EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI BEKLEYİŞİ

Emekli ve memurlar, temmuz ayında TÜİK tarafından açıklanacak olan 6 aylık enflasyon farkına göre maaş zammı almayı bekliyor. Her yıl iki kez yapılan bu zam, Temmuz ayı yaklaşırken merak konusu oldu. Ocak ayında yüzde 49.25 zam alan emekliler, şimdi de 6 aylık enflasyon farkıyla yeni zamlarını bekliyor.

AÇIKLANAN ENFLASYON VERİLERİ

NTV’nin haberine göre, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs ayları için açıklanan enflasyon verileriyle birlikte 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22.72 olarak belirlendi. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise 6 aylık enflasyon yüzde 25.46 olarak hesaplandı. Bu hesaplamalar doğrultusunda emeklilerin Temmuz ayında alacağı zam oranı yüzde 25.46 olacak.

MEMURLARIN TEMMUZ ZAMMI

Memur ve memur emeklileri, Haziran ayı itibarıyla yüzde 17.38 zam hakkı elde etmiş oldu. İlk altı ayda toplu sözleşme ile yüzde 15 zam alan memurlar, enflasyon farkını da maaşlarına ekleyecek. Altı aylık enflasyonun yüzde 15’i aşan kısmı enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak.

OLASI SENARYOLAR

Emekli maaş zammı büyük oranda netleşse de artışın nasıl yapılacağı konusu hâlâ belirsiz. Zam oranının kök maaşa mı yoksa en düşük emekli maaşına mı uygulanacağı merak ediliyor. 6 aylık enflasyondan kaynaklanan zam oranı normalde kök maaşa uygulanıyor. Ancak kök maaşlar enflasyon ile artmasına rağmen en düşük maaşın altında kalıyorsa, emekli en düşük emekli maaşını alıyor.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI

Ocak ayında kök maaşı 10 bin liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı 10 bin liraya denkleştirilmişti. Bu uygulamanın devam etmesi halinde en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olacak.

REFAH PAYI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Şu anda bunu konuşmak için çok erken. Bunun için temmuz ayını bekleyelim" demişti. Bu nedenle refah payı konusundaki belirsizlik sürüyor.

Altını olanlar sakın yapmasın! İslam Memiş bu tuzağa dikkat dedi Altını olanlar sakın yapmasın! İslam Memiş bu tuzağa dikkat dedi

5 AYLIK ENFLASYON FARKI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3.37 olarak açıklandı. SGK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ayında yüzde 6.70, Şubat ayında yüzde 4.53, Mart ayında yüzde 3.16, Nisan ayında yüzde 3.18 ve Mayıs ayında yüzde 3.37 enflasyon farkını hak etmiş oldu. Böylece, memur ve emeklileri ilgilendiren 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22.72 olarak belirlendi.

Milyonlarca emekli ve memur, Temmuz ayında açıklanacak olan zam oranını heyecanla bekliyor. Zam oranının belirlenmesiyle birlikte maaşlarda yaşanacak artış, birçok kişi için büyük önem taşıyor.

Kaynak: KARAR