"Tatil sezonu başladı, özellikle kronik hastalığı olanların tatil öncesinde stabil durumda olması lazım. Eğer hastalığı kontrol altında değilse hekimlerine danışmalarında fayda var. Tatil, tedavilerini aksatabilir. Uzun seyahatler, iklim değişiklikleri, gece-gündüz saatlerinin değişmesi, yeme alışkanlıkları ve uyku düzenleri dengelerini bozabilir. O yüzden tatile gitmeden önce hastalığın stabil kontrol altında olduğunun anlaşılması lazım. Tatil süresince ilaçlarını yedekleyecek şekilde yanlarına almaları lazım. Tıbbi cihaz kullanıyorlarsa tansiyon ölçer, şeker ölçer gibi cihazları da mutlaka yanlarında götürmeleri lazım. Seyahat sırasında acil kullanımı olan ilaçlarını yanlarında bulundurmaları gerekiyor" dedi.

Tatil İshalleri ve Beslenme Konusunda Uyarılar

Tatil sırasında tatil ishallerine dikkat çeken Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Tatil sürecinde sağlık sorunu yaşanırsa nereden sağlık hizmeti alınabileceğini önceden planlamak önemli. Beslenme çok önemli, diyeti olanların tatilde de diyetlerini bozmaması lazım. Yeterli sıvı alımı özellikle sıcakta çok önemli. Güneş altında fazla kalmamaları, özellikle saat 11:00-16:00 arasında güneşte açıkta dolaşmamaları tavsiye edilir. Ağır yemeklerden kaçınılmalı, rahat ve hava sirkülasyonuna izin veren pamuklu ya da ipekli kıyafetler giyilmeli" dedi.

Özlü, açıkta satılan gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirterek, "Hijyenik olmayan şartlarda gıda tüketilirse tatil ishali dediğimiz durum ortaya çıkabilir. Karın ağrısı, şişkinlik, gaz gibi semptomlar görülebilir. Gıdaların uygun şartlarda saklanması ve taşınması çok önemli. Bu kurallara dikkat edilmezse tatil sağlık açısından sorun olabilir. Özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olanlar bu uyarılara dikkat etmelidir" diye konuştu.

Kaynak: İHA