Afrika ve bazen Ortadoğu'dan gelen çöl tozlarının, genellikle nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum ve balgam çıkarma gibi semptomlarla kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Özlü, çöl tozlarının etkisinin sadece akciğerleri değil, aynı zamanda cilt, gözler, ağız ve burun gibi mukozaları da olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.

Çöl tozlarının özellikle astım, KOAH ve kronik akciğer hastalığı gibi rahatsızlıkları olanlar, bebekler ve yaşlılar üzerinde daha fazla etki yarattığını söyleyen Özlü, bu tozlu havalarda akciğer hastalarının mümkün olduğunca dışarı çıkmaması gerektiğini tavsiye etti. Ayrıca, tozların etkilerinden korunmak için maske takılmasının da önemli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özlü, "Bu tozlu havalarda hastane başvuruları ve yatışlar artıyor. Bu yüzden, akciğer hastalarının evde kalmaları ve pencereleri kapalı tutmaları çok önemli" diye konuştu. Özlü, tozların içeriğinde alerjenlerin bulunduğuna da dikkat çekerek, bu alerjenlerin özellikle alerjik nezle, göz kızarıklığı ve kaşıntı gibi belirtileri artırabileceğini ifade etti.

Kaynak: İHA