HPV ENFEKSİYONU VE RAHİM AĞZI KANSERİ
HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonu, rahim ağzı kanserinin en yaygın sebeplerinden biri. Prof. Dr. Naki, HPV’nin cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğunu ve çoğu zaman belirti göstermediği için fark edilmediğini belirtiyor. “HPV, neredeyse her bireyin hayatında karşılaşabileceği bir enfeksiyon. Çoğu zaman bağışıklık sistemi tarafından iyileştiriliyor ancak bazı durumlarda enfeksiyon tekrarlayarak kansere yol açabiliyor” dedi.

ERKEN TARAMA VE TEŞHİSİN ÖNEMİ
Rahim ağzı kanserinin önlenebilir olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Naki, erken teşhisin önemini şu sözlerle dile getirdi:
“Erken yaşta cinsel aktivite, sigara kullanımı ve zayıf bağışıklık sistemi HPV enfeksiyonunun kalıcı olmasına yol açabilir. Kanser oluşumu genellikle 15-20 yıl sürer. 25 yaşından itibaren düzenli tarama testleri, 30 yaşından sonra ise HPV testleri yapılmalıdır. Tarama yapılmayan toplumlarda kanser genellikle ileri evrede tespit edilir ve cerrahi tedavi şansı azalır.”

Diyetisyen Burcu Akbeyaz: "C Vitamini Zengini Sebzelerle Kilo Vermek Daha Kolay Diyetisyen Burcu Akbeyaz: "C Vitamini Zengini Sebzelerle Kilo Vermek Daha Kolay

HPV AŞISI KORUYOR
HPV aşısının kanser öncesi hücresel değişiklikleri önlediğini belirten Dr. Naki, aşının genç yaşlarda yapılmasının kanser riskini büyük ölçüde azalttığını belirtiyor. Aşı, bağışıklık sistemini güçlendirerek virüse karşı kalkan görevi görmektedir.

ERKEN EVRE TEDAVİ MÜMKÜN
Erken teşhis edilen rahim ağzı kanserinde cerrahi müdahale ile organ kaybı olmadan tedavi edilebildiğini belirten Prof. Dr. Naki, ilerlemiş vakalarda ise kemoterapi ve radyoterapi uygulandığını söyledi.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA