İlhami Mehmet Sadıkoğlu… Oflu iş adamı… CHP 'den İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadıköy Meclis Üyesi.. Sadıkoğlu ailesinin inşaat geçmişi 1960’li yılların başına dayanıyor. O yıllarda inşaat firmasıyla sektöre giren Sadıkoğlu ailesi İstanbul’da bir marka haline gelmiş ve kurumsallaşarak İlhami Mehmet Sadıkoğlu Yapı ve Mimarlık (SYM İnşaat) olarak Anadolu Yakası merkezli inşaat şirketi olarak ticari yaşamına devam ediyor. İlhami Mehmet Sadıkoğlu ile bu başarıyı, Trabzonspor’u, Karadeniz’i konuştuk…

Kadıköy'ün Çoğunluğu Karadenizli
TAKA: Biliyorsunuz Kadıköy Belediye Başkanı da Trabzon-Of'lu. Kadıköy'de bir Trabzonlunun belediye başkanlığını kazanması ile ilgili neler söyleyeceksiniz?
İlhami Mehmet Sadıkoğlu: Zaten İstanbul ve Kadıköy'ün nüfusunun büyük bir çoğunluğunu Karadenizliler oluşturuyor. Kadıköy'de belediye başkanlığını bir Trabzonlunun kazanması normal bir durum. Kadıköy denilince akıllara ilk önce Fenerbahçe geliyor. Fenerbahçe spor kulübü ile biz burada uzun zamandan beri dosthane bir durumumuz var. Fakat son yıllarda kulüp yönetiminin agresif davranışları ve tutumlarından dolayı tabii ki aramızda bir çekişme oldu. Fakat burada bize dostça yaklaşan Fenerbahçe’dir, diğer kulüpler değildir. Benim için Trabzonspor ve diğerleri vardır. Trabzonspor hangi takımı yenerse mutlu oluyorum, hangi takıma yenilirse de üzüntü yaşıyorum.

TAKA: Kadıköy kentsel dönüşümün olduğu bir bölge. Belediye başkanımızın çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
İlhami Mehmet Sadıkoğlu: Kadıköy'de imar rantı fazla olduğu için kentsel dönüşümün yoğun olduğu bir bölge. Bu rantın fazla olmasından dolayı müteahhitler biraz fazla akın ediyor. Bu akından dolayı da büyük bir yığılma oluyor. Mesela geçen yıl bine yakın inşaat ruhsatı verildi. Kentsel dönüşüm olduğu için bu ruhsatlardan belediye herhangi bir ücret talep etmiyor. Ücret almadığı bir şeyde bunun kontrolü ve trafiği külfet geliyor. Bu süreci başkanımız iyi yakaladı. Bizim başkanımızın en büyük özelliği herkese eşit davranması. Bu benim eşim dostum akrabamdır diyip de öbür adamın hakkını yemek gibi bir durum söz konusu olamaz. Bir kere biz Kadıköy'de yaşayan müteahhitler olarak 'Kadıköy'de hiç bir müteahhit bir adım önde değil' kalıbı kafamıza yerleşti. Bugün İstanbul'un herhangi bir semtine gittiğinizde belediye ile yakınlık derecesinde iseniz şansınız daha fazla. Ama Kadıköy'de isterseniz Tiflis'ten gelin, isterseniz Kadıköy'de doğup büyüyün belediyenin kapısından içeriye girdiğiniz zaman ikiniz de eşitsiniz. Belediye başkanımız sayın Aykurt Nuhoğlu Türkiye'de siyasetçi modeli olarak incelenip göz önünde tutulması gereken birisi. Türk siyasetinde bunlar ender olduğu için meziyet olarak gösteriliyor fakat bunlar meziyet değil. Bir siyasetçinin olması gerekenlerdir.
Trabzonspor Halkın Yüzünü Güldürüyor
TAKA: Trabzonspor son yıllarda çok başarısız dönemler geçirdi ama bu yıl ikinci yarıda başarısını ortaya koydu. Siz Trabzonspor'un bu performansını nasıl buluyorsunuz?

Kamu Kurumları İle Rekabet Ediyoruz
TAKA: İnşaat sektöründeki sorunlarınız nelerdir?
İlhami Mehmet Sadıkoğlu: Bölgede şu anda çok fazla daire stoku var. Devlet inşaat sektörünü şu anda lokomotif sektör olarak seçmiş. Türk ekonomisini şu anda

Hükümet Karadeniz'e Yönelik Bir Proje Yapmalı
TAKA: İnsanları Trabzon'da tutmak için sizce neler yapılmalıdır?
İlhami Mehmet Sadıkoğlu: Trabzon sürekli göç veren bir şehir. İlk önce Trabzon'da bu göçü arttırmak için köy okullarını kapattılar. Taşımalı eğitim diyorsunuz ama insanlar bu sefer merkezden ev tutup kışın orda oturuyor. Eskiden benim köyümde hayvancılık, tarım vardı. Hayvancılığın sayesinde tarım daha da verimliydi. Şimdi sadece insanlar 15 günlüğüne gelip fındığını çayını halledip geri dönüyorlar. Köylerde 5 katlı binalar görüyorum.
Bu çok yanlış. Tamamen gösterişe dayalı tutumlar bunlar. Karadeniz sahiline yatırım yapılsaydı bugün Karadeniz dünyanın cennetiydi. Bizim büyük iş adamlarımız Akdeniz Bölgesi'ne yatırım yaptılar Karadeniz böyle kaldı. Fabrika kuran abilerimiz Çorlu gibi yerlerde fabrika kurdular. Olmaz diye bir şey yok. Çorlu'da iplik üretimi mi var ki orda fabrika kuruyorlar. Ama pazara yakınlık durumu var. İstanbul'a beş tane köprü yaparsanız Trabzon böyle bekler.
Trabzon bir üniversite şehri. Bundan maalesef kimse faydalanmıyor. 1965 yılında benim annem sırtında sepetle 4 kilometre 1 kilo çay satmak için Hayrat'a inerdi. Çayını satardı tekrar yürüyerek evine çıkardı. Benim son olarak söyleyeceğim Karadeniz Türkiye'nin üvey evladı. İşsizliğe yönelik bir tane projemiz yok. Karadeniz'i bir tane ileriye götürecek bir projemiz yok. Karadeniz için hükümet özel bir proje yapmalı.
ELİF ÇELİK