Her ne kadar siz onu Ali Savaş olarak tanısanızda gerçek adı Ali Salih Savaş’ tı. Onu gazeteci camiasından ilk ve en eski tanıyan benim. 1980 öncesi aynı siyasi kutupta yer aldığım sınıf ve sıra arkadaşımdı. Bir süre önce aramızdan ayrılan Fatma, Ercan, Nadire, Yüksel çok yakın arkadaş gurubuyduk. Her şey gibi bu arkadaş gurubu da dağıldı.

Ben 1979’da gazetecilik için ilk adımı attığımda Ali, o zaman ki adı YSE (Yol-Su-Elektrik) olan Köy Hizmetleri adlı kamu kurumunda  işçi statüsünde görev yapıyordu. Onun bu mesleğe girmesinde biraz dahlim vardır. Belki de ben sebep olmuştum bu mesleğe girmesine. Beni Karadeniz Gazetesi’ne ziyarete gelir sohbet ederdik. Bir gün çalıştığı kurumun kırsal alanda yaptığı bir köprünün siyah beyaz fotoğrafını getirip bunu yayınlamamı istedi. Bir iki derken bu sayı arttı. Kurumun yaptığı işleri duyuran basın sorumlusu gibi her hafta haber getirirdi. Mesleğe giriş hikayesi böyle başladı. Arkadaşlardan ölüm haberini alınca o günler geldi aklıma. Onun bu mesleğe girişinin müsebbibi olduğum için, kalbinin basın dünyasının ağır yükümü 40 yılı aşkın süre çekemeyeceğini hiç düşünmedim. Kaybından ötürü bu anlamda suçluyum dersem anlayın.

Benim yönettiğim yıllarda Karadeniz Gazetesi’nde gerçekten emeği çoktu.

Ben Trabzon’dan ayrılıp İstanbul’a Hürriyet Gazetesi’ne gittikten sonra bağlarımız koptu.  Ara sıra telefon açar, dağarcığımdaki geçmiş olayların ayrıntılarını bana sorar ve yazardı.

Ali, önceleri spor yazardı çoğunlukla. Sonra siyaset de yazıp ilgi alanını genişletti. Geçmişte içimizde en radikal düşünen oydu, ama meslek onun olaylara daha geniş bir açıdan bakmasına  neden oldu. Daha liberal düşündü. Buna da hep saygı duydum. Ailece görüşürdük. Sevgili Ayten’i Ali’ye istemeye rahmetli babası Rahmi Amca ve arkadaşlarla beraber gitmiş ve onun düğünün de çok eğlenmiştik.

Aslan gibi, hukukçu iki evlat yetiştirip bu millete hizmet etmeye gönderdiler.

Ailece başsağlığı diliyorum. Ali’ye çok üzüldüm. Uzaktaydı, ama kardeş gibi yakın bir geçmişimiz olduğu için yeri hep aynıydı. Trabzon basın camiası renkli bir simasını kaybetti. Mensubu olduğu 61saat.com sizin de başınız sağolsun. Mekanın cennet ola Ali.