Beden formu bir akü gibi depolanmaz. En iyi neticeyi almak için haftada 3 veya 5 seans gerekir. Bunun sonucu hasıl olan enerji artışı, faal kalınmadığı taktirde devamlılığını koruyamaz.
Alıştırmalar daha derin ve hızlı nefes alması için biraz zor olmalıdır. Vücut ısısı yükselmeli ve kalp, normal faaliyet süresinde kine oranla daha hızlı artmalıdır.
Güç olmayan araştırmaların değeri hareketsizlikten biraz fazla olmakla birlikte, kalbinizin tam istifadesi için yeterli değildir. Temel kural nedir? Temel kural, aşırı güç sarf etmeden, size uygun ritim ile kademeli olarak ilerlemektir.
Vücudumuzun verdiği işaretlere dikkat gösterdiğiniz taktirde sınırlarınızı kolayca belirleyebilirsiniz. Tabii ki; bu alıştırma esnasında nefes nefese kaldığınızda yavaşlayın ve dinlenin yada yorgunluk duyuyorsanız ertesi güne bırakın. Bu arada yapılan tekniklerle kalp atış hızının kontrol suretiyle alıştırmanın yoğunluğunu ölçmenizde mümkün olabilir.
15-20 dakika aerobik alıştırması, yeterli olduğu taktirde iyi bir beden formunu elde etmeyi ve korumayı sağlar. Yaşlı kimseler, özellikle yeni başlayanlar için yoğunluk düşük olmak, daha uzun bir süre 30-60 dakika arasında tavsiye edilir. Önce 5 dakika ve daha az bir süre alıştırmalar yapınız; daha sonra vücudunuzun tahammüle müsait görünmesi halinde süre ya da mesafeyi kat etmek olarak arttırabilirsiniz.
Bu arada psikolojik olarak hazır olabilmeniz için hoşunuza giden aerobik faaliyetleri seçin örneğin sudan hoşlanmasanız kesinlikle yüzme programında ısrarcı olmayınız, yürüyüş veya bisiklet gibi aktiviteleri tercih edin.
Tabii maaliyeti, malzemeyi, tesisi, hava şartlarını beraber alacağınız kişileri ve yaralanma tehlikelerle bunlardan düşeceğiniz faydaları hesaplamanız lazım. Bilindiği gibi yürüyüşü yaşlıların çok rağbet ettiği bir aktivite olup faydalıdır. Adaleyi hareket ettiren ve her yaşa uygun tabii bir hareket şeklidir.
Zorlu yürüyüş aşağı veya çok uzun yürüyüşlerde koşu gibi eklemleri ve kasları güçlendirmek suretiyle beden kondisyonuna katkıda bulunur. Pek çok kişi için her gün yapılan uzun yürüyüşler zihnen dinlenme aracı olup, beden faaliyeti dışında, doğa ile başlıca temas imkanı sağlar.
Yaşlılar vücut uyumlarını göz önünde bulundurarak 3 tekerlekli bisiklet binebildikleri gibi, sabit bisiklet üzerinde de pedal çevirebilirler. Sizin yerinize çalışan motorlu alıştırma bisikletlerine güvenmeyin ve alıştırmanın kalbiniz üzerindeki etkisinin sizin sarf edeceğiniz kuvvetin süre ve yoğunluğuna bağlı bulunduğunu asla unutmayın. Sağlıklı günler.