FINDIK ÜRETİCİLERİNİN KÂBUSU BİTİYOR
Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarım ürünü olan fındık, yıllardır turunçgil uzun antenli böceğiyle, namı diğer 'Drakula' ile mücadele ediyordu. Anavatanı Uzak Doğu olan ve fındık dallarını kurutarak büyük zararlara yol açan bu böcek, Trabzon’da ilk kez 2016 yılında tespit edilmişti. Aradan geçen yıllarda zararlının yayılımını durdurmak için yoğun bir mücadele başlatıldı.
7 BİN DEKARLIK ALANDA İLAÇLAMA YAPILDI
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından başlatılan çalışmalarda bugüne kadar yaklaşık 7 bin dekar alanda ilaçlama gerçekleştirildi. Böceğin yayılım gösterdiği Esiroğlu Mahallesi başta olmak üzere birçok fındık bahçesinde kapsamlı survey çalışmaları yürütüldü. Yetkililer, zararlının özellikle fındık dallarının iç kısmını kemirerek ağaçların kurumasına neden olduğunu belirtti.
MÜCADELEDE SON EVRE
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, mücadelenin son aşamasına gelindiğini açıkladı. Kaplan, “8-10 yıllık bir hikaye ama bu zararlının artık son evrelerindeyiz. Bölgemize süs bitkileriyle İstanbul’dan geldiği düşünülüyor. Geçen yıl çok başarılı bir sezon geçirdik. Bu yıl zararlının tamamen ortadan kalkacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
ÜRETİCİLER AĞAÇLARINI KAYBETTİ
Zararlı böceğin etkisi, yıllar içinde bazı fındık üreticilerini çaresiz bıraktı. 2016’dan itibaren yüzlerce dönüm fındık bahçesinde ağaçlar kurudu. Bazı üreticiler, zarar gören fındık ocaklarını söküp yakmak zorunda kaldı. Bu durum üzerine Cumhurbaşkanlığı kararıyla üreticilere tazminat ödemesi yapılmıştı.
FINDIKTA YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR
Yetkililer, mücadeledeki başarı sayesinde önümüzdeki yıllarda fındık üretiminin daha sağlıklı yapılabileceğini belirtiyor. Trabzon başta olmak üzere Karadeniz’de üreticiler, böcek tehdidinden kurtularak ürün verimini artırmayı hedefliyor.