TRABZON VE BÖLGEDEKİ VAKA ARTIŞI ENDİŞELENDİRİYOR
Trabzon ve çevresinde son günlerde art arda yaşanan kalp krizi, beyin kanaması ve beyne pıhtı atması vakaları halkı tedirgin ediyor. Son 15 gün içinde sadece Trabzon’da değil, bölge illerden de ölüm haberleri geldi.
Ortahisar Belediyesi nikah memuru Hacı Osman Yıldırım, Giresunlu estetik uzmanı İbrahim Öztürk, Arsin Işıklı Mahallesi'nden Hasan Güneş ve Halil Sarıalioğlu, Dernekpazarı’ndan İmam-Hatip İdris Birinci ile Tonya’dan Mehmet Yılmaz gibi birçok isim, kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.
NİSAN AYI NEDEN TEHLİKELİ?
Uzmanlara göre Nisan ayı, vücut sağlığı açısından en kritik aylardan biri. Ani ısı değişimleri, özellikle sabah ve akşam saatlerindeki sıcaklık farkı, kalp ve solunum yolları üzerinde büyük baskı oluşturuyor.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, “Nisan ayı ani sıcaklık değişimleriyle hastalıkların tetiklendiği bir dönem. Grip, zatürre, göğüs ve sırt ağrısı şikayetleri çok arttı. Her üç hastadan biri yatarak tedaviye ihtiyaç duyuyor” açıklamasında bulundu.
KALP KRİZİ VE STRES İLİŞKİSİ
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalbin mevsimsel geçişlerde daha çok zorlandığını belirtti. Özellikle sabah saatlerinde egzersiz yapan bireylerin dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Boztosun, “Kalbin iş yükü artınca kriz riski yükseliyor. Spor için hava sıcaklığının uygun olduğu saatleri tercih edin. Ne çok sıcak ne de çok soğuk havalarda yürüyüş yapmayın. Ayrıca yağmurlu havalar da kalp üzerine ciddi yük bindiriyor” dedi.
BİONTECH AŞISI, BESLENME VE DOLAŞIM
Vakalara neden olabilecek diğer etkenler arasında pandemi sürecinde yapılan Alman menşeli biontech aşıları da tartışılıyor. Uzmanlar, bu dönemde aşının yan etkilerinin dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtiyor. Öte yandan sağlıksız ve tarihi geçmiş ürünlerin tüketimi de kalp sağlığını tehdit ediyor.
Beslenme, stres ve hareketsizlik ise tabloyu daha da ağırlaştırıyor.
UZMANLARDAN VATANDAŞA UYARI
Tüm bu gelişmeler ışığında uzmanlar, özellikle 50-60 yaş grubundaki bireylerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Sağlıklı beslenme, uygun saatlerde egzersiz ve ani sıcaklık farklarından korunmak hayati önem taşıyor. Özellikle kronik hastalığı olan vatandaşların Nisan ve Mart aylarında çok daha dikkatli olmaları gerekiyor.