Mümkün olan her harcamayı kısarak bu pahalılıkta ayakta kalmaya çalışan dar gelirli için kabus ayı geliyor. Yüzde 300’ü aşan zamlarla okul alışverişi bütçeleri sarsacak.

Kurşun kalem yüzde 100 zamlandı, defter fiyatı 4 kat pahalandı. Peki ya formalar. En düşük forma 150 TL’den başlarken, 350 TL’ye kadar çıkıyor. Bir çocuğun sadece giyim masrafı 2 bin TL’yi buluyor. Enflasyon ve hayat pahalılığı hızla artarken, hemen hemen tüm harcamalarını kısan dar gelirli veliler için kabus ayı adım adım yaklaşıyor. Bu eylül, okula giden çocuğu olan ve kısamayacağı harcamalarla yüzleşecek dar gelirliler için çok zor geçecek.

VELİLER FORMA ALIŞVERİŞLERİNE BAŞLADI

İşletme Sahibi Aydın Su, “İlkokul ve ortaokul fiyatları aynı sadece liseli öğrencilerde forma fiyatları değişiyor. Bir tişörtün fiyatı 190 lira, uzun kollu 200 lira, pantolonda 250 liradan başlıyor. Etek işi kalktı genellikle eşofman şeklinde pantolon tercih ediliyor. Ortaokul ile lise ile aralarında 30 lira fark var. Vatandaşlar yavaş yavaş almaya başladı. Parası ve imkanı olan veliler şimdiden almaya başladı” dedi.

FİYATLAR 190 LİRADAN BAŞLIYOR

İşletme Sahibi Ahmet Erkek, “Müşterilerin ortak sıkıntısı mali yönden oluyor. Sadece formalarda değil her şeyde bir pahalılık var kimileri iyi karşılıyor kimileri pahalı buluyor. Geçen yıla oranla bizim ürünlerimiz de bile yüzde atmış bir fark oluyor. Fiyatlar 190 liradan başlıyor. Uygun fiyatlı ürünleri de elimizde bulunduruyoruz ama tabi ki diğer ürünler daha kaliteli, herkes iyiyi ucuza istiyor maalesef” ifadelerini kullandı.

SADECE GİYİM BİN 500 LİRA

 Hüseyin Altıntaş, “Fiyatlar yine diğer ürünlere göre normal, okul için bir bütçe ayırmadık ne çıkarsa vereceğiz. Şuana kadar giyimi hallettik  bin 500 lira gibi bir para harcadık. Kırtasiye ürünlerine daha başlamadık” açıklamasında bulundu.

OKUL ALIŞVERİŞİ UYGUN

İbrahim, “Küçük kızım birinci sınıfa başladı onun kıyafetlerini aldık. Kızım için 2’şer takım aldık 2 bin lira gibi bir fiyat tuttu. Bu fiyat bizi çok zorlamadı. Kırtasiye alışverişi de yaptık çok fazla tutmadı ya da bize çok pahalı gelmiyor. Okul alışverişi bize çok uygun geldi. Toplam 5 bin liraya her şeyi halletmiş olduk. Diğer giyimler okul giyimlerine göre daha pahalı” ifadelerine yer verdi.

EN AZ 2 BİN

Gülşah,”Kızım bu sene birinci Sınıfa başladı. Kırtasiye fiyatları oldukça yüksek, çok basit olan defter, kalem fiyatları bile o kadar çok artmış ki boyasına diğer araç gereçlere hiç girmiyorum bile fiyatlar çok yüksek. Biz okul için 10 bin lira gibi bir para ayırdık. Okul kitaplarını da kırtasiyeye dahil edeceğiz. Alışverişin küçük bir kısmını yapmıştık, bir kısmını da bugün yapacağız. Şuana kadar yaptığımız o küçük alışveriş 2 bin lira tuttu” dedi.

HER ŞEY PAHALI

Esra, “Alışverişi daha yapmadık yapacağız inşallah, fiyatlardan memnun olma gibi bir şansımız yok. Belli bir bütçe ayırmadık. Öğretmenlerin yönlendirmesi ile alışverişe başlayacağız. Okul forması, kitaplarıydı en az 5 bin liranın bir kenarda durması gerekiyor. Bir kitap, defter her şey çok pahalı yani bütün velilerimize çok geçmiş olsun” ifadelerini kullandı.

İNDİRİMDEN FAYDALANDIK

Jale, “Okul alışverişini önceden tamamladık. Kış sonunda indirimlerden faydalanarak okul alışverişini tamamladık. İndirimler ile kırtasiye alışverişini tamamladık diğer kısımlarda ki alışverişler bizlere de sürpriz olacak. Genel olarak bir pahalılık söz konusu, bütçemizi biraz zorluyor evet ama artışları göre göre normal gelmeye başladı. Sadece forma alışverişi 3 bin lira tutar diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

AYŞE SANCAK