Özer, 50 yaş üzerindeki kadınların osteoporoz riski taşıdığını vurgulayarak, ülkemizde yapılan 2024 araştırmasına göre, bu yaş grubundaki her üç kadından birinde osteoporoz tespit edildiğini, erkeklerde ise bu oranın her beş erkekten biri olduğunu açıkladı. Erken tanı ve tedavinin kritik olduğunu ifade eden Özer, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve gerekli takviyelerle kemik erimesi riskinin azaltılabileceğini belirtti.

A W319544 02

Yıllık Kemik Ölçümü Önerisi

Osteoporozun yaygın belirtilerinin sırt ve bel ağrısı, boy kısalması ve sık kemik kırıkları olduğunu söyleyen Dr. Özer, özellikle menopoz sonrası kadınlar, yaşlılar ve düşük kalsiyum ile D vitamini düzeyi olan bireylerin yıllık kemik ölçümü yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

Bilim insanları bol bol yiyin dedi! En sağlıklı sebze belli oldu Bilim insanları bol bol yiyin dedi! En sağlıklı sebze belli oldu

A W319544 01

D Vitamininin Rolü ve Önemi

Dr. Özer, osteoporozun tanısında kullanılan DEXA taramasının kemik mineral yoğunluğunu ölçerek hastalığın varlığını belirlediğini, ayrıca laboratuvar testlerinin ve röntgenlerin diğer sağlık sorunları ile kırık riskini değerlendirmeye yardımcı olduğunu açıkladı. D vitamininin en önemli kaynağının güneş olduğunu belirten Özer, beyaz peynir, süt ve yoğurt gibi kalsiyum açısından zengin gıdaların tüketilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, kas kitlesini güçlendirmek için yürüyüş ve egzersizlerin de önemine dikkat çekti.

Son olarak, osteoporozun ilerlemesini önlemek için sigara kullanımının bırakılması, alkol tüketiminin azaltılması ve düzenli egzersiz yapılmasının gerekliliğini vurguladı. İleri osteoporozda ağrıyı hafifletmek ve kemikleri güçlendirmek için cerrahi yöntemlerin de kullanılabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA