Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, klimaların sıcak havaların etkisiyle oluşturabileceği sorunlar konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Özlü, yaz sıcaklarında klimasız olmanın zor olduğunu ancak klimaların doğru kullanılması gerektiğini vurguladı.

Klimaların Bakımı ve Doğru Kullanımı

Bakımlarının düzenli yapılması ve filtrelerinin değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özlü, "Odayı aniden çok düşük sıcaklığa kadar soğutmamak, kademeli olarak ve zamana yayarak soğutmak gerekiyor. İdeal oda sıcaklığı 21 ile 25 derece arasındadır. Bu sıcaklıkların altına düşürmemek gerekir. Klima, odayı serinletmek içindir, kişiyi serinletmek için değil. Klimanın fanının karşısına geçmemek gerekir. Doğrudan klimanın rüzgarının kişiye gelmemesi önemlidir," dedi.

Hava Kalitesine Dikkat Edin

Klima çalışırken hava kalitesinin bozulabileceğini belirten Prof. Dr. Özlü, "Klima kapalı sistemde hava döndürdüğü için, bir süre sonra hava kirlenir. Bu nedenle, klima çalışırken kapı ya da pencereyi açarak içeriye taze hava girmesini sağlamak önemlidir. Aksi takdirde, içerdeki havanın kirlenmesi söz konusu olabilir," diye ekledi.

Nem Oranını Koruyun

Klima çalışırken oda içindeki nemin azalması ve havanın kuruması risk oluşturabilir. Prof. Dr. Özlü, "Bağıl nem oranının yüzde 60-70 olması idealdir. Bunu sağlamak için odada geniş kaplarda su bulundurun. Bu sayede, odanın nem yüzeyi yükselir," dedi. Nem oranına dikkat edilmezse, baş ağrısı, kas ağrısı, kas spazmları, ciltte ve mukozada kuruluk, nezle, farenjit, sinüzit ve hatta zatürre gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Metabolizmanızı Yavaşlatan 4 Gizli Tuzak! Bu Alışkanlıklara Dikkat Edin! Metabolizmanızı Yavaşlatan 4 Gizli Tuzak! Bu Alışkanlıklara Dikkat Edin!

Klima Yoluyla Bulaşma Riski

Kalabalık odalarda klima kullanımı sırasında, solunum yolu enfeksiyonu geçiren bir hasta varsa, enfeksiyonun diğer kişilere bulaşma riski olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, "Özellikle klimalı bir odada kişi açıkta uyursa ve klimanın fanı kişiye gelirse, uyandığında ağrılarla uyanabilir. Romatizmal bir hastalık varsa, onun tetiklenmesine sebep olabilir," diye konuştu.

Klimaların doğru kullanımı ve düzenli bakımı, sağlığınızı korumanın anahtarıdır. Yaz sıcaklarında klima kullanırken bu önemli noktalara dikkat etmek, sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

Kaynak: İHA