YUSUFELİ’NİN TARİHİ YOL HARİTASI YENİDEN ÇİZİLDİ
Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapımı tamamlanan Yusufeli Barajı ile birlikte ilçe merkezi ve 7 köy sular altında kaldı. İlçenin yeni yerleşim yerine ulaşımı sağlamak amacıyla dev bir kara yolu ağı inşa edildi. Bu kapsamda projelendirilen 69,2 kilometrelik relokasyon yolları, tüneller, köprüler ve viyadüklerle birlikte hizmete açıldı. Proje, hem güvenli ulaşım sağladı hem de doğayı koruma hedefiyle hayata geçirildi.
5 VİYADÜK VE 40 TÜNEL İLE GÜVENLİ ULAŞIM
Yeni ulaşım ağı kapsamında toplam uzunluğu yaklaşık 57 kilometre olan 5 dev viyadük inşa edildi. Tekkale, Yusufeli, Yusufeli Merkez, Çevreli ve Şilenkar viyadükleri ile Çoruh Nehri’nin iki yakası birbirine bağlandı. 40 tünelin de tamamlanmasıyla birlikte Artvin’den Yusufeli ilçesine ulaşım daha konforlu ve güvenli bir hâle geldi. Viyadükler sayesinde ulaşım süresi kısalırken, bölgedeki trafik akışı rahatladı.
TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK İKİNCİ VİYADÜĞÜ
Projede yer alan Yusufeli Merkez Viyadüğü, 50 metre yüksekliği ve 685 metre uzunluğuyla Türkiye’nin en yüksek ikinci viyadüğü olma özelliğini taşıyor. ‘Çelik orthotropic köprü’ olarak inşa edilen viyadükte 7 bin 100 ton çelik kullanıldı. Baraj suları üzerine kurulan bu dev yapı sayesinde Artvin-Yusufeli arasındaki ulaşım mesafesi 15,5 kilometre, ulaşım süresi ise 25 dakika kısaldı.
BÖLGE EKONOMİSİNE DEV KATKI
Yusufeli Barajı ile birlikte inşa edilen bu ulaşım ağı, sadece ulaşımı kolaylaştırmakla kalmadı, aynı zamanda bölgenin ekonomik hareketliliğine de katkı sağladı. Barajda bugüne kadar üretilen 2 milyar 455 milyon kilovatsaat enerji ile Türkiye ekonomisine 6 milyar 620 milyon lira katkı yapıldı. Viyadükler, bölgeye gelen ziyaretçilerin de ilgi odağı hâline geldi.