Boğulma Sebepleri Yüzme bilmeyenlerin, derinliği ve zemin yapısını bilmedikleri alanlarda serinlemek istediklerinde boğulma riskiyle karşılaştığını belirten Dr. Uysal, “Yüzme bilenlerde ise akıntı, dibi balçık yapılı zemin, çarpma, kramp, suda riskli hareketler, baygınlık, epilepsi, kalp hastalıkları ve su sporları kazaları gibi sebeplerle boğulmalar yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Psikolog İrem Durna: Bağımlılıkların Üstesinden Psikolojik Müdahale ile Gelmek Mümkün Psikolog İrem Durna: Bağımlılıkların Üstesinden Psikolojik Müdahale ile Gelmek Mümkün

Kuru ve Yaş Boğulma Ayrımı Boğulmaların kuru ve yaş boğulma olarak ikiye ayrıldığını belirten Dr. Uysal, “Kuru boğulma, suda boğulmaların yüzde 20’sini oluşturur ve çok az su yutulsa bile boğazda spazm oluşur, akciğerlere hava girişi olmaz. Yaş boğulma ise suda boğulmaların yüzde 80’ini oluşturur ve çok su yutulması sonucu gerçekleşir” dedi.

Tatlı Su ve Tuzlu Su Boğulmalarının Farkı Tatlı su boğulmalarında, “akciğere gelen kan tamamen temizlenmeden tekrar dolaşıma katılır ve kalp yetmezliği gelişir. Hayati tehlikesi tuzlu suya göre daha erken olur” diye açıklayan Dr. Uysal, tuzlu su boğulmalarında ise “yutulan sudaki yoğunluk fazla olduğu için kan, damarlardan akciğere fazla sızar. Bu durum uzun sürebilir” dedi.

48 Saat Gözlem Önemli Tuzlu su boğulmalarını atlatanların 48 saat gözlem altında tutulması gerektiğini vurgulayan Dr. Uysal, “Her iki durumda da vücut oksijensiz kalır. Karbondioksit kanda yükselir, organ yetmezliği ve kalp durması olabilir” ifadelerini kullandı.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA