Birkaç gün önce emekli olmuş bürokratlarla beraber sohbet etme fırsatı bulduk. Sohbet verimli geçti.

Arkadaşlardan biri "Nizamettin Hoca vaazlarından makalelerinden ve televizyon programından birini abdestlere ayırmalısın. İnsanımız abdest adabını bilmiyor" dedi. Bende bu haftaki televizyon ve makalemi bu önemli konuya ayırdım.

Namazın farzlarındandır namaz abdesti ve boy abdesti almak. Namaz abdesti namaz kılmadan önce alınır. Önce küçük veya büyük abdeste çıkılmalıdır. Tuvalete sol ayakla besmele çekerek girilmelidir. Oturarak İhtiyaç giderildikten sonra gerekli temizlikler yapılıp sağ ayakla tuvaletten çıkılır. Oturarak dedim çünkü ayakta ihtiyaç giderilirken mutlaka sidik üstümüze atlayacaktır. Sidik kan gibi sıvı pisliklerde namaza engel olan insan eli ayası kadardır. El ayasından fazla olursa bu sıvılar namaza engeldir. O iç çamaşırıyla namaz kıldığımızda Rabbimiz bu namazı kabul etmeyecektir. Bu konuda peygamberimizin açık beyyinatı var.

Konunun kesin çözümü için bir hafta geçmeden iç çamaşırların değiştirilmesi bu konuda bir çözüm olabilir.Üç dört günde bir Müslümanlar  tarafından  iç çamaşırlar değiştirilmelidir.

Kadınlar için bir lüzumu yoktur. Fakat erkekler tuvalete çıktıktan sonra ihtiyaç giderildikten sonra namaz abdesti almadan önce mutlak iki üç dakika beklemeleri gereklidir. İdrar yolundan sıvının atılması ve sıvının kesilmesi mutlaka gereklidir. Biz bu döneme istibra dönemi diyoruz. Peygamberimiz şöyle buyuruyor;" İstibrasız namaz olmaz." Yani erkekler tuvaletten sonra namaz abdesti almadan önce iki üç dakika beklemek gereklidir. Kadınlar için böyle bir gereklilik yoktur.

Bu istibra dönemi dediğimizde iki üç dakika beklenildiği gibi kırk elli adım atarak bu bekleme süresi tamamlanabilir. Yürüyerekte idrar yollarından akıntı kesilmesi mümkündür. Aslına bakarsanız bu yürüyerek akıntı kesilmesi daha imkan dahilinde olduğu uygulamalı olarak ortaya çıkmış durumdadır.

İstibra dönemi bittikten sonra abdest almaya geçebiliriz. Abdest almak için önce niyet ederiz . Euzu besmele çektikten sonra elleri hilalleyip önce üç kere ağzımıza sonra üç kere burna sonra üç kere yüzümüzü yıkarız sonra üç kere önce sağ kol sonra sol kol olmak üzere dirseklerle beraber kollarımızı yıkarız sonra başımızın dörtte birini mesh ederiz sonra kulaklarımızı ve ensemizi mesh ederiz sonra da önce sağ ayak sonra sol ayak olmak üzere ayaklarımızı topuklarla beraber yıkarız.

Bu aldığımız abdestle abdestimiz bozuluncaya kadar namaz kılabilir Kuran okuyabiliriz. Burada sıra abdesti bozan işlere gelmekte. Namaz abdestini bozan işler sırasıyla şöyledir; Küçük veya büyük abdeste çıkmak , uyumak , bir yerimizden kan gelmesi , gaz çıkarmak ve bayılmak. Bu yazdıklarımdan biri gerçekleştiğinde namaz abdestiniz bozulmuş olur ve namaz kılacağımız zaman yeniden namaz abdesti almamız farz olur. Bu konuda birkaç ayrıntı var. Bunları şöyle ayrıntılı açıklayabiliriz; Uyumak yatakta düz bir şekilde yatmak olarak anlamalıyız. Bir yere yaslanarak uyuması halinde namaz abdestimiz bozulmaz. Bir yerimizin kanaması da bir yerimiz kanadığında kan yayılırsa o durumda abdestiniz bozulmuş olur . Kanama esnasında kan yayılmazsa o durumda abdestiniz bozulmuş olmaz.

Konumun burasında abdest sadece namaz kılmak için alınmamalı aynı zamanda abdestli dolaşmak büyük bir ibadet olduğu ve abdestli öldüğünde şehit olunacağı peygamberimiz tarafından müjdelenmiştir.

Konunun detaylarını ilmihal kitaplarından ve müftülüklerin yüz doksan nolu telefonundan sorarak öğrenilebilir.

Boy abdestinin detaylarını önümüzde ki hafta makalemizde inşallah yazmaya çalışırız.

Abdest rahmettir...