Bilinmeyen Gizli Tehlike: Küf Mantarlarının Sağlığımıza Etkileri Bilinmeyen Gizli Tehlike: Küf Mantarlarının Sağlığımıza Etkileri

Kış aylarında soğuk algınlığının yaygınlaştığını belirten Dr. Can, bu hastalığın burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, boğaz ağrısı, hafif ateş, gözlerde kızarma ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi. Soğuk algınlığının tedavisinde, bol sıvı alımının ve yeterli dinlenmenin önemine dikkat çeken Dr. Can, “Su, meyve suyu, ılık ballı limonlu su, çay ve ılık elma suyu boğaz ağrısını hafifletir ve burun tıkanıklığını giderir. Alkol, kahve ve kafeinli içeceklerden ise kaçınılmalıdır” dedi.

Burun Tıkanıklığını Gidermede Etkili Yöntemler

Dr. Can, burun tıkanıklığı ile mücadelede tuzlu su gargarasının faydalarına değindi. “Bir bardak ılık suda çözülmüş yarım çay kaşığı tuz, boğazdaki ağrıyı geçici olarak rahatlatabilir. Ancak gargara yapma yeteneği olmadığı için 6 yaşından küçük çocuklara önerilmez. Ayrıca, tuzlu burun damlaları ve spreyleri burun tıkanıklığını gidermede yardımcı olabilir” diye ekledi. Bebeklerde burun tıkanıklığı için, tuzlu su damlatıldıktan sonra burun aspiratörüyle hafifçe çekilmesi gerektiğini söyledi.

Soğuk algınlığına karşı ortamda nem oluşturmanın da faydalı olacağını belirten Dr. Can, “Buharlaştırıcılar veya nemlendiriciler kullanmak tıkanıklığı rahatlatabilir. Alternatif olarak kalorifer veya soba üzerine bir kap su koymak da etkili olabilir” şeklinde konuştu.

Doğal Bitkiler ve Gıdalar Soğuk Algınlığına Karşı Destek Olur

Ekinezya ve kara mürver bitkilerinin, soğuk algınlığına karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hastalığın daha hızlı atlatılmasını sağladığını söyleyen Dr. Can, bu bitkilerin çay veya tablet formunda kullanılabileceğini belirtti. 1 yaşından küçük çocuklar hariç, balın öksürüğü hafiflettiğini ve zencefilin boğazı yatıştırıcı etkisi olduğunu ekledi.

Dr. Can, sofradan eksik edilmemesi gereken bir diğer besinin tavuk suyu çorbası olduğunu belirterek, “Tavuk suyu çorbası, burun geçişlerini açar ve anti-enflamatuar etkisi ile tıkanıklığı diğer sıcak sıvılardan daha iyi temizler” dedi.

Acı Biber ve Antioxidan Zengin Gıdalar

Dr. Can, acı biberin burun tıkanıklığını açarak rahatlatıcı etkisi olduğunu ifade etti. Ayrıca, lahananın, brokolinin, kırmızı soğan ve yaban mersininin içinde bulunan kersetin adlı antioksidanın da soğuk algınlığıyla mücadelede yardımcı olduğunu belirtti.

C Vitamininin Soğuk Algınlığındaki Rolü Tartışmalı

C vitamininin soğuk algınlığını önleyip iyileştirme konusundaki etkisinin tartışmalı olduğunu aktaran Dr. Can, “C vitamini hastalık ortaya çıktıktan sonra etkili olmuyor ancak sağlıklı gıdalardan alınan C vitamini faydalıdır. Takviye şeklinde alınan C vitamini ise önerilen günlük dozda alınmalıdır” dedi.

Antibiyotiklerin Gereksiz Kullanımı Zararlı Olabilir

Soğuk algınlığının genellikle virüslerden kaynaklandığını ve antibiyotiklerin bu durum için etkili olmadığını vurgulayan Dr. Can, gereksiz antibiyotik kullanımının bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesine yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, çocuklarda reçetesiz satılan soğuk algınlığı ilaçlarının ciddi yan etkilere neden olabileceği uyarısında bulundu ve herhangi bir ilaç kullanmadan önce doktor tavsiyesi alınmasını önerdi.

Kaynak: İHA