Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), AKP'nin 5 Şubat 2024 tarihli kanun teklifi hakkında ciddi endişelerini dile getirdi. Sendika yetkilileri, kanun teklifinin sağlık alanında çeşitli sorunlara yol açabileceğini ve sağlık emekçilerinin haklarını tehlikeye atabileceğini vurguladı.

SES'in yaptığı açıklamada, Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmesinin ardından yasama sürecinde önemli değişiklikler yaşandığına dikkat çekildi. Artık bakanlıkların kanun tasarısı verme yetkisinin ellerinden alındığı ve sadece milletvekillerinin kanun teklifi sunabildiği belirtildi. Ancak uygulamada, çoğunluk partilerinin tek taraflı yaklaşımının dikkate alındığı ve "yandaş" diye tabir edilen sosyal tarafların görüşlerine başvurulmadığı ifade edildi.

SES yetkilileri, kanun teklifinin bazı maddelerinin sağlık emekçilerini ve halk sağlığını doğrudan etkileyebilecek nitelikte olduğunu belirtti. Özellikle, ebelerin görev ve yetkileri ile ilgili düzenlemelerin olumlu olsa da tıbbi gereklilikler göz önüne alınmadığı takdirde çeşitli sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundular.

Kanun teklifinde yer alan döner sermaye hakkındaki düzenlemelerin sağlık personelinin haklarını kısıtlayıcı nitelikte olduğu ve Anayasa'ya aykırı olduğu belirtilen açıklamada, ayrıca askeri operasyonlarda görevlendirilen sağlık personelinin hukuka aykırı bir uygulama olduğu vurgulandı.

SES, kanun teklifinin yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını ve iptal edilmesi için mücadele edeceklerini ifade etti. Ayrıca, sağlık alanındaki düzenlemelerin, sosyal tarafların görüşleri alınarak yapılması gerektiğini vurguladılar.

Editör: Doğukan ÖZKURT