Trabzonlu, bazen en son söyleyeceğini ilk söyler. Yanlışları pek olmaz. Gittikleri yerlere değer katarlar. Makamdan güç almaz makama güç verirler.

Böyle bir değerimiz de Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bekir Aktürk.

Aktürk iş yaşamında sergilediği başarısını Konfederasyonda da gösterdi. Öyle ki, Ankara’da muhtarlara güzel bir yuva bile yaptı.

Muhtarın mutlu günü Şanlıurfa’da ise kalktı gitti. Eğer Hakkari’de bir acı varsa orada oldu. Önce ‘Devlet ve bayrak’ dedi.

Bütün bunları yaparken de kendi özel aracı ile binlerce kilometre yol kat etti.

Çayını, yemeğini, yakıtını konaklamasını asla Konfederasyona yük etmedi, kendi ödedi.

Bütün bunları yaparken Trabzon’da istihdama da katkı sağladı.

Bir defasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aktürk’ün Trabzon’da ne ile iştigal ettiğini sordu ve genel başkan imalatlarını ve işyerlerini anlattı.

130 kişiyi istihdam ettiğini öğrendiğinde de Erdoğan büyük mutluluk duydu.

Bekir Aktürk, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun döneminde iki kez olmak üzere 8 yıl Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı seçildi.

Ve yeni dönemde aday olmayacağını açıklayınca. İller İdaresi Genel Müdürü bizzat aradı ve ‘Tüzüğü değişeceğiz devam edeceksin. Devam etmezsen kendin gibi birini koltuğuna oturtacaksın’  dediler. Bakan Ali Yerlikaya’nın da bilgilendirildiği süreçle ilgili Ankara’nın tavrı değişti.

Peki neden?

Öngörüleri şu, ilk etken yerel seçimler. Yerel seçimlerde Bekir Aktürk, Türkiye genelini organize etmek ve kendi mahallesinde rakibine karşı kazanmak için çalıştı.

Bunu Bakanlar ve Trabzon milletvekilleri farklı yorumladı.

Bekir Aktürk, AK Parti il başkanına ‘Ortahisar’ı ancak Temel Altunbaş’la alırsınız, Ahmet Kaya iki aydır çalışma yapıyor.  Ergin akrabam ama geç kaldı’ dediğinden dolayı bu tavrı da beğenilmedi.

Bir nokta daha var.

Ortahisar Muhtarlar Derneği Başkanlığını CHP’li bilinen Muhittin Eyüboğlu’na verdi.

Ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Ahmet Kaya’yı belediyedeki ziyaretine davet edilmesi ve Ekrem İmamoğlu ile aynı karede görüntü vermesi kendisine yönelen okların sayısını artırdı.

Aktürk, ‘Ben aynı zamanda Ortahisar’ın bir muhtarıyım’ dediyse de anlayan çıkmadı.

Bundan sonra, iddiaya göre Konya ve Elâzığ grubu harekete geçti. ‘Trabzon’un devri bitti’ diyerek İçişleri Bakan Yardımcıları yeni bir aday buldular.

Konyalı muhtarlardan birisinin önünü açtılar. İç Anadolu Federasyonunun desteği olamamasına rağmen Genel Başkan adayı yaptılar.

Buna karşılık olarak da Aktürk, Trabzon Maçkalı olan ve İstanbul’da Muhtarlık yapan Genel sekreteri Osman Aydemir’i  aday çıkardı.

Genel Başkanlığı döneminde muhtarlık kurumuna zarar verenleri tasfiye eden, Mardinli muhtarlara Çanakkale şehitliğini gezdiren, Trabzonlu muhtarları Hakkari de ağırlayan birleştirici bir isim oldu Sayın Aktürk.

Görev yaptığı süre içinde toplumu da analiz etti.

Gördüğü manzara şu:

‘Sayın Turgut, muhtarların görevi artık yol yapmak asfalt dökmek değil. Muhtarların en önemli görevi aile yapısını korumak. Aile yapısı çöktü çöküyor. Her yıl boşanmalar iki katına çıkıyor. En önemli sorun bu.’

Müthiş bir tespit.

Aktürk, Trabzon siyaseti ile ilgili de tepkili: ‘Süleyman beyden sonra Trabzon için de önemli olan bu makama sahip çıkılmadı.” 

Çıkılmaz,

Zira, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Aktürk’ün yakınlığı AK Parti’de  yukarı çıkmaya çalışan her siyasetçi için potansiyel tehlike görülür de ondan!