Sahurda, gün boyu açlık hissini ertelemek ve susuzluğu en aza indirmek için doğru besinlerin seçilmesi gerekiyor. Dr. Öztürk, yumurta, yoğurt, tuzu azaltılmış peynir gibi protein açısından zengin ve doymuş yağlardan fakir hayvansal besinlerin yanı sıra kurubaklagiller ve sert kabuklular gibi bitkisel protein kaynaklarının uzun süre tokluk hissi sağladığını belirtti. Ayrıca, tam buğday ekmeği, yulaf ve bulgur gibi tam tahılların tüketiminin, kan şekerini dengeleyerek açlık hissini azaltmaya yardımcı olduğunu vurguladı.

Susuzluğu Önlemek İçin Yeterli Sıvı Alımı

Besinlerin yanı sıra, yeterli sıvı tüketiminin de büyük önemi var. Dr. Öztürk, "Gün içinde kaybedilen suyu yerine koymak için iftardan sonra 1,5-2 litre su içmek gereklidir. Şeker ve tuz oranları yüksek yiyecekler, susuzluk hissini artırabileceği için bu tür besinlerden kaçınılmalıdır" dedi. Ayrıca, iftardan sahura kadar sıvı alımının düzenli yapılması gerektiğini belirtti.

Sıvı Kaybını Artıran İçeceklerden Uzak Durun

İftardan sahura kadar, çorba, ayran, süt ve yoğurt gibi besin değeri yüksek sıvılar tüketilmelidir. Çay, kahve ve gazlı içecekler gibi kafein içeren içecekler ise su kaybını artıracağı için sınırlı tüketilmelidir. Ayrıca, su oranı yüksek meyveler, hem enerji hem de sıvı ihtiyacını karşılamada yardımcı olur.

Tatlı Seçimine Dikkat Edin

ORTAK Personeli, Acil Durumlar İçin İleri Seviye İlkyardım Eğitimi Aldı ORTAK Personeli, Acil Durumlar İçin İleri Seviye İlkyardım Eğitimi Aldı

Ramazan ayında oruç açıldıktan sonra tatlı tüketme isteği yaygındır. Dr. Öztürk, bu ihtiyacın, sütlü tatlılarla karşılanmasının daha sağlıklı olacağını belirtti. Sütlü tatlılar, protein ve enerji sağlar. Ayrıca, meyve veya az şekerle hazırlanmış meyveli tatlılar da tercih edilebilir. Şerbetli tatlılardan ise, kan şekerini hızlıca yükselttiği için kaçınılması gerektiğini söyledi.

Sindirim Sorunlarını Önlemek İçin Yavaş ve Dikkatli Yiyin

Oruç sonrası, yemeklerin hızlı bir şekilde yenmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunan Dr. Öztürk, hurma, zeytin gibi besinlerle orucun açılmasının sindirimi kolaylaştıracağını belirtti. Ayrıca, tarhana, yayla çorbası ve kurubaklagilli çorbaların da sindirim sürecini desteklediğini söyledi. Yemek sonrası kısa bir dinlenme ve ardından yapılan yürüyüşler ile bitki çayları da sindirimi rahatlatabilir.

Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenme, hem bedensel hem de manevi açıdan verimli bir oruç dönemi geçirmek için oldukça önemlidir.

Kaynak: ENSONHABER