En büyük sorun: Bedel iadesi yapılmaması

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yapılan denetimlerin 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi. Denetimlerde, siparişin stok gerekçesiyle iptal edilmesine rağmen tüketiciye zamanında para iadesi yapılmaması, tüketicinin kampanya dönemlerindeki avantajlı alışveriş hakkını kaybetmesi gibi ciddi ihlaller tespit edildi.

İki dönemde iki ayrı ceza: 2024 ve 2025 raporu

Yapılan açıklamaya göre:

2024 yılı Ekim ayında başlatılıp aynı yıl tamamlanan denetimlerde 18 firmaya toplam 40,3 milyon TL ceza kesildi.

2025’in ilk üç ayında yapılan denetimlerde ise 49 firmaya toplam 53,4 milyon TL idari para cezası uygulandı.

Böylece sadece 6 ayda toplam 67 firmaya 93 milyon TL ceza verilmiş oldu. Ayrıca 19 firma hakkında ise soruşturma süreci hâlâ devam ediyor.

Yeni dönem: Daha sıkı denetimler geliyor

Bakanlık, özellikle kampanya dönemlerinde stok bahanesiyle siparişlerin iptal edilmesine karşı daha sıkı önlemler alınacağını belirtirken, değişen alışveriş alışkanlıklarına uyumlu olarak tüketici haklarının korunmasına öncelik verileceğini vurguladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

405 Milyar Liralık Dev Yatırım Planı! En Büyük Pay Ulaştırma ve Madenciliğe 405 Milyar Liralık Dev Yatırım Planı! En Büyük Pay Ulaştırma ve Madenciliğe

“Tüketicinin korunması, sadece bireysel hakların değil aynı zamanda adil ve dürüst rekabetin de teminatıdır. Bu çerçevede denetimlerimiz etkin, yoğun ve yaygın bir şekilde devam edecektir.”

Tüketicilerin haklarını daha iyi bilmesi ve olası mağduriyetleri hızlıca bildirmesi, sektörün daha şeffaf ve güvenli hale gelmesine katkı sağlayacak.

Kaynak: KARAR