Program sırasında bir konuşma yapan Uraloğlu, Türk Hava Yolları'nın (THY) küresel bir marka ve dünya çapında bir oyuncu olma hedefinin 22 yıl önce sadece bir hayal olduğunu ancak bugün, bu hayalin THY çalışanlarının emeğiyle gerçeğe dönüştüğünü ifade etti.

Uraloğlu, hem havacılık hem de uzay çalışmaları açısından önemli bir dönem yaşandığını vurgulayarak, Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonu kapsamında bir Türk astronotunun uzaya gönderildiğini belirtti. Alper Gezeravcı adlı astronotun uzayda bilimsel çalışmalara öncülük edeceğini ve Türkiye'nin uzay faaliyetlerine önemli katkılar sunacağını ifade etti.

Ayrıca Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A'nın Haziran ayında uzaya fırlatılacağını söyledi. Bu uydunun Türkiye için bir milat olacağını belirten Uraloğlu, uzayda haberleşme uydusu üretebilen sadece 10 ülke arasına girmeyi hedeflediklerini paylaştı.

Uraloğlu, THY'nin Türk bayrağını gururla göklerde taşıdığını ve dünya havacılık sektörünün önde gelen firmalarından biri haline geldiğini belirtti. Ayrıca 2002 yılından bu yana aktif havalimanı sayısının arttığını ve iç ve dış hatlarda yapılan uçuşların sayısının büyük bir artış gösterdiğini açıkladı. 2002'de iç ve dış hatlarda seyahat eden yolcu sayısının 34.5 milyon olduğunu ancak 2023 yılında bu sayının 214 milyonun üstüne çıktığını paylaştı.

Uraloğlu, Türk hava sahasındaki uçuş sayısının arttığını da belirterek, 2023 yılında Türkiye semalarından her 15 saniyede bir uçağın geçtiğini ifade etti.
TAKA/TUNCAY UÇKUN

Editör: Ayşe Sancak