Trabzon’da fındık fiyatları tüccarda yükseldi. Üretici TMO yerine tüccarlara yöneldi. Tüccarlar fındığı üreticinin kapısından alarak ücretini anında nakit ödüyor. 

Tombul fındığı 92 liradan, yağlı fındığı 102 liradan, sivri fındığı ise 92 liradan almaya başlayan fındık tüccarları TMO’nun verdiği fındık fiyatlarını geçti. Verilen fiyattan memnun olan fındık üreticilerinin bazıları fındıklarını satmaya başlarken bazıları ise fındık fiyatlarının biraz daha artmasını bekliyor. 

FINDIK FİYATLARININ ARTMASINI BEKLİYORUZ!

Fındık üreticisi Mehmet Özsoy, “Bu kadar pahalılıkta fındık fiyatlarının daha yüksek olması lazım, fındığın 100 lirayı bulduğunu söyleyenler var bence fındık için 100 lira bile çok az, bence fındık fiyatının en az 130 ya da 140 lira olması lazım. Bu sene fındıktan yeterince verim alınamadığı için fındıklarda az oldu. Bir kısmını sattım, fındık fiyatının biraz daha artmasını bekliyoruz, geri kalanını da fiyatlar artınca vermeyi düşünüyorum. Para ihtiyacımız olduğu için bir kısmını bugün sattım” dedi. 

120 LİRAYA KADAR ÇIKACAK 

Fındık tüccarı Zekai Karslı, “Fındık fiyatları arttı bu gidişle artmaya da devam edecek, fındık fiyatlarının önümüzde ki aylarda 110 lira ile 120 lira arasında gidip geleceğini düşünüyoruz. Bu fiyatın üreticiyi sevindirip sevindirmediğini bilemiyoruz ama fındıktan yeterli verim alınamadığı için fındık fiyatları da artışa geçti. Fındıkta arz ver talep olduğu için fındık fiyatları birden artışa geçti. Fındık fiyatları piyasanın durumuna göre değişir, çok fındık gelirse fiyatlar düşer, az fındık gelirse fiyatlar çıkar. Fındık rekoltesi az olduğu için fındık fiyatları da bu sene artışa geçti. Mayıs aylarında fındık olursa fındık fiyatları da düşüşe geçer”  şeklinde konuştu. 

TMO FİYAT OLARAK KAPANDI!

Fındık tüccarı Yılmaz Selim, “Fındık alırken fındıkların bir kısmını alıp kırarak, fındıkların iyi olup olmadığına bakıyoruz. Tombul ve sivri fındık 92 liradan, yağlı fındığın kilosunu ise 102 liradan alıyoruz. Fındık fiyatlarının 120 liraya kadar çıkmasını bekliyoruz, fındık rekoltesi şişirilerek açıklandı ama beklenildiği kadar fındıktan verim alınmadı. Bizim görüşümüz rekolteden 400 ya da 450 ton oldu. TMO fiyat olarak kapandı, tüccarlar TMO’dan daha yüksek verdiği için daha çok tercih ediliyor. Fındıkları kapıdan da alıyoruz, fındık üreticilerini şuanda fındıkları satmamalarını söylüyoruz, çünkü fındık az olduğu için fındık fiyatlarının artışa geçeceğini düşünüyoruz. Çok çürük olan ürünleri almamaya dikkat ediyoruz” ifadelerine yer verdi.