Türkiye’de uzun süredir yükseliş trendinde olan kırmızı et fiyatlarında Nisan ayı itibarıyla sürpriz bir gelişme yaşandı. Ramazan ayı sonrası tüketimin yavaşlamasıyla birlikte sektörde fiyatlar gerilemeye başladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (UKON) tarafından açıklanan yeni kesim fiyatları, sektörde şaşkınlık yarattı.
Mart ayıyla kıyaslandığında dana karkas ve kuzu kesim fiyatlarında kilogram başına 10 ila 20 TL arasında düşüş görüldü. Fiyatlardaki bu ani düşüş, özellikle Ramazan sonrası azalan tüketim ve piyasadaki genel durgunlukla ilişkilendiriliyor.
Bölge Bölge Güncel Et Fiyatları (Nisan 2025):
Ege: Dana 447,50 TL | Kuzu 557,50 TL
Akdeniz: Dana 438,00 TL | Kuzu 462,50 TL
Marmara: Dana 451,00 TL | Kuzu 572,00 TL
İç Anadolu: Dana 450,00 TL | Kuzu 502,00 TL
Doğu Anadolu: Dana 442,00 TL | Kuzu 461,00 TL
Güneydoğu Anadolu: Dana 436,70 TL | Kuzu 488,30 TL
Karadeniz: Dana 458,40 TL | Kuzu 513,40 TL
Türkiye Genel Ortalaması:
Dana eti: 446,23 TL
Kuzu eti: 508,10 TL
Kalıcı Düşüş Beklenmiyor
Her ne kadar fiyatlarda gerileme yaşansa da sektördeki maliyet baskısı devam ediyor. Özellikle yem fiyatlarında süregelen artış, canlı hayvan piyasasını etkilemeyi sürdürüyor. Uzmanlar, yaz aylarında talebin artmasıyla birlikte kırmızı ette yeniden yukarı yönlü hareketlerin yaşanabileceği uyarısını yapıyor.
Sektör temsilcileri, tüketicilerin bu düşüşü fırsat olarak görse de, üretici tarafında sürdürülebilirliğin zora girdiğini ve kalıcı bir düşüş için daha yapısal adımların atılması gerektiğini belirtiyor.