Dün de yazdım, erken unutuyoruz! Trabzon ve Karadeniz Bölgesinden gençlerin Özel Doğu Akdeniz ve Kıbrıs Amerikan Üniversitelerine gidişini biliriz. Kıbrıs’a evladını gönderip okutmasını sağlayanlar için Zengin, çocukları içinde Zengin çocuğu derdik. Çünkü orta halli bir ailenin evladının oraya gidip okuması ekonomik olarak mümkün değildi.
Bölgede özel bir Üniversite kurulmaması için Kıbrıs’taki Üniversitelerin Trabzon’da temsilcilikleri olurdu. Yoğun olarak bu Üniversitelere Trabzon’dan gidilirdi.
Maçka Belediye Başkanı Ömer Yıldız, 1989 yılında Başkan seçilmiş ve tam 3 dönem Belediye Başkanlığı yapmıştı. Son seçimde Ertuğrul Genç’e kaybedince, eğitime odaklandı. Maçka’da bulunan İlim Hizmet, Kültür Vakfı ile harekete geçti ve Üniversite kurmak için Vakıf Senedi aldı.
Bu vakıf senedini almasında, dönemin Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzonlu iş insanı, güzel kardeşim rahmetli İbrahim Usta’nın da kefaletleri vardı.
Üniversitenin kurulma süreci zorluklarla geçti. FİSKOBİRLİK, Trabzon Çimenli’de bugünün İlahiyat fakültesi olan binayı yaptı ve ardından Avrasya Üniversitesine kiraladı.
Ömer Yıldız ve mütevelli heyeti kira veriyor ama Üniversite bir türlü imzadan çıkmıyordu. Dönemin Bakan ve Milletvekillerinden de beklediği desteği bulamadığını söylerdi.
Sonunda YÖK izin verdi. Avrasya Üniversitesi kuruldu ve öğrenci almaya da başladı.. Ömer Yıldız ve arkadaşları yeni bir kampüs aramaya başladılar. Özel idarenin Pelitli’deki binası ve arazisinin yeri ciddi bir rakama Avrasya Üniversitesine satıldı.
Trabzon il Genel Meclisinde AK Partiyi ikiye bölen satış sonrasında rektörlük binası o araziye yerleştirildi. Kurucu rektör de Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu hocamız oldu.
Avrasya Üniversitesi büyümeye başlayınca bir ayağını da Yalıncak sahiline attı.. Orada da Türk Telekom’dan güzel bir arazi satın aldı. Ömer Yıldız’ın elini vurduğu yer güzelleşti, Telekom’un eğitim merkezinin, nasıl bir kampüs’e döndüğünü görmeden size anlatmam zor.
Erdoğan Bayraktar’ın Çevre ve Şehircilik bakanı olduğu 2011-2013 yılları arasında Avrasya, Yomra’ya hayat veren Dolgu alanındaki araziyi kiraladı. Burada dönemin Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu tüm riskleri alarak arazi tahsisi yaptı. Bayraktar ise hayırsever birkaç iş adamı ile Avrasya’yı destekledi ve kendi adını taşıyan Mühendislik fakültesi inşaatı tamamlandı.
Artık Avrasya Üniversitesi olgunlaşmış, eğitim kalitesi yükselmiş ve ilgi odağı olmuştu. Öğrenci sayısı 5 bini aştığında, mütevelli heyeti başkanı Ömer Yıldız ve ekibi bu kez Yomra-Kaşüstü’nün Güneyine, Büyükşehir’e ait mezbahanenin yerine yüzünü döndü. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanken onunla yapılan pazarlık ile araziyi satın aldı. Yıldız’ın o araziyi satın almasının bir başka sebebi de yeni seçilen Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık’ın sahilde dolgu alanındaki parkı geri almak için tüm gücünü kullanması ve parkın yarısını alıp halkın hizmetine açmasıydı.
Birkaç yıl mezuniyet törenlerine de katıldığımız Kaşüstü’ndeki kampus, mimari ve estetik olarak öyle bir hale geldi ki, bugün benim diyen İstanbul’daki Özel üniversitelerin kampüsünü bile geride bıraktı. Bunu neden yazıyorum, çünkü öyle özel Üniversiteler var ki bir apartman dairesinde hizmet veriyorlar!
Dün yılın son günü idi. Maçka Belediye Başkanlığından beri basın mensupları ile her yılın sonunda değerlendirme yapan Ömer Yıldız geleneği bozmadı. Ahmet Nazif Zorlu’ya ait Zorlu Grand otelde basın mensuplarına önemli mesajlar verdi.
Türkiye’nin tek borçsuz üniversitesi olduklarını, 90 dönüm arazinin Avrasya Üniversitenin tapulu malı olduğunu, 7 bin öğrencileri bulunduğunu anlatarak, ‘4-5 fakülte beklentimiz var. 43’a yakın bölüm talemiz var. Eğer bunlar verilirse ki, YÖK başkanı bizi biliyor, anlıyor Trabzon’da 17 bin öğrenciye ulaşırız’ dedi.
Yıldız, hiç bir toplantıyı sitemsiz kapatmamıştır! Kime? Yomra Belediyesine, DSİ’ye, Siyasetçilere. Sebebi ise, İTÜ’nün doğu kapısının önüne yapılmasına başlanan köprünün dere taşkınında afete maruz bırakabileceğine dair raporuna rağmen inşaatın devam etmesi.
Yıldız, ‘İyi ki yargı var. Yargıdan karar bekliyoruz’ dedi.
2025 yılında, Avrasya Üniversitenin eğitim kalitesinin Matematik profesörü Rektör Mahir Kadakal’ın öncülüğünde artmasını ve Ömer Yıldız ve ekibinin sorunlarının da çözülmesi dileğiyle mutlu yıllar.