TÜFE Oranları Belirleyici Olacak

Haziran enflasyonu 3 Temmuz’da açıklanacak ve bu veri, konut kiraları için zam oranının üst sınırını belirleyecek. Normal koşullarda kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama veri, iş yerleri için haziranda %62,51 seviyesinde gerçekleşmişti.

Kiracıları Yüksek Kira Artışları Bekliyor

Gram altın sahipleri köşeyi dönecek: 15 Temmuz sonrası kaç lira olacağı açıklandı Gram altın sahipleri köşeyi dönecek: 15 Temmuz sonrası kaç lira olacağı açıklandı

Mayıs itibarıyla 12 aylık TÜFE ortalaması %62 seviyesini aşıyor. Bu hesapla yapılacak bir kira zammı bile, 20 bin lira kirası olan bir kişi için 12 bin lira zam anlamına geliyor. Haziran enflasyonuyla birlikte ortaya çıkacak tabloda, kiracıları en az yarı yarıya bir kira artışı bekliyor.

Hukuki Durum

Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, "Bizim hukukumuzda kira sözleşmelerinde TÜFE 12 aylık ortalamasının üzerinde yazılan artış şartları geçersizdir. Bu noktada temel artış oranı kiracı için TÜFE 12 aylık ortalamasıdır." bilgisini paylaştı.

Uygulamanın Sona Ermesi
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı vergi paketinin kamuoyunda tartışılan maddelerinden biri olan yurt dışı çıkış harcına yapılacak büyük zam konusunda yeni bir gelişme yaşandı. AK Parti kaynaklarından zamda erteleme sinyali verildi. Milliyet'te yer alan habere göre, ev sahipleri bu üst sınırı aşamayacak ve zam dönemi temmuz öncesi olan kiracılardan yeni bir artış talep edilemeyecek.


1 Temmuz itibariyle sona erecek %25 kira artış sınırı, konut piyasasında yeni bir dönemi başlatacak. Kiracılar ve ev sahipleri, bundan sonra zamları TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre belirleyecekler. Bu gelişme, konut kiralarının artışı konusunda yeni tartışmalara yol açabilir.

Kaynak: MİLLİYET