Böbrek hastalıkları genellikle sinsi şekilde ilerler ve erken dönemde belirti vermez. Bu sebeple, ciltteki kuruluğun sadece mevsimsel ya da beslenme eksikliklerine bağlanmaması gerektiğine dikkat çeken Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen, “Cilt kuruluğu basit bir sorun gibi görünebilir, ancak vücudumuz bu şekilde bizi uyarıyor olabilir. Erken teşhis, böbrek hastalıklarının ilerlemesini engelleyebilir ve genel sağlığınızı koruyabilir” dedi.

A W381911 01

Saç Sağlığını Tehdit Eden 7 Hata: Doğal Kurutmanın Önemi! Saç Sağlığını Tehdit Eden 7 Hata: Doğal Kurutmanın Önemi!

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, böbrek hastalıklarının erken evrede belirti vermediğini ve bu nedenle yılda bir kez kan testi ve doktor kontrolünün önemli olduğunu ifade etti.

Böbrek Hastalığında Cilt Kuruluğu ve Kaşıntının Nedenleri

Böbrek hastalarında cilt kuruluğu ve kaşıntının çeşitli nedenleri olabilir. Prof. Dr. Türkmen, “Kalsiyum ve fosfor metabolizmasındaki bozulma, paratroid hormonun aşırı yükselmesi, kuru cilt, terlemede azalma gibi faktörler kaşıntıya yol açabilir. Diyabet ve karaciğer hastalıkları da bu duruma eşlik edebilir” şeklinde açıklama yaptı. Ayrıca, diyalize giren hastalarda yeterli etkinlikte diyaliz yapılamaması da kaşıntıyı şiddetlendirebilir.

Böbrek hastalığına bağlı gelişen kaşıntının tedavisi için vücutta biriken toksik maddelerin düzeyinin düşürülmesi gerektiğini belirten Türkmen, “Kan fosfor ve parat hormon düzeylerini normal seviyelere getirmek, en etkin tedavi yoludur. Eğer hasta diyalize giriyorsa, diyalizin etkinliği artırılmalıdır. Topikal tedaviler, nemlendiriciler ve fototerapi de kullanılabilir. İleri evre böbrek hastalığına bağlı şiddetli kaşıntının tedavisinde ise en kesin çözüm böbrek nakli yapılmasıdır” dedi.

Kaynak: İHA