Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, Çebi Tersanesi Şirket Müdürü Hasan Çebi’den net sözler

30 yıllık Karayolları mühendislik tecrübesi ile son 14 yıldır Çebi Tersanesi’nin şirket müdürlüğü görevini yürüten, siyasetin içinde yer alan Hasan Çebi’ye konuk olduk. Tersaneyi, yatırımları ve siyaseti konuştuk. Yerel ve ulusal gündemi değerlendirdik:

YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ

TAKA: Son dönemdeki eleştirilerden başlamak isteriz, Sayın Çebi neler söylersiniz?

HASAN ÇEBİ: Kamuoyunda tam aydınlanması açısından Çebi Tersanemizin devlet tarafından bize tevdii 17 Temmuz 2014. O tarihten itibaren yatırıma başladık. Yatırım süreci devam ediyor. 49 yıllığına tersanenin 104 dönüm alanında yap işlet devret modeli taahhüt karşılığı yatırım yaptık. 2021 tarihinde yatırımın yüzde 75'ini tamamladık. 2026 yılına kadar tamamlayacağız. Devletimiz resmi tespitleri yapıyor. İstihdam sağlandı. Yolumuza devam ediyoruz.

300 MİLYONLUK YATIRIM

TAKA: Ne kadarlık yatırım yaptınız?

HASAN ÇEBİ: 300 milyon TL üzerinde yatırım yaptık. Çebi'ler kentimize çivi çaktı istihdam yaptı. Biz söylemlere değil resmi kayıtlara bakarız. 20 ila 50 metre arası balıkçı tekneleri 22 metre genişlik 100 metre uzunluğunda bir RO-RO gemisi yaptık. Bu Karadeniz'de yapılan en büyük gemi. Biz Yolumuza devam ediyoruz. Bir yanda yatırım bir yandan da üretim yapıyoruz.

BÜYÜYEREK GELDİK

104 dönüm üzerinde devletimiz her ay 65 kişi istihdam edeceksin diyor. Biz bunun çok üzerine çıktık. Şu anda 75 kişi istihdam ediliyor. Mevcut istihdamı tamamladık. 2009 yılında devletimize taahhüt verdik yıldan yıla büyüyerek bu günlere geldik.

FİDAN DİKTİK YEŞERTİYORUZ

TAKA: Tersaneye karşı bir kampanya mı oluşturulmak isteniyor?

HASAN ÇEBİ: Kamuoyunda bazı mesnetsiz konuşmalar oluyor. Biz burada fidan diktik, onu yetiştirmeye çalışıyoruz. Sanayiye yatırım yapmak zordur. Aile büyüğümüz Yaşar Kaptan Çebi, 300 milyon TL yatırım yaptı. 8 senede kentimize kaç kişi bu kadar öz sermaye ile yatırım yaptı. Memleketini asla unutmamış, memleketine yatırım yapıyor. Marmara Ereğlisinde bin 500 kişi çalıştırıyor. Memleketinde istihdam olsun diye burada da yatırım yapıyor. Müfettiş raporlarimizda sıkıntı yok. Şirketimize karalama kampanyası yapılıyor.

YILLIK 5 BİN İSTİHDAM

Yanlış anlaşılma oluyor. Toplam tersane alanı 500 dönüm. İrili ufaklı tersaneler var. Genel vaziyet planına bakılınca kapalı alanlar, kızaklar var. 5 bin kişi burada istihdam edilse bura miting alanı olur. Tuzla tersanesinde vardiya usulü 25 bin kişi çalışıyor. 2009 yılında verilen söz yıllık 5 bin kapasite idi. Bunu anlatamadılar. 5 bin kişi bir anda çalışsa burada insanlar çalışamaz. Burada yıllık baz alınınca 5 binden fazla istihdam var. Tam kapasite olunca yıllık 10 bin kişiyi geçecek. Teknik olarak hesabı budur. Günlük 5 bin kişi çalışamaz.

HEDEF DÜNYAYA AÇILMAK

TAKA: Yatırımlar devam edecek mi?

HASAN ÇEBİ: Hedefimiz her zaman büyüktür. Burayı yap işlet devret aldık. Yatırımlarımıza devam ediyoruz. Trabzon'a birinci sınıf tersane yapma peşindeyiz. 2×150 tonluk bir vinç 2 milyon euro, havuz sistemleri ciddi yatırımlardır. Hedefimiz dünyaya açılmaktır.

ZORLUOĞLU ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYDU

TAKA: Hem alt yapı uzmanı, hem de Büyükşehir Belediye Meclis üyesisiniz, Murat Zorluoğlu nasıl gidiyor?

HASAN ÇEBİ: Geçmişten gelen projelerin devamı var. Murat Zorluoğlu elini taşın altına koydu. Büyük yatırımları var. Gözükmeyen maliyetli bir yatırım olan alt yapıya büyük önem verdi. Orhan Karakullukçu başkanımız döneminden alt yapıya hiç hizmet yapılmadı. Başarılı bir belediye başkanıdır. Büyük sorumlulukların altına girdi. Kanalizasyon, yağmur suyu, içme suyu şebekesi bir birinden ayrıldı. Çamburnu ve Yeniay'ın kanalizasyonuna 50 milyon TL yatırım yaptı. Bunlar kolay yatırımlar değil. Sonuçta AK Parti iktidarında ülke genelinde büyük yatırımlar yapıldı. İnsan oğlunun eksikleri tabi olur. Ama yollardan, tünellerden sağlığa kadar büyük yatırımlar yapıldı.

Yapılan tüm projelerin fizibilite raporu vardır. Sıralamada öncelikli olan projelerin yapılmasına inanan bir kişiyim. İlimizin en büyük sorunu şehir içi ulaşım. Hafif raylı sistem ve toplu taşıma olmalıdır. Nüfus yoğunluğuna bakıldığında tamamen sahile sıkıştı. Hiç alternatifi olmayan sahil yolumuz var. Gelecekte bunlara adım atılacaktır.

AMACIMIZ DEVLETİMİZE HİZMET

TAKA: 3 Fakülte mezunu bir müdürsünüz…

HASAN ÇEBİ: Yetişme tarzımız gereği devlet terbiyesinden gelen biriyim. 30 senem devlette geçti. 12 sene üniversite hayatım var. 3 fakülte bitirdim. 15 sene sanayi geçmişim var. Karayollarında 6 vilayette proje çalışmalarım oldu. Partimizin kuruluşundan itibaren çok farklı görevlerde bulundum. Bizden görev istenirse, takdir edilirse koşa koşa giderim. Amaç devlete ve millete hizmettir. Devlette aranan adalet ve liyakattir. Liyakatli insanların peşlerinde nefer oluruz.

KOPMALAR  OLABİLİR

TAKA: AK Parti kurucususunuz, bir de özeleştiri yaparsanız?

HASAN ÇEBİ: 20 yıllık iktidar var.  Arkada kopma, dalgınlıklar olabilir. Devletimizin ve milletimizin geleceğinde her zaman varım. 4 kez aday adayı oldum. Genel merkezde bütün bilgilerimiz var. Trabzon Merkez ilçe kurucularından itibaren her görevde bulundum. Devletimiz ve milletimiz için koşarız. Piyasada ekonominin olabilmesi için toplumun piyasaya güven endeksi olması gerekir. Toplum Tayyip Beye güveniyor. Tayyip Bey dünya lideridir. Halkımız iyi bir lider olduğundan vaz geçmiyor. Tayyip Bey'in etrafında odaklanacak ülkemize yön verecek insanların dolu dolu olması gerekiyor.

DOĞRU NEREDEYSE ORADA OLALIM

TAKA: Son siyasi gelişmelere ne diyorsunuz, CHP-HDP yakınlaştı, yeniden Refah AK Partiye evet demedi?

HASAN ÇEBİ: 1/1000'lik haritaya tepeden bakalım. Ülkemiz zor bir coğrafyada. Dünya 5'ten büyüktür. Batıda Amerika ve Avrupa var. Beka meselesidir. Amerika'nın geçmişe doğru yaptığı politikalarda dolaylı yollardan istekleri belli. HDP'nin istekleri bağımsız Kürt devleti. Ülkemizde bela sorunu var. Derinlemesine irdelendiğinde zor bir coğrafyayız. Coğrafyadaki konjonktüre bakıldığında Rusya Ukrayna savaşta. Suriye'nin durumu belli. Deprem var. 11 ilimiz ilçeleri ile yıkıldı. Şehitlerimizin mekanı cennet olsun. Bizim bütünleşmemiz lazım. Halkımızın devletimiz ve milletimiz için iyi düşünmesi lazım. Koltuk sevdalısı değiliz. Aç kalırız, kuru ekmek yeriz ama devletimiz baki kalacak. Devletimiz ve milletimizin geleceğine sahip çıkmalıyız. Bazi söylemler mide bulandırıyor. Vatandaşımızın kafası karıştırılıyor. Sağ duyulu insanımız yol gösterecektir. Toprak altında yatan binlerce şehidimiz var. Şehitlerimizin emanetini korumalıyız. Doğru neredeyse orda olmalıyız.