Fındık sezonunda TAKA Gazetesi olarak üreticilerin, halkın ve Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, yanına gittik. Hasat yapan çitçilerle konuştuk.

Fındık üreticileri ‘Karadeniz fındığını altın olduğunu ve fındık fiyatlarından memnun olmadıklarını’ ifade ettiler.

FINDIK BİZLERE CAN SİMİDİ OLUYOR!

Fındığın Karadeniz’in olmazsa olmazı olduğunu ifade eden Ortahisar ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar, biz ziraat odaları olarak, toprakla meşgul olan herkesin makul fiyattan satılması ve o üründe harcadığı masrafın tekrar yerine getirilmesi konusunda uzman bir kurumuz. Fındık masraflar konusunda bizlere bir can simidi oluyordu. Can simidimiz öyle bir süreçteki can çekişiyor. Üretici bahçesine girmiyor daha doğrusu giremiyor, maliyetler yükseldi. Fındık bahçelerinde üretici büyük bir meşakatle fındığını yetiştiriyor, topluyor” ifadelerini kullandı.

FINDIK EN AZ 100 LİRA OLMALI!

Bekar ,”Çiftçi kaliteli fındık için elinden geleni yapıyor. Fındık bizim için milli bir servettir, çözüm istiyoruz. Fındığa gereken değer verilmiyor. Fındığın maliyetine baktığımız zaman, fındık içerisinde yapılan her şey maliyetine yansıyor. Fındığın seyreklenmesi, budanması , ilaçlanması, işçisi, çayırın kesilmesi gibi unsurları alt alta koyduğumuz zaman fındığın en az 100 lira olması gerektiğini görüyoruz.  Fındık fiyatı kabul edilebilir gibi bir fiyat değildir. “ dedi.

YANLIŞ TESPİT ZARARLI

Sağlam, “Rekoltede çok veya az demek yanlıştır. Fındık, diğer mahsuller gibi sıradan bir mahsul değildir. Direk ihracatla alakalıdır. Bütçeye katkı sağlıyor. Doğru tespit edilmesi gereklidir. Fındıklarda harmanlar şenlenecek. Yetkililer harmanları bir gezsinler. Doğru tespit o zaman olur. Bir çotanağın içinde 4 tane fındık varsa bir tanesi veya iki tanesi sağlam. Boş olanlar fındık olarak görülmez. Rekoltenin doğru tespit edilmesi lazım. Yanlışının herkese zararı vardır” diye konuştu.

FINDIK DESTEKLENMELİ

Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fındığa verilen 84 TL ücret tahmin ettiğim bantta bir ücret. Fındık, pazarda inip de satılacak bir ürün değil, direk ihracatla ilgilidir. Ülkeler arası bir ihracat ürünüdür. Fındığın masrafı çok. Masrafını biraz düşürmek lazım. Fındığa 100 TL fiyat da verilse üreticinin çoğu memnun olmayacaktı. 84 TL çok kötü bir fiyat olmadığı gibi iyi bir de fiyat değildir. İhracatta düşünülmeli. Devletimiz, üreticiye destekleme noktasında gübre ve ilaçlamada yardım etmelidir. Fındığın bakım giderleri çok fazla. Bazı fanatik gruplar vardır. O gruplardan değiliz. Hem devletimizi, hem de milletimizi düşünüyoruz.”dedi.

TÜCCARA SİLAH VERMEYELİM

Sağlam, “Fındığın fiyatından, rekolteden önemlisi fındığın satışıdır. Fındık mahsul edildiği zaman alelacele tüccara emanet veriliyor. Tüccarın eline resmen ayağımıza sıkması için silah veriliyor. Fındık, ihtiyaç kadar pazara indirilmelidir. Fındığı satmayı bilirsek, değerinden satarız. 84 TL açıklanan ücret, fındığın pazara indirilmesi ile 60 TL civarı tüccara satılacak. Emanete fındığımızı vermeyelim. İnsan malının değerini kendisi bilecek. Fındığa, fındık olarak değil altın olarak bakalım. Önemli bir mahsul, kıymetini çok iyi bilelim” ifadelerine yer verdi.

FINDIK İYİ AMA YETERLİ DEĞİL!

Hem fındık üreticisi hem de alıcısı olan Ali Yürük,” 84 lira Giresun, 82,5 lira da normal fındık açıklandı. Bu fiyat bizler için kötünün iyisi, 6 lirayı buğdaya veremeyen TMO 80 lira hangi fındığı alacak. Ferrero’nun açıklayacağı fiyat 70 liradır. Ekonomik şartlar iyi olsaydı fındık bugün 100 liraya kadar giderdi. Bu bölgede fındık 4/1 var olan yerlerde tabi ki, 10 kilo zulüf fındıktan her sene 6 kilo tane alıyorduk. Bu sene 10 kile fındıktan 4 kilo tane aldık. Her sene %40 kayıp vardı, bu sene %60 kayıp var. Fındık iyi ama yeterli değil.  Atatürk köylü milletin efendisi demişti, bunlar köylüyü milletin kölesi yaptılar. İnşallah bu verdikleri fiyat havada kalmaz. Fındığı kuşlara yedirsek daha karlıyız. Kimse başkasına fındığını vermesin”  açıklamasında bulundu.

100 LİRADAN AŞAĞI FINDIK OLUR MU? OLMAZ!

Muammer Kızılkaya, “Fındığı 80,5 olarak değerlendiremiyoruz, tozu, gübresi, işçisi ve maliyeti var 80,5 lira ne ki? Fındığın giderini karşılayacağını sanmıyorum. Fındık işçileri zaten 600 liradan başlıyor. Nasıl olacak bu?” ifadelerine yer verdi.

Nuran GENÇ –Havva Genç,” Açıklanan fiyatı uygun bulmadık, 700 lira sadece günlükçülere fiyat biçiliyor. Ne kadar fındık toplayacak işçi ki bu fiyatı karşılayacak, günlük parası, patos parası, yemek parası derken nasıl olacak? Bu devirde fındık için 100 lira bile azdır. 700 liranın karşılığında biz ne alacağız? Bu fiyatın artması lazım ona göre fiyat versinler” dediler.

Hamdi Varol,”Bu fiyata olmaz, bir kişinin yevmiyesi 700 lira 100 liradan aşağı fındık olur mu olmaz. Devletimizin en az 100 lira fındığın fiyatını yapması gerekiyor. Fındığı 100 lira istiyoruz” açıklamasında bulundu.

BUGÜN Kİ ŞARTLARDA 80 LİRA KURTARMIYOR!

Erkan Keleş” Fındık fiyatlarındaki düşüncem bu millete 200 lira bile verseler bu millet memnun olmaz. Yetmiyor, şükür yok, bereket yok. Fiyat benim için normal ama yevmiyeler biraz fazla, 80 verdi ama 60 liraya toptancılar alırsalar yine iyi” dedi.

Haçkalı Erol,”Fiyatların 100 lira olması lazımdı. Bugün ki şartlarda 80 lira kurtarmıyor. 80 lirada kötü değil ama 100 liradan aşağısı kurtarmaz“ açıklamasında bulundu.

Ali Öksüz- Yakup Durmuş,”100 olsa iyiydi bize az geldi. Patos’un saati 2 bin lira, yevmiye 750 lira, çayır biçmek için kullanılan işçi ve masrafları 2 bin 50 lira bu yüzden az maliyeti ve giderler çok, en az 100 lira bekliyorduk. Piyasada 82,5 liradan alınsa güzel ama bu fiyatı TMO veriyor.  Fiyat düşük maliyetler fazla, 100 lira olması lazımdı. Bu maliyetlerden üreticiye hiçbir şey kalmaz” dedi.  

Ayşe Sancak