık görevlileri olarak görevimizin bilinci içerisinde hareket edeceğiz ve sandıkları hiçbir şekilde bırakmayacağız. Adliyede de sonuçların sisteme girişi sürecinde de orada olacağız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin seçimlerinde bunu gördük. Sandıklara sahip çıkan galip oluyor seçimlerde. O büyük bir deneyim oldu, çalışmalar sürmekte.