Her spor türü organizmadan bazı şeyler ister. Bunun için spor çeşitlerine göre beslenmeyi kategorize etmek gerekir.

Kuvvet, çabuk kuvvet, mukavemet ve yakın dövüş sporları, sporcuların beslenmesinde, beslenme fazlarına ayrılırlar. Antrenman beslenmesi yarışma öncesi beslenme, yarışma sonu beslenme bu bölümden gaye sporcuların kendi spor dalının hangi grupta olduğu tespit edildikten sonra, bu sporun ne derece uygulandığını da bilmek önemlidir.

Bir insan sporu zevk için, sağlık için ya da bir rekor peşinde olarak uygulaması çok değişik tablolar meydana getirir. Yüksek dereceler yapmak için yapılan sporlarda bugün düşünülmeyecek kadar efor sarf edilmektedir.

Düşünün 6-7 saat idman yapan sporcular büyük efor sarfı sonucu, bu sporcuların tam anlamı ile beslenmeleri için normal beslenme, normal besin yetersiz kalmaktadır. Enerji gereksinilmesi 5000 kcal'yi bulunca bunun normal besin maddelerinden ancak çok fazla yemekle karşılamak mümkün olur buda tabii ki dengeli beslenmeyi kapsar.

Optima antrenman intansitesi nedir? Aerop ve Anaerop kademesinin uygulanmalıdır. 2-2,5 saat antrenman sonunda kaslardaki karbonnitrat rezervleri büyük ölçüde tükenir. Yani bundan sonra, istenilen intansitede bir antrenman imkanı kalmaz. Glikojen rezervlerinin normal besinle yenilenmesi 24 ile 48 saat olduğunu bilim adamları tarafından salık verilmektedir. Böylece 2 gün sonra yeniden antrenman yapmak daha doğrusu verimli antrenman yapmak mümkündür.

Özellikle büyük dereceler yapmak için çalışan sporcularda, organizmada dengenin çok çabuk karşılanması gerekir çünkü; aksi halde yeniden antrenman yapma imkanı kazanılamaz.

Besinler, yabancı ülkelere gidildiğinde daha fazla önem taşırlar. Yabancı ülkelerde ki, saat farkları, yemek kültürleri vb. durumlara alışmak ve memleketlere has organizmanın alışılmadık besinlerden kurtulma imkanı sağlar.

Bütün sporcular beslenmesinde olduğu gibi evvelce belirli bir antrenman eforu ile komple gıda maddelerine gereksinim sağlanmalı ki başarı yakalanabilsin. Şunu iyi bilmek gerekir ki, iyi eğitilmiş teknik direktörler, branşlarıyla ilgili sadece teknik taktikleri bilmeleri yetmez. Yukarıda da belirttiğim doğrultuda olmazsa olmazlarda olan beslenmeyi bilmeleri şarttır. Çalışmaların neticesi böyle alınır.