Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Türkiye ile Irak arasındaki petrol ihracatı konusunda verdiği kararın ardından, 25 Mart 2023'te Irak'tan Ceyhan Limanı'na petrol akışı durmuştu. Ancak, Erbil ve Bağdat'ın petrol ihracatı konusunda henüz anlaşmaya varamaması nedeniyle Irak ekonomisi yaklaşık 14 milyar dolar zarar gördü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyareti sonrasında yapılan görüşmelerde petrol ihracıyla ilgili önemli gelişmeler yaşandı. İki ülke arasındaki petrol ihracı müzakerelerinin başlaması kararlaştırıldı. Abdulgani, petrol ihracat rotalarını artırmayı planladıklarını ve petrol ihracatının Ceyhan Limanı üzerinden devam etmesi için Türkiye ile müzakerelere devam ettiklerini ifade etti.

Irak'ta günlük petrol üretiminin 4 milyon varil olduğunu belirten Abdulgani, bu miktarın 3,4 milyon varilinin ihraç edildiğini söyledi. Ayrıca, Irak Petrol Bakanlığı'nın duyurusuna göre, Kerkük-Ceyhan Boru Hattı'ndan Türkiye'ye günde 350 bin varil petrol gönderme kapasitesi oluşturulması için çalışmalar yapılmaktadır.

Enerji uzmanı Rubin Semed, petrol ihracatının Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ekonomisi üzerinde önemli etkisi olduğunu ve petrol akışının durmasının bölgedeki petrol şirketleri için endişeye yol açtığını belirtti. Semed, petrol akışının yeniden başlamasıyla bölgedeki petrol şirketlerinin faaliyetlerinin motive olacağını ve bölge ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişeceğini ifade etti.

Kaynak: ENSONHABER