Bakanlıktan yapılan açıklamada, adil, rekabetçi ve istikrarlı piyasa yapısının sağlanması, sektörde kaliteli hizmet sunumunun sağlanması ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" kapsamındaki faaliyetlerin aralıksız devam ettiği belirtildi.

İlan Platformlarına Yeni Düzenlemeler

İlan platformlarında yer alan aldatıcı ilanların önlenmesi, spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve ilan kirliliğinin önüne geçilmesi için ilgili yönetmelikte değişikliğe gidildi. Bu kapsamda ilan platformlarına ilan veren kişinin kimlik bilgilerini doğrulama, ilana konu taşınmazın ilan veren kişiye ait olduğunu veya bu kişinin yetkilendirildiğini doğrulama yükümlülükleri getirildi.

Yetkisiz İşletmelerce İlan Girişi Yapılamayacak

Taşınmaz ilanı vermek isteyen kişilerin kimlik doğrulamalarının, ilan platformlarının entegrasyonu ile Bakanlık bünyesinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yapılmaya başlandığı belirtildi. İkinci aşama olan yetki doğrulamasının da aynı sistem üzerinden yapılmasının planlandığı vurgulandı. Uygulamanın devreye alınması ile sadece yetki belgeli emlak işletmelerinin ilan verebileceği, yetki belgesiz işletmelerin ilan girişi yapamayacağı bildirildi.

Fahiş Fiyatlara Karşı Sert Tedbirler

Kayıt dışı faaliyetlerin ve haksız rekabetin önlenmesi hedefi doğrultusunda Bakanlık ekipleri emlak sektörüne yönelik denetimleri yoğun şekilde sürdürüyor. Bu denetimler sonucunda yetki belgesi olmadan faaliyet gösteren emlak işletmelerine bugüne kadar 29 milyon 221 bin 612 TL idari para cezası uygulandı. Ayrıca, ilan platformlarındaki konut ilanları takip edilerek piyasa dengesini bozan manipülatif fiyat artışlarıyla mücadele ediliyor ve idari yaptırımlar uygulanıyor.

Bakanlık, geçen yılın ekim ve aralık aylarında 737 emlak işletmesine 73 milyon 700 bin TL, Ocak 2024'te 45 emlak işletmesine 4 milyon 500 bin TL olmak üzere, toplamda 782 emlak işletmesine 78 milyon 200 bin TL idari para cezası uyguladı. Bu ay ise ilan fiyatında fahiş artış yaptığı tespit edilen 107 işletmeye 10 milyon 700 bin TL ceza verildi. Böylece, Ekim 2023'ten bu yana ilan fiyatında fahiş artış yapanlara uygulanan idari para cezası toplamı 88 milyon 900 bin TL'ye ulaştı.

Türkiye Emekliler Derneği Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar’dan Sert Tepki Türkiye Emekliler Derneği Trabzon Şube Başkanı Burhan Bayraktar’dan Sert Tepki

Ticaret Bakanlığı, piyasanın adil, rekabetçi ve istikrarlı şekilde işlemesini sağlamak ve manipülatif fiyat artışlarının yarattığı olumsuzlukların önüne geçmek amacıyla emlak sektörüne yönelik denetimlerini önümüzdeki günlerde de hız kesmeden sürdüreceğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ